Primăria Dragalina a inaugurat stația de epurare și rețeaua de canalizare a localității

Anul 2017 a debutat cu finalizarea unei investiții importante în comuna Dragalina. Primarul Gabriel Stanciu a inaugurat miercuri, 8 februarie, stația de epurare și rețeaua de canalizare, prevăzute în proiectul finanțat prin PNDL: “Înființare stație de epurare, rețea canalizare menajeră și reabilitare stație tratare apă potabilă sat Dragalina, comuna Dragalina, în valoare de 1.020.00 de lei”.

Până în 2018, toate localitățile sunt obligate să aibă rețea de apă și canalizare

Primarul Gabriel Stanciu ne-a declarat: “La această investiție am suportat 10%, din întreaga valoare, cu bani de la bugetul local. Acum sunt doar trei consumatori racordați la rețeaua de canalizare: Primăria, grădinița și școala. În două zile, de când am terminat lucrările, avem deja peste 30 de cereri de racordare, dar timpul nu ne permite să facem aceste lucrări. Conform legii, toată lumea va trebui să se racordeze. Mediul nu ne va permite să mai avem fose septice, decât ecologice. Prețul la apă va fi de 2 lei, pe metru cub, iar costul total, cu canalizare, va ajunge aproape la 3,5 lei mc.

Prin acest proiect am făcut 12 km de rețea canalizare. Apa potabilă a fost primul obiectiv realizat, din proiectul început acum doi ani, când am montat stații de clorinare, iar analiza făcută la apă, periodic, arată că este foarte bună.

Pentru zona unde pânza de apă freatică este foarte sus, avem un proiect depus, tot pe PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală), pentru a face în locul rigolelor de pământ, unele din beton, să asfaltăm drumul și, atunci când va ploua, apa se va duce prin rigolele betonate direct în canalul de desecare și vom scăpa de surplusul de apă. Mai mult, apa uzată nu mai rămâne în localitate, se duce pe rețeaua de canalizare, iar pentru a face acest lucru am depus proiectul în valoare de 10 milioane de lei.

Până în 2018, toate localitățile, care depășesc 2000 de locuitori, sunt obligate să aibă rețea de apă și canalizare, dacă nu, vor fi sancționate de Uniunea Europeană. Dar sunt și niște acte normative prin care unitățile administrativ -teritoriale urmează să fi sancționate cu amenzi foarte mari, dacă nu au rețea de canalizare.

Lupta noastră cea mai mare este să reușim să aducem apă și canalizare și în satul Drajna. În acest an, va continua construcția la Centrul Cultural din Dragalina și vom finaliza, în maxim o lună, gospodăria de apă în satul Constantin Brâncoveanu, făcută numai pe fonduri proprii, în valoare de 3,2 milioane de lei.

Viscolul, de la începutul anului, a făcut ravagii

Am avut probleme deosebite luna trecută, când a fost viscol, deoarece acoperișul liceului și al dispensarului au fost luate de vânt, dar într-o săptămână le-am pus la loc. Nu a fost o perioadă ușoară, viscolul a făcut ravagii  atât la instituțiile publice, cât și în rândul populației, mulți cerând ajutor primăriei.

60.000 de lei a costat deszăpezirea

Zăpada care a căzut abundent a fost îndepărtată cu multă muncă, de dimineață până seara, am degajat arterele de drum, chiar și noaptea.  Dezăpezirea ne-a costat 60.000 de lei, în decembrie și ianuarie. Noi avem societatea noastră și plătim doar salariul operatorului, însă a fost nevoie să închiriem un operator cu un utilaj mai performant, pentru zonele unde nu am făcut față singuri. De aceea am ajuns la suma de 60.000 de lei, pentru că, altfel, plătim 50.000 de lei pentru deszăpezire, pe an. Anul acesta dorim să achiziționăm un utilaj performant, pentru a nu mai fi nevoie să închiriem și să plătim suplimentar.

Mă bucur că am reușit să începem anul cu obiective realizate, dar și cu proiecte aflate la început de drum, precum și cu idei pentru dezvoltarea comunității, pentru care ne dorim să primim sprijinul financiar prin programele de dezvoltare lansate la nivel national.”, a declarat primarul comunei Dragalina, Gabriel Stanciu.

De menționat că la eveniment au participat vicepreședintele Consiliului Județean, Marian Dinulescu, precum și primari din județ.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost cu 8,4% mai mare în decembrie, decât în luna noiembrie 2016

joi feb. 9 , 2017
În luna decembrie 2016, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3257 lei, cu 8,4% mai mare decât în luna noiembrie 2016. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2354 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 182 lei (+8,4%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!