Până pe 10 aprilie, puteți vedea ,,Ultimii dinozauri din Transilvania”

În perioada 20 martie – 10 aprilie, publicul poate viziona expoziţia de replici de dinozauri, realizată de MDJ Călăraşi în colaborare cu Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.
Dinozaurii au fost animale vertebrate care au dominat ecosistemele terestre pe o perioadă de aproximativ 160 de milioane de ani, prima dată apărând pe planeta noastră cu aproximativ 220 de milioane de ani în urmă, la sfârşitul perioadei triasice. La sfârşitul perioadei cretacicului, acum circa 65 de milioane de ani, majoritatea dinozaurilor ar fi suferit o extincţie catastrofală cauzată de schimbarea temperaturii globale şi de impactul Pământului cu un meteorit uriaş de 10 km diametru în golful Mexicului care a creat Craterul Chicxulub, şi ar fi încheiat nu numai perioada de dominare a uscatului de către aceste animale, dar chiar şi existenţa lor.

Se cunosc fosile de dinozauri de pe toate continentele. În Europa, celebre sunt descoperirile din Anglia – de care se leagă, chiar şi introducerea denumirii de dinozaur în ştiinţă de către paleontologul sir Richard Owen (1942), sau cele din Belgia, de la Bernissart, de unde provin peste treizeci de schelete, în majoritate complete, de Iguanodon. În România, descoperirile de dinozauri sunt deocamdată, extrem de rare, dinozaurii cunoscuţi din ţara noastră fiind exclusiv cretacici, aparţinând ultimei perioade a Mezozoicului.

Dinozaurii cretacic superiori din Transilvania au evoluat probabil izolaţi insular, ajungând în final la dimensiuni reduse, adevăraţi pigmei în comparaţie cu formele asemănătoare lor, cunoscute din alte părţi ale lumii. Faima lor a depăşit nu doar limitele ţării noastre, ci şi pe ale întregului continent. La ei fac referire tratate de referinţă în paleontologie, la fel ca şi filmele documentare difuzate de canale cu o bună reputaţie.

Dar pentru a afla mai multe despre viaţa dinozaurilor, sunteţi invitaţi să cunoaşteţi dinozaurii ce au trăit în Transilvania, vizitând expoziţia de replici deschisă la sediul Muzeului Dunării de Jos, în perioada 20 martie – 10 mai 2017.

 

Responsabil Relaţii Publice,

Muzeograf Andreea Parnic

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

ANUNȚ privind selecția a 7 membri în Consiliul de Administrație al ECOAQUA S.A.

vin mart. 24 , 2017
       Please enter banners and links. Despre Ultimele Postari Actualitatea de Călăraşi Ultimele postari ale lui Actualitatea de Călăraşi (vezi toate) Alin Drăgulin, candidatul PNL la primăria municipiului Călărași:,, Adevărul trebuie să fie știut de călărășeni!” - 31 mai 2024 Primarul Comunei Roseți, Nicolae Râjnoveanu, își prezintă cele […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!