Scriitorul Tudor Amza a fost prezent în satul natal, la invitația primarului comunei Jegălia, Aurel Vasile

“Rădăcini și muguri” a fost evenimentul organizat de primăria comunei Jegălia, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1, în preajma sărbătorilor pascale.
Elevii coordonați de director Cristina Dumitru și de profesor Ghiță Marioara au însuflețit atmosfera, expunându‐și emoția printr-un recital de poezie, reușind să creeze o atmosferă plăcută pentru toți participanții la eveniment și să pună în armonie cu momentul evenimentului compozițiile proprii: poezii despre primăvară, despre sărbătoare, despre legătura strânsă dintre om și glie.

În deschiderea evenimentului, aceștia au recitat din poeziile scriitorului Tudor Amza, invitat, cu acest prilej, în satul natal.
Comunitatea rurală din Jegălia are la bază un solid parteneriat între școală, primărie și biserică. Iubitori de obiceiuri și tradiții, doamna director, Dumitru Cristina alături de domnul primar, Vasile Aurel, au adunat, laolaltă, copii, tineri și bătrâni, cu toții dornici de a-și împărtăși gândurile și trăirile în preajma Sărbătorilor Pascale.

,,Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia au petrecut o după-amiază plăcută, prin participarea la evenimentul cultural, desfășurat cu scopul de a crea o punte între generații, fiind conceput și perceput drept un moment de întoarcere către începuturi, către rădăcini ale tradițiilor strămoșești, către legile scrise și nescrise ale firii.


Acestei acțiuni s-au alăturat și preoții celor trei parohii din comunitate: preotul Voicu Ionuț-Costinel (Parohia Gâldău), preotul Panait Adrian, preotul Pîrlea Marius (Parohia Jegălia) și preotul Nilă Mihai (Parohia Iezeru).

Invitat special, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a fost domnul general Tudor Amza, care își are originea în localitatea Jegălia și care, ori de câte ori se întoarce acasă, aduce cu sine crâmpeie din vatra sa natală, puse cu grijă în scrierile sale.
Alături de oameni de toate vârstele din comunitate, au fost invitați și membri ai Consiliului Local. Aici, omul este legat de om, de glie și de tradiție.
Activitățile s-au împletit armonios.
Prin derularea acestui cenaclu literar, elevii au avut un bun prilej de a învăța de la cei mai înțelepți, cum trebuie întâmpinată Învierea, dar și cum trebuie pregătit sufletul pentru acest mare Praznic.”, a afirmat directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia, prof. Cristina Dumitru.

Scriitorul Tudor Amza și-a amintit de copilăria trăită în satul natal, care a fost transpusă, dealtfel, în poeziile care îi poartă semnătura, alegând să recite în fața celor prezenți câteva dintre poemele sale, și a transmis felicitări primarului Aurel Vasile, pentru întâlnirea de suflet trăită preț de câteva ore, alături de copiii, preoții satului, locuitori și invitații prezenți la evenimentul cultural plin de emoție.


Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

U.A.T Comuna Roseti/ANUNT JUDECATORIE 1

vin mai 19 , 2023
Please enter banners and links.

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!