Primarul Marius Dulce, declarație referitoare la taxele și impozitele din 2021

Autor: Florentina Chiru
16.12.2020

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a reacționat la o declarație făcută în spațiul public de un fost candidat la funcția de primar, la ultimele alegeri locale, referitoare la taxele și impozitele aplicate de primărie în anul 2021.

Marius Dulce a transmis următorul mesaj:
em>,,Am văzut o declarație, lansată în spațiul public de un ales local, fost candidat la funcția de primar, la ultimele alegeri locale, care ne reproșează, mie și colegilor din Executivul Primăriei, că am propus Consiliului Local, prin intermediul unui proiect de hotărâre ce va fi dezbătut în ședința ordinară din 17 decembrie, majorarea impozitelor și taxelor locale cu 3,8%, “întrucât încasările anului 2020 au fost sub nivelul așteptărilor.”
Nimic mai fals!
Ideea inițierii unei astfel de “hotărări” este perfect legală, în concordanță cu prevederile Legii 227 / 2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Din 2016, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod fiscal, taxele și impozitele locale au fost indexate anual.
Până la 31 decembrie 2015, indexarea era realizată o dată la trei ani, iar de aceasta se ocupau Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Administrației și Internelor.
Din 2016, consiliile locale hotărăsc ce taxe și impozite plătesc cetățenii.
Conform articolului 491 din Noul Cod fiscal, reglementat de Legea 227 / 2015, indexarea anuală a impozitelor și a taxelor locale este realizată de consiliile locale.
Acestea țin cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, care poate fi regăsită pe site-urile oficiale a două ministere: Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Indexarea impozitelor și taxelor locale cu rata inflației, în cazul de față 3,8%, aferentă anului 2019, este o OBLIGAȚIE LEGALĂ a autorității deliberative, în speță a Consiliului Local, stabilită de Codul Fiscal.
În textul de lege mai sus-menționat se precizează că “În cazul în care autoritatea deliberativă nu adoptă cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de expirarea exercițiului bugetar, o hotărâre în acest sens, în anul fiscal următor, impozitele și taxele locale se vor stabili la nivelurile maxime prevăzute în Legea 227 / 2015 privind Codul Fiscal și se vor indexa și cu rata inflației”, adică 3,8%.
Același articol mai prevede că, înainte să devină definitive, sumele indexate vor trebui să fie aprobate printr-o hotărâre a consiliului local (în cazul Capitalei, este vorba de Consiliul General al Municipiului București), iar ele se aplică în anul fiscal următor.
Deci, demersul nostru este legal, nicidecum arbitrar, și îi asigur pe toți călărășenii că împreună cu colegii mei din Executiv dar și din Consiliul Local vom respecta cu sfințenie prevederile legale în vigoare.
În plus, suntem preocupați și de susținerea mediului local de afaceri inclusiv prin promovarea unor facilități pentru atragerea de investitori care să genereze noi locuri de muncă în municipiul Călărași.
ART. 491 – Indexarea impozitelor şi taxelor locale
(1) În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
(2) Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului local şi se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
(3) Dacă hotărârea consiliului local nu a fost adoptată cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de expirarea exerciţiului bugetar, în anul fiscal următor, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei ori se determină prin aplicarea unei cote procentuale, se aplică de către compartimentul de resort din aparatul de specialitate al primarului, nivelurile maxime prevăzute de prezentul cod, indexate potrivit prevederilor alin. (1). (modificare introdusă de ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 114 din 28 decembrie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1116 din 29 decembrie 2018).”

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Senatorul Ciprian Pandea: ,,Vă mulțumesc pentru încredere!"

joi dec. 17 , 2020
În cursul zilei de joi, 17 decembrie, la sediul Prefecturii Călărași au fost înmânate mandatele parlamentarilor de Călărași. Din partea PNL Călărași au ridicat mandatele deputatul Emil-Florian Dumitru și senatorul Ciprian Pandea. Senatorul Ciprian Pandea a dorit să transmită un mesaj alegătorilor: ,,Vă mulțumesc pentru încredere! Astăzi, am preluat mandatul […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!