Pe urmele lui Columb, spre internaţionalizare

Print Friendly, PDF & Email

proiect erasmus 2proiect erasmus cnbs 1Proiectul de mobilitate în domeniul educaţiei şcolare, nr. de referinţă: 2015-1-RO01-KA101-014154, cu titlul “Digitization of Teaching for Curricular Innovation and Professional Development for Teachers”, implementat de Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei”, din Călăraşi, în anul şcolar 2015-2016, se apropie de final. Pe parcursul lunii aprilie şi mai 2016, s-au desfăşurat cele 12 mobilităţi pentru dezvoltare personală, profesională şi socială, prin dezvoltarea de competenţe într-un context internaţional.

Mobilitatea de o săptămână în oraşul Benalmadena (Spania), în perioada 10 aprilie-17 aprilie 2016, a reprezentat atât o provocare, un schimb de experienţa cultural, didactic şi pedagogic, cât şi întemeierea unor noi prietenii, cu parteneri din ţările participante, în vederea implementării unor noi proiecte Erasmus+ KA2. Grupul ţintă la această mobilitate a fost constituit din 25 de cadre didactice participante, din ţări, precum: Germania, Finlanda, Norvegia, Polonia, Turcia şi România.

Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” din Călăraşi a fost reprezentat de prof. Ion Florina şi Preda Graţiela. Formatorii au fost: Annemie Mateusen, Ludo Mateusen şi Jan Hormann de la Euneos Corporation, Vantaa, Finlanda, unul dintre furnizorii de formare în cadrul proiectrului Erasmus+, Acţiunea Cheie 1.

Programul activităţilor a cuprins atât activităţi de ice-breaking, workshopuri, videoconferinţe, prezentări de proiecte, cât şi lucrul pe echipe naţionale sau internaţionale. pe baza unor fişe de lucru.

P1110681Obiectivele propuse şi realizate de către participanţi au fost printre altele: definirea conceptului de internaţionalizare, învăţarea şi întocmirea unui plan de politică de internaţionalizare la nivel de şcoală, stabilirea coordonatelor pentru a fi un bun coordonator al internaţionalizării, evaluarea managementului internaţionalizării, întocmirea programului unei săptămâni de mobilitate, înscrierea şi stabilirea de noi contacte pe platform online „eTwinning”, introducerea dimensiunii internaţionalizării în curriculumul şcolii, dar şi utilizarea şi organizarea videoconferintelor în cadrul proiectelor internaţionale folosind platformele digitale Skype, Zoom.us, Google Hangout.

Mobilitatea în sine a constituit oportunitatea de a călători pe urmele lui Cristofor Columb, în singura ţară care i-a acordat suport financiar pentru a-şi pune în practică visul de a găsi o cale înspre vest către Indii, oportunitate de a întâlni oameni din diferite culturi, de a cunoaşte reminiscenţele dantelăriei arhitectonice arabe, updatate într-un decor catolic, de a realiza o imersiune parţială în ceea ce constituie corazonul spaniol: politeţe excesivă,  jovialitate dusă la extrem, exuberanţă, ospitalitate şi în primul rând mândrie.

Am găsit acel „joie de vivre”. ceea ce francezii numesc „bucuria de a trăi”, aici, în Spania, am simţit bucuria spaniolului de a fi afară la o terasă cu toţi ceilalţi, de a-şi împărtăşi într-un vacarm de nedescris, pentru un turist român obosit, trăirile din ziua respectivă, emoţiile şi speranţele pentru meciul de fotbal, pe care urmau să-l vizioneze împreună.

Aici în sudul Spaniei, am văzut ce înseamnă cuvântul „ambiente”, mediu. Nu înseamnă un simplu mediu rece şi ostil, probabil, care este în jurul tău, ci înseamnă gălăgia prietenilor, gălăgia ta racordata la bucuria de a împărtăşi a celorlalţi.

Generozitatea şi demnitatea spaniolului sunt totale, ei împărtăşesc bucuria de a trăi nu numai cu concitadinii, dar şi cu turiştii străini, deodată, îţi dai seama că nu eşti într-o ţară străină, ci în mijlocul unui popor tandru şi prietenos, nu eşti singur, eşti în gălăgie, dar exişti cu siguranţă. Există un zâmbet de „gracias” şi un „por favor” pe buzele tuturor, pe care ţi le-ai dori şi în ţara ta, doar nu costă nimic.

În mijlocul unui astfel de „ambiente”, am cunoscut căldura prietenilor norvegieni, care ne-au împărtăşit din tradiţiile lor, am constatat că Norvegia nu mai este aşa glacială şi departe, pentru că are o mulţime de similitudini ca ale noastre şi asemănătoare celor romaneşti.

Şi ca să mergem de la nord la sud, tot timpul i-am avut alături de noi, la workshopuri, sau la masă, pe colegii noştri turci, în special pe colegele noastre din Turcia, care, blânde şi sfioase între sarcinile de lucru şi nostalgia provocată de lipsa propriilor copii şi soţi, nu ezitau să ne zâmbească, să fie alături de noi, gata oricând să începem un parteneriat Erasmus+.

Un astfel de mediu intercultural îţi revela faptul că poziţionarea geografică nu înseamnă simple coordonate geografice, înseamnă secole de influenţa culturală, economică, politica, înseamnă superstiţii comune, temeri şi bucurii comune şi, oricât de multe ziduri ar fi fost înălţate de-a lungul istoriei, acum naţiunile au construit poduri, escaladându-le.

Deocamdată pentru mine aceasta este imaginea Spaniei: fetiţe africane de mânuţă cu fetiţe spaniole, porumbei împărţind acelaşi palmier cu papagali verzi în Malaga, castelul Colomares închinat postmortem lui Cristofor Columb, care cu siguranţă i-ar fi plăcut şi lui, acel „joie de vivre” care însufleţeşte pe oricine poposeşte pe aceste meleaguri.

Prof. Preda Graţiela Ana

Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” Călăraşi

http://erasmus.cnbs.ro/

 

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Aleşii locali vor fi puşi în funcţie până pe 25 iunie

lun iun. 20 , 2016
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Aleşii locali care au fost validaţi în urma scrutinului din 5 iunie vor fi învestiţi în funcţie în această săptămână până pe  data de 25 iunie.  Primarii, consilierii locali şi judeţeni vor fi învestiţi oficial după data de 20 iunie în cadrul unor şedinţe festive […]