Puterea exemplului: Patru copii de la Centrul ,,Sfânta Maria” au promovat cu succes Evaluarea Naţională

copiii de la Sf. MariaO zi liniştită de vacanţă la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă ,,Sfânta Maria” din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Călăraşi. Se aud numai chicotele vesele ale copiilor ce se joacă. Am avut plăcuta ocazie să cunoaştem patru copii, absolvenţi ai clasei a VIII-a care au reuşit să promoveze cu rezultate notabile, examenul de Evaluare Naţională, reuşind să intre la cele mai bune licee din Călăraşi. Iulia a obţinut media 8,71 şi a reuşit să intre la Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu” la Profilul Pedagogic. Încă de pe acum, se pregăteşte să devină o bună învăţătoare. Şi fratele ei, Mihai a reuşit să intre la Liceul Danubius, Profilul Jurnalism şi Producţie Media.

Povestea lor de viaţă este una cutremurătoare, însă marea şansă a lor a fost faptul că au găsit, în Centrul Sfânta Maria, oameni cu suflet mare care i-au sprijinit şi le-au îndrumat primii paşi. Asistenta lor socială, Rodica Măncilă ne-a mărturisit că este foarte bucuroasă de rezultatele pe care ei le-au obţinut. ,,Suntem foarte mândri de reuşita lor. Aceşti copii cuminţi, meritau acest succes pentru că au muncit şi au învăţat foarte mult, în ciuda situaţiei lor dificile, fiind uitaţi de părinţi de mulţi ani de zile.”, a spus Viorica Măncilă, care ne-a mai dezvăluit provestea lor tristă. ,,Era o zi cu un ger cumplit în ajun de Crăciun, în anul 2009 şi am primit o sesizare din partea Primăriei comunei Vasilaţi că şase copii cu vârste mici, sunt abandonaţi de mamă, pentru că tatăl lor iî părăsise mai demult. Imediat, ne-am deplasat la faţa locului şi, cu stupoare am găsit cei şase frăţiori într-o cameră insalubră supravieţuind în condiţii greu de imaginat. Era un singur pat fără aşternuturi pe jos, şi cu pereţii roşi de şobolani. În acea încăpere persita un miros greu, pestilenţial. Copii erau înfriguraţi, traumatizaţi şi plini de păduchi. Am întocmit documentaţia necesară şi i-am cazat imediat la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă ,,Sfânta Maria”. Au trecut şase ani de atunci şi cinci din cei şase frăţiori cresc în centrul nostru, unul dintre ei fiind dat în grija unul asistent maternal. Sunt copii cuminţi şi ascultători şi merită toată dragostea şi atenţia noastră, a spus asistenta socială Rodica Măncilă.desen realizat de Iulia

 

Iulia, o adolescentă simpatică, comunicativă, încă de la un prim dialog s-a făcut plăcută. Ea a mărturisit că este foarte bucuroasă că şi-a îndeplinit visul de a reuşi la un liceu unde poate să îmbrăţişeze meseria, pe care şi-a dorit-o, mereu , aceea de a fi învăţătoare. Fiind cea mai mare dintre fraţi, am învăţat să fiu grijulie cu cei mici şi cred că pot să fiu o bună învăţătoare, pentru că iubesc mult copiii. Imi place foarte mult limba română şi sper să le insuflu atracţia către această disciplină şi fraţilor mei mai mici.”, a spus Iulia. Ea este mândră de rezultatul obţinut, ţinînd cont că atunci când a venit în centru, fiind în clasa a III-a, era analfabetă. Ea este foarte talentată, a activat la Palatul Copiilor, la Cercul de sculptură, realizând câteva figurine frumoase din lemn şi îi place mult desenul.

Şi Mihai, fratele ei, un băiat cuminte şi -a dorit foarte mult să reuşească la Evaluarea Naţională . Este atras de profilul pe care l-a ales şi speră să îmbrăţişeze o carieră în domeniul mass-mediei. ,,Pentru mine este o provocare, viitoarea perioadă de liceu. Am fost sigur că voi promova examenul pentru că am fost susţinut de colegi şi de preotul bisericii din Călăraşi, pe care o frecventez mereu, dar şi de doamnele educatoare şi asistentele sociale din centru. Vreau să muncesc şi să învăt pentru avea un viitor mai bun şi pentru a putea să îi sprijin, mai mult, pe fraţii mei mai mici”., ne-a mărturisit Mihai.

Iulia şi Mihai sunt fericiţi pentru că au punctat o primă reuşită în viaţa lor deloc uşoară, chiar dacă sunt dezamăgiţi de faptul că mama lor nu a făcut un minim efort de a-i suna ca să ii felicite pentru succesul lor.

desen realizat de MarianaSurorile Mariana şi Florentina, din comuna Modelu sunt în centru de patru ani de zile. Ne-au mărturisit că, atunci când au venit în această instituţie erau în clasa a V-a şi nu ştiau să scrie şi să citească. Acum Mariana a reuşit să intre la Colegiul Tehnic Ştefan Bănulescu, la Profilul Pedagogic, fiind colegă de clasă cu Iulia. Iar Florentinei îi place contabilitatea şi a reuşit să intre la Colegiul Economic Călăraşi .

Aceşti copii minunaţi mulţumesc profesoarei de limba română, Virginia Vasile care le-.a oferit gratuit meditaţii pentru examenul de Evaluare Naţională.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Marius Dulce: ,,Toate obiectivele politice le-am îndeplinit cu succes!”

joi iul. 23 , 2015
Marius Dulce, viceprimarul municipiului Călăraşi şi lider local al social democraţilor, a primit de curând, girul colegilor săi de partid de a conduce, în continuare, Organizaţia Municipală PSD. El a dorit să ne dea mai multe amănute despre activitatea sa politică, dar şi din administrația locală. Aţi fost reconfirmat în […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!