Peste 5000 de tone de zăpadă strânse din municipiul Călăraşi

Print Friendly, PDF & Email

Săptămâna aceasta a fost una destul de dură, pentru întreaga echipă din conducerea primăriei Călăraşi. Viscolul puternic ce s-a abătut asupra municipiului Călăraşi a constituit, de fapt, prima provocare, din acest an, pentru administraţia locală. S-a acţionat la foc continuu, cu toate forţele şi utilajele, în toate cartierele din municipiu, pentru ca populaţia să nu fie afectată de intemperii. Primarul Daniel Drăgulin s-a aflat, în permanenţă, pe străzile muncipiului pentru a coordona lucrările de deszăpezire.
Primăria Călăraşi a acţionat, în această perioadă de timp, cu utilajele societăţii Pavaje şi Spaţii Verzi: două basculante şi un autogreder, dar mai ales, cu utilajele Societăţii Urban, care asigură, conform contractului, curăţenia în municipiu.
Pentru Actualitatea de Călăraşi, directorul Urban, Petre Bancu, a declarat că au lucrat, în această perioadă de cod portocaliu şi roşu, de vânt şi zăpadă, cu 53 de utilaje, conform Programului de deszapezire, aprobat prin hotărâre de Consiliu Local. „Am acţionat ca să menţinem principalele artere, dar şi pe cele secundare, funcţionale. Am menţinut deschis drumul pe variantă, dintre Sain Gobain şi Siderca, cel către Piscicola, către Modelu, celelalte artere din municipiu, dar am şi transportat cu cele 13 autobasculante, 5000 de tone de zăpadă, în această perioadă de timp.”
Răspunzând la întrebările noastre, edilul călărăşean a dorit să prezinte modul în care s-a acţionat pentru curăţarea drumurilor, dar şi obiectivele de dezvoltare edilitară pe care doreşte să le pună în practică, în acest an.
Domnule primar, cum s-a derulat această săptămână, ca prim gospodar al acestui oraş?
Daniel Drăgulin: Pot spune că, ultima săptămână a fost, pentru mine, o adevărată probă de foc. Am mobilizat toate forţele pentru a acţiona cu promptitudine pentru deszăpezirea tuturor cartierelor din municipiu, astfel încât, activitatea agenţilor economici şi a populaţiei să nu fie perturbată. Am făcut tot ce e posibil ca să ne achităm de sarcini şi, cred că am reuşit! Am avut în vedere să deszăpezim străzile, ca să nu avem drumuri înfundate. Nu am dormit câteva nopţi, ca să văd, personal, cum se lucrează! Aşa am simţit că e corect să acţionez. Regret că nu toţi cetăţenii au simţit să ne susţină în munca noastră, prin simplul fapt că, fie au aruncat zăpada din faţa magazinului pe carosabil, fie nu au strâns-o deloc. Am să acţionez, mai întâi, preventiv, şi am să îi avertizez să nu întârzie să acţioneze aşa cum îi obligă legea şi, dacă nu înţeleg, vor fi amendaţi. Zăpada e bucuria copiilor, motiv pentru care voi face un derdeluş, în parcul Dumbrava, unde este depozitată o parte din zăpada luată de pe drumuri.
Am observat că aţi avut un dialog interactiv cu toţi călărăşenii pe facebook
Daniel Drăgulin: Da, aşa este. Am ţinut legătura cu cetăţenii, prin toate formele de comunicare, inclusiv, pe facebook, unde mi-au fost sesizate multe aspecte pe care le-am putut remedia în timp util, motiv pentru care le mulţumesc călărăşenilor.
Am lucrat zi şi noapte pentru deszăpezirea oraşului aspect recunoscut de călărăşeni. Am acţionat la foc automat, am convocat Comandamentul de Iarnă, zi şi noapte, de câte ori a fost nevoie, pentru a interveni în timp util în fiecare zonă din oraş .
Să revenim totuşi la obiectivele investiţionale pe care primăria le are în vedere, ţinînd cont că suntem la început de an . Bugetul destinat investiţiilor va fi mai mare, faţă de cel din 2013.
Daniel Drăgulin: Bugetul local, din acest an, are o valoare de peste 114 milioane de lei. Dacă în 2013, am avut alocată suma de 16 milioane de lei vechi, pentru investiţii, anul acesta vom aloca o suma de 25 milioane de lei pentru multe obiective de dezvoltare.
Credeţi că aceşti bani vor exista faptic şi nu doar pe hârtie?
Daniel Drăgulin: Cu siguranţă, vom avea în bugetul local suma pe care dorim să o alocăm pentru investiţii, avându-se în vedere că, anul trecut, primăria a înregistrat o bună colectare a taxelor şi impozitelor locale, de peste 100%. Dar noi nu ne bazăm numai pe banii din bugetul local. Avem în vedere, în acest an, să accesăm cât mai multe fonduri europene.
Care sunt proiectele europene pe care le veţi accesa în acest an?
Daniel Drăgulin: Primăria Călăraşi are în vedere depunerea unui număr de cinci proiecte, pe Programul Operaţional de Pescuit. Dorim să realizăm o piaţă de peşte în Piaţa Centrală. De asemenea, intenţionăm să depunem proiectele referitoare la bazinul neutilizat, situat în Grădina Zoologică, loc amenajat atât în scopul agrementului, cât şi în scop didactic, zona fiind deosebit de frumoasă şi redată, astfel, locuitorilor municipiului. Cele 3 insule, legate atât între ele, cât şi de mal, cu podeţe, vor fi locuri pentru plimbare în aer liber. În acelaşi areal, se vor amenaja locuri pentru studiul ecosistemului creat, vor fi reabilitate căile de acces din interiorul şi către zona vizată.
De asemenea, zona de agrement din Parcul Dumbrava va constitui obiectul unui alt proiect, prin care se vor reamenaja bazinul existent, locul de joacă pentru copii, căile de acces la zona respectivă (alei, podeţ, etc.), parcarea existentă.Toate aceste proiecte valoarează peste 1.1 milioane de euro.
În ceea ce priveşte infrastructura drumurilor, ce ne puteţi spune?
Daniel Drăgulin: Deja am primit de la Guvern, suma de 1,12 milioane de lei, pentru modernizarea străzilor Cornişei şi Progresul. În acelaşi timp, pregătim documentaţia necesară pentru proiectul ce vizează modernizarea locurilor de parcare din zonele interioare ale blocurilor. Sperăm să demarăm şi acest proiect, în următoarea perioadă. De asemenea, vom derula, în continuare, lucrările de modernizare la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare.
Şi dacă tot aţi adus în discuţie acest subiect, ce ne puteţi spune despre cartierele mărginaşe ale oraşului? Ce investiţii se vor derula în aceste zone?
Daniel Drăgulin: Este necesară modernizarea drumurilor, din mai multe cartiere, asa cum sunt: Măgureni, Mircea Vodă, Căramidari sau Ceremag. Însă oamenii trebuie să înteleagă că nu putem să începem reabilitarea străzilor până când nu se finalizează proiectul de modernizare al sistemului de canalizare.
La Bazarul din zona Orizont se vor face în acest an lucrări de modernizare?
Daniel Drăgulin: Începând cu a doua jumătate a anului, vor demara lucrări pentru asigurarea tuturor utilităţilor în Bazar, aşa cum cer normele pentru prevenirea şi stingerea incendiilor şi, vom amenaja spaţii ce vor putea fi închiriate de agenţii economoci, astfel încât, acolo, să se desfăşoare un comerţ civilizat.
Şcoala de Vest va fi finalizată, în acest an?
Daniel Drăgulin: Eu aşa sper. Mai avem nevoie de aproximativ 1,5 milioane de lei, bani ce vor fi alocaţi de către Ministerul Dezvoltării Regionale. De asemenea, tot de la Guvern, aşteptăm fonduri pentru consolidarea clădirii actualului Colegiu Agricol ,,Sandu Aldea”.
Din bugetul local, vor fi alocate fonduri pentru modernizarea şcolilor?

Daniel Drăgulin: Bineînţeles! Directorii şcolilor au depus la primărie solicitările privind unele lucrări de reparaţii. Avem în vedere mai multe unităţi de învăţământ cum sunt: Liceul Economic, Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Titulescu”, Şcoala Gimnazială „Mircea Vodă”, Şcoala „Tudor Vladimirescu”. De asemenea, intenţionăm să asfaltăm curţile interioare ale tuturor unităţilor şcolare.
Am observat, la audienţele pe care le ţineţi, în fiecare zi de miercuri, se înscriu, zeci de călărăşeni. Cu ce probleme vin la dumneavoastră?
Daniel Drăgulin: Problemele călărăşenilor sunt cunoscute, mulţi dintre ei solicită ajutoare sociale de urgenţă, locuinţe sociale sau locuri de muncă. Încercăm, în limita atribuţiilor şi posibilităţilor financiare pe care le are instituţia noastră, să le rezolvăm toate problemele cu care ei vin la noi.
Anul acesta vor fi alocaţi bani pentru lucrările de construcţie la blocul de locuinţe sociale C15?
Daniel Drăgulin: Pot să vă dau o veste bună. Acel bloc a fost inclus în programul guvernamental ANL, pentru construcţia de locuinţe sociale şi, sper să obţinem banii solicitaţi pentru continuarea lucrărilor. Suma se ridică la 3 milioane de lei.
Sunteţi mulţumiţi de angajaţii primăriei?
Daniel Drăgulin: Avem departamente în primărie care au performat anul trecut. Datorită Serviciului de Taxe şi impozite locale, am reuşit să avem un procent de colectare al impozitelor şi taxelor foarte bun. Echipa din cadrul Departamentului de Dezvoltare Europeană lucrează, la foc continuu, pentru ca primăria Călăraşi să acceseze cât mai multe proiecte europene. Sunt mulţumit, de asemenea, de Direcţia Tehnică şi de Direcţia Economică.
Dar despre relaţia angajaţilor cu cetăţenii?
Daniel Drăgulin: Aici ar trebui să lucrăm mai mult. Salariaţii primăriei trebuie să înţeleagă că lucrează pentru fiecare cetăţean, din municipiul Călăraşi. Ei trebuie să răspundă, cu promptitudine, tuturor solicitărilor venite din partea călărăşenilor.Aşa putem să demonstrăm preocuparea instituţiei noastre pentru cetăţeni.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Videoconferințe de dragul întâlnirii, marca Victor Ponta

lun feb. 3 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Luni, 3 februarie, la ora 15,00, a avut loc, la sediul Prefecturii Călăraşi, o videoconferinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă(CNSU) cu prefecţii judeţelor, ce a fost condusă de premierul Victor Ponta. Aşa cum ar fi fost de aşteptat, în cadrul videoconferinţei, ar fi […]