Laszlo Kiss, bibliotecarul care promovează cartea pe bicicletă, a fost la Călăraşi

Print Friendly, PDF & Email

WP_20150609_009WP_20150609_002WP_20150609_005Marţi, 9 iunie, municipiul Călăraşi a fost gazda unei vizite inedite. Laszlo Kiss, bibliotecarul şcolar, din oraşul Sfântul Gheorghe, ce şi-a propus să parcurgă cu bicicleta, peste 3000 de kilometri, pentru promovarea lecturii, a poposit, pentru câteva momente,la Călăraşi. Întâlnirea avut loc la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu, la iniţiativa conducerii Casei Corpului Didactic(CCD). Temerarul biciclist a făcut cunoştinţă cu primarul Daniel Drăgulin, cu elevii călărăşeni, biblitecarii precum şi cu reprezentanţii CCD. Directorul CCD, prof. Camelia Croitoru a dorit să aducă în atenţia celor prezenţi scopul inţiativei lăudabile a bibliotecarului Kiss. ,,Întâlnirea de astăzi, este prima de acest gen între bibliotecarii călărăşeni. Domnul Laszlo Kiss, vrea sa ducă mesajul cărţilor şi al lecturii, pe bicicletă. A pornit această cursă din Constanţa şi se va opri la Amsterdam. Prin acest curajos maraton, Laszlo Kiss a vrut sa aducă în atenţia opiniei publice importanţa bibliotecilor. Am ţinut, ca la aceasta întâlnire, să participe şi elevii nostri, pentru că ei ar trebui să fie adevaraţii devoratori de lectură”, a afirmat prof. Camelia Croitoru. Edilul municipiului Călăraşi, Daniel Drăgulin a ţinut să scoată în evidenţă importanţa lecturii în formarea personalităţii unui copil.

,,Ma bucur că particip la o astfel de acţiune. Prin efortul pe care îl faceţi pe bicicletă, domnule Laszlo Kiss, reuşiţi să trageţi un semnal de alarmă, că nu calculatorul le formează tinerilor cultura generală, ci numai lectura. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne învăţăm copiii, nepoţii, elevii, că trebuie să citească cât mai multe cărţi. Un bun vocabular nu se dezvoltă uitându-te pe calculator, ci, doar, prin multă lectură. Probabil că fiecare dintre noi avem câteva cărţi de suflet care ne-au marcat devenirea noastră ca oameni”, a spus primarul Drăgulin.

De asemenea, Laszlo Kiss a dorit să îşi împărtăşească impresiile despre întâlnirea cu bibliotecarii călărăeni. ,,Sunt fericit ca am găsit aici la Călăraşi atât de multe bibliotecare, atât din şcoli cât şi de la Biblioteca Judeţeană. De fapt, fiecare bibliotecar înseamnă o bibliotecă şcolară, ceea ce este foarte important pentru noi, deoarece, profesia noastră este foarte importantă. Totodată, salut prezenţa primarului Daniel Drăgulin, în mijlocul nostru. Prin acţiunea mea vreau să evidenţiez importanţa lecturii şi a bibliotecilor şcolare, în educaţia tinerilor. Se ştie că elevii noştri citesc, din ce, în ce, mai puţin. Ăsta e un lucru dovedit. Lipsa lecturii duce la creştrea analfabetismului funcţional. Copiii afectaţi de acest fenomen cunosc alfabetul, dar nu înţeleg ideile transmise de propoziţii şi fraze, ceea ce înseamnă că ei nu ştiu să înveţe şi să acumuleze noi cunoştinţe. Noi, bibliotecarii, şi profesorii trebuie să fim adevăraţi antrenori pentru copii şi tineri pentru că trebuie să îi atragem spre citit, prin noi metode. Dar pentru acest lucru avem nevoie de investiţii. În fiecare localite unde mă voi opri, voi face campanie pentru încurajarea lecturii ”, a precizat Laszlo Kiss. La finalul întâlnirii, bibliotecarii călărăşeni au depus buchete de flori la statuia marelui poet, Mihai Eminescu.

Parcursul pe bicicletă, pe care Laszlo Kiss şi l-a propus, a început pe 8 iunie având ca punct de plecare oraşul Constanţa şi se va finaliza, peste 21 de zile la Amsterdam, Olanda. În drumul său, va vizita biblioteci şcolare, publice şi universitare, din şapte ţări europene. El se va întâlni cu colegii săi bibliotecari pentru a arăta că lectura oferă alternative reale pentru pace. Prin această campanie, curajosul bibliotecar român militează şi pentru reînfiinţarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale I.C.Petrescu, iar în perioada 28 iunie-2 iulie, el va participa la Congresul Asociaţiei Internaţionale a Bibliotecilor Şcolare de la Maastricht.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Ziua Porţilor Deschise, la Primăria Călăraşi, la cea de a doua ediţie

joi iun. 11 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Ziua Porților Deschise, organizată pentru prima dată de Primăria Călărași la începutul lunii iunie, a captat foarte mult interesul elevilor. În cadrul Colegiului Național ,,Barbu Știrbei” s-au organizat alegeri, urmând ca pe 18 iunie să aibă loc cea de-a doua ediție a acestui inedit eveniment. […]