Ruxandra Prică:,,Nivelul superior al serviciilor oferite de CRFPA este recunoscut pe plan naţional”

Print Friendly, PDF & Email

director CRFPACentrul Regional de Formare Profesională al Adulţilor(CRFPA) din Călăraşi joacă un rol important pe piaţa muncii din zona de sud-esta ţării dar şi în Bucureşti, prin serviciile de bună calitate privind calificarea profesională. Activitatea acestei instituţii a cunoscut, în ultimul timp o evoluţie ascendentă, atât prin plaja tot mai diversificată a ofertelor de calificare în meserii din diferite sectoare de activitate dar şi prin nivelul superior al cursurilor la care participă tot mai multe persoane. Despre toate aceste aspecte ne-a dat mai multe detalii Ruxandra Prică, directorul CRFPA Călăraşi .

Cât de importantă este formarea profesională continuă, în condiţiile actuale ale pieţei muncii

R.Prică: Consider că formarea profesională este o condiţie esenţială în evoluţia noastră, ca oameni, ca şi educaţia, în sine. Este foarte important să avem o calificare profesională, indiferent de domeniu, pentru a ne găsi un loc de muncă, mult mai uşor. Acest aspect le explicăm şi cursanţilor noştri. Altfel te prezinţi în faţa angajatorului, atunci când ai o diplomă de calificare şi altfel este atunci când ai mai puţin de 12 clase şi nicio calificare profesională.

Câte persoane au beneficiat de calificare profesională, în acest an?

R.Prică: Până la data de 31 octombrie, am asigurat cursuri de formare profesională pentru 2976 de persoane ce provin din cele 9 judeţe arondate Centrului nostru. Şi mai nou, în prezent colaborăm cu Agentia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, unde avem cursuri în desfăşurare. La ora actuală avem 51 de autorizări, atât pentru cursuri de iniţiere cât şi pentru perfecţionare, în meserii din diferite domenii de activitate ce sunt solicitate pe piaţa muncii. Iar anul viitor sperăm să obţinem autorizare pentru evaluarea de competenţe.

Ce înseamnă „evaluare de competenţe”?

R.Prică: Sunt foarte multe persoane angajate care au căpătat experienţă la locul de muncă şi care au nevoie de o diplomă de calificare. Noi, prin, această evaluare de competenţe, le atestăm legal calificarea. Chiar reprezentanţii fabricii Saint Gobain ne-au solicitat evaluare de competenţe pentru cei 80 de lucrători pe care îi au în sectorul de producţie de sticlă din Călăraşi. În acest sens, instituţia noastră a încheiat un protocol cu firma Saint Gobain pentru a certifica calificarea profesională a propriilor angajaţi.

Ce categorii de persoane din judeţul Călăraşi au beneficiat de serviciile oferite de instituţia dumneavoastră?

  1. Prică: Din cele 2796 de persoane care au beneficiat de cursuri de formare profesională, 501 sunt din judeţul Călăraşi. Printre acestea se numără femei, tineri , persoane cu handicap sau cele care au peste 45 de ani, şomeri de lungă durată şi chiar persoane de etnie romă. Noi oferim un acces nediscriminatoriu la serviciile noastre. Persoane cu dificultăţi sociale sunt încurajate să parcurgă un curs de calificare necesar pentru ocuparea unui loc de muncă. Dar de serviciile noastre au beneficiat şi 155 de persoane cu studii superioare în diferite ocupaţii, cum sunt : manager proiect, expert accesare fonduri, reflexo-terapeut sau formator.

Care este ponderea tinerilor în rândul beneficiarilor serviciilor oferite de CRFPA?

Din totalul persoanelor care au urmat cursuri de calificare, ponderea tinerilor este de 30-40%. Sunt tineri absolvenţi de liceu care au intrat direct în şomaj de pe băncile şcolii. În acest sens vreau să trag un semnal de alarmă factorilor decizionali din domeniul educaţiei că este imperios necesar înfiinţarea unui număr cât mai mare de şcoli profesionale în judeţul nostru dar şi în ţară. Dacă tinerii noştri vor urma aceste şcoli profesionale vor avea o calificare, ei vor obţine mai uşor un loc de muncă. În felul acesta, nu vor mai îngroşa rândurile şomerilor, după absolvirea liceului .

Care au fost anul acesta cele mai căutate cursuri?

Dacă anul trecut, spuneam că meseriile din domeniul confecţiilor textile au fost cele mai solicitate pe piaţa muncii, anul acesta am avut foarte multe cereri atât din partea cetăţenilor cât şi din partea angajatorilor pentru cursuri de calificare în domeniul comerţului, în reflexoterapie dar şi pentru cele din domeniul înfrumuţesării.

Ati pătruns pe piaţa formării profesionale şi în marile oraşe cum este Bucureştiul şi Constanţa.

Ruxandra Prică: Da, aşa este, am avut cerinţe din partea marilor supermarket-uri din Bucureşti şi Constanţa aşa cum este Carrefour, Cora, Auchan şi Kaufland. Cu aceşti retaileri am încheiat protocoale de colaborare şi în prezent derulăm cursuri de formare profesională în meseriile: brutar, măcelar, cofetar. Acest lucru demostrează că nivelul superior al serviciilor oferite de CRFPA este recunoscut pe plan naţional. În permanenţă, noi îmbunătăţim baza logistică necesară cursurilor dar şi suporturile de curs, în conformitate cu normele în vigoare. Pot spune că suntem deschişi în ceea ce priveşte autorizarea în noi ocupaţii. De exemplu, anul viitor dorim să ne autorizăm în kineto-terapie, un domeniul foarte solicitat în ceea ce priveşte recuperarea medicală .

Care sunt cursurile pe care le veţi derula până la finele anului?

R.Prică: Pentru ultimele două luni din acest an, am iniţiat cursuri pentru meseriile: maseur, cofetar, patiser şi reflexo-terapeut. De asemenea, venim şi în sprijinul şomerilor din localităţile rurale din judeţ. La Lehliu vom organiza cursuri de ospătar şi patiser în clădirea Liceului Tehnologic,,Alexandru Odobescu”, din localitate. Iar la Olteniţa, vom desfăşura cursul de cofetar ce va fi destinat tinerilor absolvenţi, aflaţi în şomaj .

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Expoziţia ,,ARTGEOGRAFICA”, un eveniment inedit dedicat iubitorilor de natură şi fotografie

sâm nov. 22 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Sâmbătă, 22 noiembrie, Muzeul Municipal Călăraşi a fost gazda unui eveniment deosebit, dedicat celor pasionaţi de natură şi de artă fotografică. În mijlocul elevilor călărăşeni, cadrelor didactice dar şi celor iubitori de frumos, a fost inaugurată expoziţia ,,ARTGEOGRAFICA”. Vernisajul cuprinde, prin cele 52 fotografii expuse, […]