Protecţia copilului, din sistemul rezidenţial, în dezbatere, la Călăraşi

wp_20160905_0031wp_20160905_0061Joi, 8 septembrie, a avut loc, la Călăraşi,  dezbaterea cu tema: ,, Protecţia copilului în sistem rezidenţial –practici, modele, caracteristici ale sistemului de protecţie de tip instituţional”. Evenimentul, de mare importanţă,  a fost organizat de către  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Călăraşi  şi s-a  desfăşurat sub auspiciul Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative (FICE) -România.

Scopul întâlnirii a fost acela de a se realiza o evaluare obiectivă şi pertinentă a sistemului de protecţie a copilului în România secolului XXI, inclusiv a cadrului legislativ la care a avut o contribuţie importantă şi FICE România, începând cu anul 1994. In acest context, FICE România a rămas fidelă, în toţi cei 25 de ani de activitate, scopului nobil pentru care a fost înfiinţată, şi anume protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu accent pe copilul aflat, temporar, în sistemul de protecţie.

Invitat la  această dezbatere s-a aflat şi preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi,  Vasile  Iliuţă, care a  salutat demersul conducerii DGASPC Călăraşi (filială a FICE România), în  ceea ce priveşte organizarea unei mese rotunde pe tema asistenţei sociale din judeţul Călăraşi, dar şi din întreaga ţară.

„Această dezbatere care are loc, astăzi, la Călărași, se bucură de prezența reprezentanților veniți din 5 județe: Ialomița, Vaslui, Argeș, București, Constanța. Dezbaterea s-a axat pe ceea ce se întâmplă în instituțiile pe care Consiliile Județene le gestionează, privind protecția copilului, activitate pentru care alocăm, la Călărași, peste 50% din bugetul pe care îl avem. Cu practicile prezentate de Direcțiile Generale de Protecție a Copilului prezente la eveniment, activitatea poate fi îmbunătățită, în fiecare județ. La nivelul Consiliului Județean vom demara un proiect, începând cu 1 ianuarie 2017, în locul unde se află Unitatea Militară, de pe strada Independenței, pentru a ridica o clădire destinată sediului administrativ al DGASPC Călărași, dar ne propunem să construim acolo și un spațiu destinat unui cămin de copii. Totodată, în același loc, dorim să construim încă 50 de locuri, destinate Centrului de Asistență Medico-Socială Călărași, pentru oamenii cu probleme sociale, din județ”, a afirmat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

În continuarea dezbaterilor,  director D.G.A.S.P.C. Călărași, Doinița Nicolae, a afirmat că direcția pe care o coordonează are ca obiectiv atât îngrijirea copiilor, până la împlinirea vârstei de 18 ani, cât și susținerea tinerilor din centru, care au devenit majori, pentru a avea un loc de muncă, dacă și aceștia au o preocupare, în acest sens.

Atât preşedintele FICE Romînia, prof. Toma Mareş, cât şi Ionel Armeanu Ştefănică, director executiv din cadrul DGASPC Vaslui au fost prezenţi la eveniment,  lansând o adevărată provocare celor prezenţi, pentru a scoate în evidenţă exemplele de bună practică din cadrul instituţiilor de protecţie socială pe care le reprezintă, obstacolelor cu care se confruntă, zi de zi, în dificila activitate de îngrijire şi educare a copiilor din sistemul rezidenţial (care provin, de obicei, din medii viciate, din punct de vedere social,  fiind victime  ale neglijenţei parinţilor, a abandonului familial sau a abuzurilor), dar şi a lacunelor  legislative privind protecţia copilului. Totodată, s-a subliniat faptul că nu există, la ora actuală, o strategie naţională privind protecţia copilului, în sistem rezidenţial. Sinteza discuţiilor precum şi soluţiile identificate pentru îmbunătăţirea sistemului de protecţie socială a copilului va fi transmisă factorilor de decizie, de la nivel guvernamental.

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Politistul care s-a impuscat in cap, trecuse, cu bine, testarea psihologica

vin sept. 9 , 2016
In aceasta dimineata, seful de post al comunei Mitreni s-a impuscat, in cap, pe un camp de pe raza localitatii. Purtatorul de cuvant al IPJ Calarasi, Florentina Dobre, ne-a declarat: Seful de post al comunei Mitreni a fost gasit, de colegii sai, pe camp, impuscat in cap. Acesta traia cand […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!