Este bine cunoscut faptul că judeţul Călăraşi, o zonă preponderent agricolă, nu are nicio fabrică pentru prelucrarea legumelor şi fructelor. Oricine îşi poate spune întrebarea firească, cum o zonă, mare producătoare de legume şi fructe, aşa cum este Călăraşiul, nu are o linie industrială pentru prelucrarea conservelor. O asemenea unitate există, totuşi, dar nu a fost pusă în funcţiune niciodată. Este vorba de o linie de producţie pentru prelucrarea conservelor ce aparţine Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA), din Călăraşi. În anul 2004, când a fost pus în funcţiune actualul sediul al Centrului, a fost dată în folosinţa acestuia şi o suprafaţă de teren de 14.000 de metri pătraţi pe care sunt ridicate trei mari hale, locul fiind în zona fostului I.A.S. Mircea Vodă, din Călăraşi.
Utilajele achiziţionate printr-un credit cu Banca Mondială zac nefolosite, de 10 ani
Au mai fost date în administrare câteva utilaje agricole de recoltat (o combină, tractoare, remorci, echipamente pentru întreţinerea livezilor şi culturilor legumicole), precum şi o linie tehnologică de prelucrare şi îmbuteliere a conservelor din legume şi fructe. Toate aceste achiziţii s-au făcut în baza unui contract pe care Ministerul Muncii, de la acea dată, l-a încheiat cu Banca Mondială. Probabil că acel credit a fost demult achitat, în cei 10 ani de zile care au trecut, iar utilajele zac, în continuare, nefolosite. Ele nu au fost puse în funcţiune niciodată, dintr-un simplu motiv: lipsa banilor. CRFPA, în calitatea de instituţie publică, nu a avut resursele financiare şi nici eligibilitatea necesară pentru accesarea fondurilor guvernamentale sau europene, pentru a crea în acel loc o activitate integrată de producţie a legumelor şi fructelor, şi pentru prelucrarea acestora. După cum se ştie, CRFPA Călăraşi este doar un operator de stat în domeniul formării profesionale. Cu toate acestea, instituţia suportă din bugetul propriu cheltuieli enorme pentru conservarea şi paza acelui obiectiv. A fost construit de jur împrejurul acelei suprafeţe un zid solid şi, 24 de ore din 24, este asigurată pază specializată.
CRFPA cheltuie, lunar, 7000 de lei pentru paza halelor şi utilajelor
Toate aceste cheltuieli se ridică la suma de 7000 de lei pe lună. Asta înseamnă, 84.000 de lei pe an, o sumă imensă care ar fi putut fi folosită mult mai eficient în alte activităţi din domeniul formării profesionale. Chiar dacă au fost asigurate toate condiţiile pentru conservarea şi păstrarea acelor obiective, uzura fizică şi morală este evidentă: două dintre cele trei hale sunt într-o stare avansată de degradare, iar umezeala şi diferenţele de temperatură au dus la deteriorarea utilajelor ce nu au fost folosite niciodată. Actualul director al CRFPA, Ruxandra Prică, este preocupată pentru punerea în funcţiune a liniei de prelucrarea conservelor. ,,Dorim să dăm viaţă acelui obiectiv abandonat de 10 ani de zile. Acolo intenţionăm să creăm o activitate integrată agricolă şi să ne dezvoltăm în acest domeniu. Dorim să înfiinţăm mai multe sere, dar şi o livadă, iar produsele obţinute să le valorificăm prin linia de conserve. Prin cursurile de formare profesională pe care le derulăm, beneficiarii se pot califica în mai multe meserii din domeniul agricol în care instituţia noastră este autorizată, aşa cum este cea de mecanizator sau de agricultor, dar şi în alte ocupaţii din domeniul prelucrării produselor agro-alimentare, pentru care intenţionăm să ne autorizăm. Dorim să abordăm toate oportunitaţile de finanţare europeană pentru realizarea unui asemenea proiect, pentru a fi puse în valoare utilajele agricole şi linia tehnologică pe care o avem în administrare.”, a spus directorul CRFPA, Ruxandra Prică.
Un semn de bun augur a fost vizita reprezentanţilor Băncii Mondiale la Călăraşi, ce a avut loc miercuri, 25 iunie, la sediul CRFPA. În cadrul întâlnirii au fost prezenţi oficiali ai Ministerului Muncii şi de la Banca Mondială.
Reabilitarea halelor şi a liniei de conserve ar putea fi finanţată de Banca Mondială
,,Discuţia pe care am purtat-o cu oficialii Băncii Mondiale a fost una fructuoasă şi constructivă. Aceştia au adus în atenţie faptul că instituţia pe care o reprezintă are în vedere elaborarea unei strategii privind incluzinea socială, ce va fi implementată în ţara noastră. Noi le-am prezentat, detaliat, activitatea pe care o desfăşurăm în domeniul formării profesionale. Ei s-au arătat foarte încîntaţi de condiţiile asigurate cursanţilor noştri, dar şi de obiectivele pe care le-am îndeplinit, până în prezent. Am arătat, de asemenea, toate proiectele noastre privind incluziunea socială a persoanelor dezavantajate. Ţinând cont că suntem un judeţ preponderent agricol, am susţinut faptul că suntem interesaţi să asigurăm o varietate largă de cursuri de formare profesională, în domeniul agricol. În acest context, am prezentat halelele şi linia de prelucrare a conservelor pe care noi nu reuşim să le punem în funcţiune. În urma discuţiilor, am primit un răspuns pozitiv: avem toate şansele ca acel obiectiv să fie revitalizat printr-un proiect european, ce ar putea fi finanţat chiar de Banca Mondială. Totodată, instituţia noastră a primit multe aprecieri din partea oficialilor. CRFPA Călăraşi a fost catalogat, de către aceştia, ca fiind un model de bună practică în domeniul formării profesionale a adulţilor, din România.”, a mai afirmat Ruxandra Prică.