Joi, vicepreședinții Ion Ștefan și Bogdan Georgescu vor fi înlocuiți din funcție

Print Friendly, PDF & Email

Ion Stefan Bogdan GeorgescuȘedința ordinară a Consiliului Județean Călărași de joi, 27 noiembrie, are pe ordinea de zi două hotărâri privind înlocuirea din funcție a celor doi vicepreședinți: Ion Ștefan (PSD) și Bogdan Georgescu (PC).

În expunerea de motive se precizează de ce s-a procedat la schimbarea din funcție a vicepreședinților, respectiv, reconfigurarea majorității în Consiliul Județean.

Astfel, iniţiatorii solicită eliberarea din funcţie a vicepreședinților Consiliului Judeţean Călăraşi, avându-se în vedere următoarele:

     Conform OUG nr. 55/2014, consilierii judeţeni au putut să își exprime în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.

     În urma acestor prevederi legale, s-a schimbat configurația politică a componenței Consiliului Judetean Calarasi.

        În mod evident, important este  realizarea dezvoltarii comunitatii locale de catre Consiliul Judetean  Calarasi în noua configurație politică.

        Prin urmare, pierderea de catre un vicepresedinte in functie a sprijinului politic al majoritatii consilierilor in functie  poate  determina  eliberarea acestuia din functia detinuta, respectiv schimbarea sa cu  o alta  persoana, sub conditia ca aceasta din urma sa aiba calitatea de consilier judetean si  sa intruneasca  sprijinul  –  materializat  prin  votul  dat in  favorem – majoritatii politice a consilierilor judeteni in exercitiu. 

         Un vicepresedinte raspunde politic in fata  consiliului  judetean care l-a ales; iar aceasta raspundere se poate concretiza in schimbarea sa, independent de pregatirea sa ori de conduita  asumata cu ocazia exercitarii mandatului de vicepresedinte.

  Temeiul legal al măsurii propuse de invocat de iniţiatori îl constituie prevederile art. 101 alin. (3) şi ale art. 97 alin. (2) din Legea administraţiei publice locale, nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

  Potrivit dispoziţiilor art. 101 alin. (3) din Legea administraţiei publice locale, nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, eliberarea din funcţie a vicepreşedinţilor consiliilor judeţene se face la propunerea a cel puţin unei treimi din numărul acestora, condiţie ce rezultă a fi îndeplinită din cererea iniţiatorilor.

 

Please enter banners and links.

Next Post

Anton Magearu și Marin Valentin revin în funcția de consilieri județeni

mar nov. 25 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱 Ședința de joi, 27 noiembrie, a Consiliului Județean Călărași vine cu validarea mandatelor de consilieri județeni a lui Anton Magearu și Marin Valentin. Marin Valentin va ocupa locul rămas vacant în urma demisiei lui Marian Drăgan. În ceea ce-l privește pe Anton Magearu, acesta […]

Te mai poate interesa