Membrii Sanitas Sănătate şi Asistenţă Socială din Călăraşi au protestat în faţa Guvernului şi au dezaprobat noua lege a salarizării

Print Friendly, PDF & Email

Joi 19 octombrie, la Bucureşti, a avut loc un miting şi un marş de protest organizat de Federaţia  Sanitas. 10.000 de membri Sanitas, veniţi din toate judeţele din ţară,  au cerut Guvernului să nu ignore problemele din sănătate şi asistenţă socială.  Ei sunt  nemulțumiți de diferențele enorme dintre promisiunile guvernanților și măsurile salariale și fiscale anunțate de aceștia pentru 1 ianuarie 2018.  La această amplă acţiune de protest au participat şi membrii Uniunii Judeţene Sanitas Sănătate şi Asistenţă Socială din Călăraşi. Cei peste 130 de sindicalişti,  proveniţi din spitalele din judeţul Călăraşi dar şi angajaţii  din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului, prezenţi la protest s-au declarat nemulţumiţi de diferenţele enorme dintre promisiunile  guvernanţilor şi măsurile salariale anunţate de aceştia pentru 1 ianuarie 2018.

Preşedintele Sanitas Sănătate  şi  Asistenţă Socială Călăraşi, Valentin Robescu a dorit să aducă în atenţie nemulţumirile  angajaţilor din cadrul DGASPC Călăraşi şi ale celor din  spitalele călărăşene.

 

„Scopul acestei acţiuni de protest a fost acela de a  ne exprima nemulţumirile legate de legislaţia apărută şi care se va pune în practică de la 1 ianuarie 2018. Este vorba de Legea nr. 153 /2017 privind salarizarea personalului bugetar.  În momentul apariţiei  acestei legi se comenta că salariile din sănătate şi asistenţă socială se vor dubla sau, chiar, tripla. Însă, cu timpul, ne-am convins că această lege va aduce pierderi la salariu, la  ceea ce bagă omul în buzunar, faţă de ce primeşte în  momentul de faţă. Şi dau câteva exemple. De la 1 ianuarie 2018, pentru sistemul de sănătate trebuie să fie o creştere salarială de 25%. Acest procent se anulează prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Din cei 25% rămân, cam, 4%. Din păcate, şi acest 4% se pierde în condiţia în care de la 1 ianuarie2018 şi  până la 1 decembrie 2018, tichetele de masă nu se vor mai acorda. De exemplul pentru o infirmieră, valoarea tichetelor de masă reprezintă 10- 12 % din  venitul său lunar, pentru asistenţii medicali reprezintă 6-7%. Mai mult, este vorba de plafonarea sporurilor la un procent de 30%, din întreg bugetul cheltuielilor de personal. Asta înseamnă că, după ce plăteşti zilele de sâmbătă şi duminică, la dublu, orele de noapte, gărzile pentru cei din spitale, din calculele oamenilor de specialitate, mai rămîn 1 – 2 sau 3%, din care se acordă restul de sporuri. În aceste condiţii, sporurile respective se anulează efectiv. Acest lucru reprezintă încă o pierdere la salariu. Adunând toate aceste pierderi, se pare că salariile se vor diminua  cu, mai mult, de 10 % şi nu ştiu dacă vreun coleg de al meu ar fi de acord cu aşa ceva. Din păcate, mă uit la anii din urmă, când, într-o zi s-au tăiat din salarii 25%, brusc, violent. De data aceasta, este o nouă reducere a salariilor, dar,  mult mai sofisticată şi, din păcate, cu minciuni sfruntate prin refuzul negocierilor corecte,   şi nu se acceptă ideea că, de la 1 ianuarie, de fapt şi de drept, salariile din sănătate şi din asistenţă socială vor scade simţitor. “, a precizat liderul Sanitas Călăraşi.

În sistemul de asistenţă socială nu există un regulament de sporuri.

Totodată, liderul sindical  Valentin Robescu a pus accentul pe necesitatea clarificării în ceea ce priveşte încadrarea personalului din asistenţă socială  dar şi a transpunerii în practică a unui regulament de sporuri.

„Pe plan local, la Călăraşi,  lucrăm în două direcţii. În primul rând, facem demersuri pentru reîncadrarea personalului care nu a beneficiat de o creştere de salariu, pentru că legea, aşa cum este făcută în Romînia lasă loc la interpretări. De cele mai multe ori,   nu  se aplică legea în favoarea angajatului .Pe de altă parte este vorba de  un Regulament de sporuri care trebuie să existe şi, din păcate, la această oră, nu a apărut” a mai menţionat Valentin Robescu.

 Vineri,  20 octombrie 2017, a avut loc prima rundă de negociere la Ministerul Sănătății, între reprezentanții SANITAS și cei guvernamentali, discuție demarată ca urmare a promisiunilor premierului Mihai Tudose. Alături de ministrul Sănătăţii, au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.
Un prim subiect analizat fost cererea expresă a SANITAS de acordare a tichetelor de masă /a normei de hrană pe tot parcursul anului 2018. În prezent, Legea 153/2017 prevede renunțarea, de la 1 ianuarie 2018, la tichetele de masă și acordarea unei indemnizații de hrană începând cu 1 decembrie 2018. Prevederea va genera, pe parcursul anului viitor, scăderi de venituri pentru mai multe categorii profesionale din sănătate și asistență socială, astfel că federația consideră această măsură ca fiind total inacceptabilă. Partea guvernamentală a promis că va căuta soluții pentru această solicitare.

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Va fi construită parcarea Sălii Polivalente/ Garajele tip ”Prefab” trebuie ridicate

mar oct. 24 , 2017
Având în vedere că în perioada următoare se va realiza obiectivul de utilitate publică ”Execuție parcare Sala polivalentă”, Primăria Municipiului Călărași anunță faptul că, potrivit prevederilor art. 33 din Legea nr. 50/1991 R., construcțiile amplasate fără autorizație de construire pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului vor fi […]