Primarul Nicolae Râjnoveanu: ,,Nu credeam să mă prindă vârsta de 74 de ani, pe scaunul de primar”

         Primarul comunei Roseți, Nicolae Râjnoveanu, s-a făcut remarcat, de-a lungul celor 34 de ani de administrație publică, prin faptul că a fost mereu o voce care s-a luptat pentru bunul mers al comunei sale, spunând mereu lucrurilor pe nume, fără să își menajeze interlocutorul, indiferent dacă acesta ocupa funcția de președinte de Consiliu Județean, ministru sau reprezentant al vreunui partid politic.

În curând, însă, acesta va intra în rândul pensionarilor, cu arme și bagaje, dar și din această poziție suntem convinși că va mai avea un cuvânt de spus în administrația publică locală sau județeană.

La finalul celui de-al 6-lea mandat de primar, am stat de vorbă cu neobositul edil Nicolae Râjnoveanu, care, deși se pregătește să predea, în curând, ștafeta tânarului primar ales, George Chiriță, și-a dat toată silința să lase lucrurile în cea mai mare ordine.

 Domnule primar, vă pregătiți să predați ștafeta la conducerea primăriei, după 34 de ani de activitate, continuă, în administrația locală.

Cum au fost acești ani de administrație, pentru dumneavoastră?

 Primar Nicolae Râjnoveanu: Nu mi-am închipuit vreodată că voi fi primarul comunei Roseți. Ba, din contră, ajunsesem într-un moment, înainte de revoluție, când eu chiar ocoleam această instituție. Adică îmi rezolvam doar problemele care nu țineau, la acea vreme, de administrația publică.

Am făcut acest pas la solicitarea primarului de atunci, domnul Mihăilescu Dragoș, fost învățător, care a venit cu solicitarea de a-l ajuta, știind că sunt un bun profesionist. Eram, pe  atunci, șef de plan, la I.E.L.I.F. (n. red. actuala Agenție Națională de Îmbunătățiri Funciare – A.N.I.F.). Cunoșteam ce înseamnă construcțiile, lucrasem și exploatare, și în investiții, și ca diriginte de șantier. Nu am crezut niciodată că o să stau mai mult de cei 2 ani, în funcția de viceprimar.

Dar, între timp, am ajuns președintele organizației PSD și pot să spun că sunt membru fondator al acestui partid.

După cei doi ani, am candidat și am rămas tot viceprimar. Am fost alături de un alt primar care a rămas în funcție un singur mandat. Și apoi, am devenit eu primar, în anul 2000, și de atunci, am rămas până în prezent.

Nu credeam să mă prindă vârsta de 74 de ani pe scaunul de primar. Dar, cu sprijinul cetățenilor din comuna Roseți, am reușit să fac, în toți acești ani, tot ceea ce vedeți și dumneavoastră.

Am colaborat cu toți președinții de Consilii Județene, indiferent de culoarea lor politică. Mi-aduc aminte de cuvintele domnului Mihai Arbagic, președintele Consiliului Județean Călărași, care avea o vorbă la adresa mea, spunând că sunt omul potrivit, la locul potrivit.

Foarte mult am colaborat cu domnul Răducu Filipescu, pe care trebuia să-l convingi cu o documentaţie foarte bună, din punct de vedere tehnic, pentru că erau foarte puţini oameni care ştiau, în acea vreme, să facă proiecte. Dar eu, dacă lucrasem în construcţii, ştiam exact ce trebuie făcut şi a fost un avantaj în toată activitatea mea, de până acum.

Am fost prima comună care a semipenetrat 8 km de drumuri. Și, vă mai spun un lucru. Mi-aduc aminte când am devenit viceprimar și am fost nevoit să apelez la IELIF, știind că acolo există un stoc de dale, pentru a face un trotuar, care a unit strada Dunărea cu stația de autobuz, cu școala și așa mai departe. Totul a pornit de la niște copii pe care i-am întâlnit căzuți în noroi, din cauza străzilor care acumulau foarte multă apă. Acești copii fuseseră împinși, de niște căței, într-un lac. M-am dus atunci la doamna lor învățătoare, i-am scuzat de la ore și de atunci mi-am promis că voi face acel trotuar. Și am reușit cu ajutorul oamenilor de acolo, după care am început să reparăm trama stradală. Erau tronsoane de străzi unde eram nevoiți să consolidăm numai o parte, pentru a le dea posibilitatea cetățenilor să ajungă în case.

Din toamnă și până în primăvară nu se puteau lăsa cizmele de cauciuc din picioare, iar asta își oamenește fiecare cetățean al comunei. Atunci au fost alături de mine, ca voluntari, toți cetățenii comunei Roseți, care doreau să facă ceva fiecare pentru strada lor. Așa că am început repararea străzilor, repararea tramei stradale prin semipenetrare, după care străzile principale și, încet, încet, am reușit să așezăm și să modernizăm drumurile din comună.

Cât de greu era să obțineți finanțare pe proiecte, în acea perioadă?

Primar Nicolae Râjnoveanu: În momentul în care doreai să obții finanțare pentru orice proiect, trebuia să te duci să susții proiectul, să-l prezinți. Era foarte greu, trebuia să cunoști datele tehnice. Nu este ca acum, când transmiți on-line proiectul și el este aprobat. Era de așteptat ore întregi la ușa Ministerului, până intrai în ședință să îți susții proiectul.

Când s-a promovat proiectul nostru transfrontalier, am fost împreună cu alte două localități: Vâlcelele și cu Independența. Nu am reușit decât noi și comuna Independența. Îmi amintesc că o caroserie plină de hârtie am dus pentru acest proiect transfrontalier.

Doar pentru a le semna, mi-a luat trei zile și trei nopți. Trebuie să recunosc că și aparatul de specialitate m-a ajutat, sunt foarte buni profesioniști și am avut grijă ca an de an să îi trimit la instruire. Cred că eu mi-am făcut datoria față de ei și ei și-au făcut datoria față de comună. Sunt oameni pregătiți, buni profesioniști, pe care se poate baza viitorul primar.

Cu ce proiecte vă mândriți, domnule primar?

Primar Nicolae Râjnoveanu: Mă mândresc cu toate. Pentru toate s-a depus efort și suflet. Acest proiect cu gazele naturale, ca să dăm exemplu cel mai recent proiect, este cel mai valoros dintre toate și de el depinde viitorul acestei localități.

Dacă nu ai gaze naturale, nimeni nu se apropie de localitate. Odată cu introducerea gazelor, vor veni investitori în comuna Roseți, de care am avut grijă,  prin strategia de dezvoltare a localității, deoarece am prevăzut o suprafață de 118 hectare pentru executarea unui parc industrial. Și, astfel, vom avea investitori și se vor crea locuri de muncă. Am avut grijă, totodată, și de stabilitatea comunei, din punct de vedere demografic, și am prevăzut loturi de case pentru tineri. Avem deja 224 de locuri de casă pentru tineri, dintre care 117 sunt deja atribuite, peste 30 de case sunt începute, și aproape 4-5 definitivate. În cartierul de tineri există apă curentă, tramă stradală, energie electrică și urmează canalizarea.

Tot în sprijinul tineretului am susținut și proiectul pentru modernizarea grădiniței. Pentru că, știți foarte bine, avem nevoie de acest spațiu, pentru că două clase de grădiniță funcționează în spațiul de la școală. Ceea ce înseamnă că nu vor putea să obțină niciodată autorizație de funcționare. Și atunci trebuie creat un spațiu special pentru preșcolari, proiect pe care l-am depus la CNI.

Acolo va fi o construcție P+1, cu șase săli de clasă, șase spații pentru studiu, șase de dormit și spațiu de servit masa. Va fi o Grădiniță cu program prelungit modernă, cu mobilier nou, dotată cu tot ce este necesar.

Am promovat și un alt proiect, pentru a avea un Dispensar modern. Am investit aproape 1 mil. de lei în fostul dispensarul uman, dar am fost nevoiți să retrocedăm terenul, conform Legii 10/2001. Deși era cel mai frumos dispensar de pe raza drumului Călărași – Fetești, a trebuit să îl dăm fostului proprietar și care nu a dorit să îl vândă. În trei luni de zile am fost nevoiți să adaptăm ca spațiu, pentru dispensar, unul dintre apartamentele de la Casa Specialistului, pentru a putea funcționa două cabinete medicale. Și am reușit acest lucru. Chiar dacă nu este la înălțimea cerințelor, era păcat să pierdem medicii, deoarece proprietarul fostului dispensar le cerea chirie  2000 de euro, pe lună.

Avem un medic de familie, unul a ieșit la pensie și așteptăm să vină un specialist tânăr. Și acest proiect este realizat prin Compania Națională de Investiții, pentru că la nivelul unei aparat de specialitate, cum este cel al comunei Roseți, nu putem avea, în același timp, mai mult de trei proiecte. Motiv pentru care dăm, o parte dintre ele, către Compania Națională de Investiții și restul le facem cu aparatul propriu. Am căutat să împărțim sarcinile, echilibrat, astfel încât și oamenii să poată face față, dar și noi să putem implementa mai multe proiecte.

Am făcut tot ce am putut și, chiar dacă nu voi fi eu cel care va continua proiectele, las o situație foarte bună viitorului primar, precum și un colectiv extraordinar de bun, pe care se poate baza.

 Vă veți oferi sprijinul viitorului primar, dacă va fi nevoie?

Primar Nicolae Râjnoveanu: Cine va veni la mine, eu pot să-i dau un sfat. Voi fi alături de ei și vor avea, mereu, ușa casei mele deschisă.

După ce nu veți mai fi primarul comunei Roseți, vă veți retrage la pensie sau veți rămâne activ, așa cum ne-ați învățat?

Primar Nicolae Râjnoveanu:  Nimeni nu poate sta degeaba, când iese la pensie. Întotdeauna, pe lângă casă, ai ceva de făcut pentru vârsta ta. Am un obicei pe care mi l-am creat și pe care intenționez să-l continui: acela de a citi. Am pe masă câteva cărți pe care le-am început și pe care nu am avut, încă, ocazia să le termin. Cred că lectura nu doar că îmbogățește cunoștințele, dar oferă și momente de liniște și reflecție.

De asemenea, îmi doresc să petrec mai mult timp alături de familie. Este important să ne dedicăm unii altora, iar familia își dorește foarte mult să ne bucurăm de momente împreună. Fie că este vorba despre o plimbare, o masă în familie sau pur și simplu o discuție, aceste clipe sunt esențiale și ne aduc mai aproape. Așadar, pe lângă lectură, voi căuta să valorific timpul petrecut cu cei dragi, pentru a construi amintiri frumoase și pentru a ne susține reciproc în toate aspectele vieții.

Domnule Nicolae Râjnoveanu, vă mulțumim pentru acest ultim interviu, acordat în calitatea de primar al comunei Roseți, și vă dorim viață lungă, multă sănătate și zile senine, alături de toți cei dragi!

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Semnal de alarmă: Majoritatea cazurilor procesate la linia de raportare a abuzurilor online sunt materiale care prezintă abuz sexual asupra minorilor

mie oct. 2 , 2024
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Dintre cele 5.964 de raportări pocesate de Salvați Copiii România la linia de raportare esc_Abuz, singurul punct de contact civil pentru raportarea materialelor online care prezintă abuz asupra minorilor găzduite pe serverele din România, în perioada ianuarie-iunie 2024, 3.938 sunt materiale ce înfățișează abuz sexual […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!