Proiectul de restructurare a Centrului de la Plătăreşti este sortit eşecului

Print Friendly, PDF & Email

plataresti Finalizarea construcţiei celor trei centre sociale, din cadrul proiectului ,,Demnitate regăsită” se află, din nou, în impas. Programul de Interes Naţional ce vizează restructurarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuro-psihiatrică Plătăreşti, prin punerea în funcţiune a celor trei centre sociale din localităţile Cuza- Vodă, Dichiseni şi Vlad  Ţepeş, pare să fie sortit eşecului. Acest lucru ne-a fost confirmat şi de Mihai Roibu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Călăraşi, instituţie beneficiară a programului respectiv. După ce a fost semnat, cu mare întârziere, actul adiţional prin care s-au alocat cei 1,25 milioane de lei, bani necesari pentru finalizarea construcţiei celor trei centre, conducerea DGASPC se confruntă cu noi probleme.

Firma constructoare va da în judecată DGASPC

Aşa cum a precizat directorul Roibu, în perioada următoare, firma constructoare I.C.M. Antrerpriza Nord SRL, Baia Mare, va da în judecată Direcţia pentru încasarea unor sume restante, necesare continuării lucrărilor, sume  ce au fost suportate din bugetul propriu al societăţii. ,,Am fost notificaţi de către firma constructuare că are de recuperat suma de aproximativ 1,2 milioane de lei, sumă ce ar trebui suplimentată prin reactualizarea contractului, în conformitate cu creşterea ratei inflaţiei pentru perioada 2008, când a fost început proiectul şi până la sfârşitul anului 2013, când este prevăzut  termenul de finalizare. Ţinând cont de acest aspect, consider că firma constructoare este îndreptăţită să ne dea în judecată, chiar dacă aceste probleme au fost generate de Ministerul Muncii care va fi, de altfel, parte în procesul respectiv”, a spus directorul Roibu.

Pereţii clădirilor celor trei centre sunt plini de igrasie  

Mai mult, lucrările de construcţie sunt într-o avansată stare de degradare. Din cauza faptului că nu s-au executat lucrări, timp de 500 de zile, au apărut fisuri în pereţii celor trei clădiri, ce sunt plini de igrasie, datorită infiltrării apei, provenite din precipitaţii. Acest lucru înseamnă  alocarea unor  sume de bani suplimentare pentru remediere lucrărilor de construcţie .

Nu s-a dat ok-ul pentru înfiinţarea celor 103 posturi

Dar, ceea ce este mult mai grav, este faptul că Ministerul Muncii nu a dat ok-ul pentru angajările celor 103 salariaţi ce vor asigura activitatea din cele  trei centre.  ,,În cursul lunii martie, am înaintat o adresă la Ministerul Muncii, în care am solicitat deblocarea posturilor necesare punerii în funcţiune a celor trei centre. Am primit răspuns negativ, pe motiv că nu sunt bani pentru bugetarea posturilor respective. Am  înaintat  şi a doua adresă, în data de 4 iunie a.c., către secretarul de stat, Codrin Scutaru, din cadrul Ministerului Muncii, prin care  am făcut aceeaşi solicitare. De fapt, este responsabilitatea Guvernului, prin care acest program  de interes naţional, să îşi atingă scopul, mai ales că, proiectul, ce a vizat restructurarea Centrului de la Plătăreşti, s-a dorit a fi un proiect pilot şi care urma să fie multiplicat şi în alte judeţe”, a mai adăugat directorul Mihai Roibu.

Nimeni din Ministerul  Muncii nu a venit să verifice stadiul lucrărilor

Starea degradantă a celor trei centre ar trebui să constituie un semnal de armă pentru cei din Minister,  dar,  constatăm cu stupoare că, se duce, de fapt, un război al surzilor: pe de o parte DGASPC Călărăşi, ce bombardează cu numeroase adrese Ministerul Muncii, alături de firma constructoare ce solicită recuperarea fondurilor proprii investite, iar de cealaltă parte, secretarii de stat, din cadrul Ministerului Muncii, ce se ocupă de derularea proiectului respectiv şi care, până acum, au  dat dovadă de un dezinteres total.

,,Este imperios, necesar un control iniţiat de Departamentul de  investiţii din cadrul  Ministerului Muncii, pentru a se cunoaşte îndeaproapee situaţia cu care ne confruntăm. Dacă ne-am aşeza cu toţii la masa dialogului, instituţia noastră, firma contructoare, Consiliul Judeţean şi reprezentanţii Ministerului Muncii, s-ar găsi o soluţie  viabilă pentru ca proiectul nostru să se finalizeze în bune condiţii. Ori, acest lucru, nu  ştiu dacă se va întâmpla şi, înclin să cred că, proiectul ce vizează restructurarea Centrului de la Plătăreşti va fi un mare eşec”, a conchis directorul Roibu.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

La Olteniţa mobilizare maximă pentru Basarabia

joi iun. 27 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Marţi, 25 iunie 2013, la Oltenita, s-a deschis oficial primul centru de strângere  de semnături pentru „Iniţiativa legislativă a cetăţenilor pentru promovarea proiectului de lege cadru privind statutul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul României”. Initiativa acestei acţiuni în colegiul 2 de senatori al judeţului Călăraşi […]