Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi a fost supus unui amplu control, demarat de către Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi, din ordinul Ministrului Sănătății, în urma căruia s-au constatat o serie de deficienţe, privind activitate acestei unităţi spitaliceşti. Controalele au fost efectuate la toate unităţile spitaliceşti din ţară, din ordinul ministrului sănătăţii. Cum rezultatele controlului de la Spitalul Judeţean au fost prezentate, lacunar, într-un raport postat de site-ul Ministerului Sănătăţii, am dorit să aflăm mai multe detalii de la resprezentanţii Servicilui de Inspecţie Sanitară, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi. Ne-am lovit, însă, de un refuz categoric. Aceştia au venit cu o explicaţie ,,a la Gâgă”: ,,Nu putem să vă dăm nicio informaţie, pentru că nu ne dă voie Ministerul Sănătăţii!”, au spus aceştia. Din dorinţa de a-i informa pe cititorii noştri am cerut detalii, pe această temă, reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă, care ne-a pus la dispoziţie informaţiile solicitate.
Aşa cum a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Laurean Ioniţă, controlul a vizat verificarea documentaţiei privind înfiinţarea şi funcţionarea spitalului, structura funcţională a acestuia, precum şi normele privind asigurarea condiţiilor generale de igienă la blocul alimentar. De asemenea, inspectorii sanitari au verificat dacă sunt asigurate utilităţile şi condiţiile de gestionare corectă a deşeurilor rezultate din activităţile medicale, dar şi protecţia împotriva rozătoarelor şi insectelor şi modul de combatere al acestora prin acţiuni de deratizare şi dezinsecţie.
În urma controlului s-a constatat că spitalul are autorizaţie sanitară de funcţionare cu viză anuală şi cu program de conformare, pentru perioada 2012-2017.
Unitatea de transfuzii de sânge, neautorizată
Cele mai grave deficienţe s-au constatat la Unitatea de transfuzii de sânge, care nu avea la vremea respectivă autorizaţie de funcţionare. Conducerea spitalului a întocmit toate documentaţia necesară iar, în prezent, această unitate este autorizată din punct de vedere sanitar.
În urma controlul efectuat la Blocul alimentar s-a constatat starea avansată de degradare a utilajelor, precum şi a spaţiului respectiv. Inspectorii au dispus o sancţiune financiară şi au solicitat suspendarea activităţii Blocului alimentar. În prezent, au fost finalizate lucrările de reabilitare a spaţiului respectiv şi au fost achiziţionate utilaje noi, iar în zilele următoare va fi eliberată şi autorizaţia sanitară necesară repunerii în funcţiune a acestui serviciu, din cadrul spitalului.
Unele deficienţe s-au constatat şi la laboratorul spitalului. Acesta nu avea un spaţiu necesar preluării probelor şi, de asemenea, inspectorii au constatat lipsa unei hote. În prezent, spaţiul din cadrul labotratorului a fost asigurat, hota urmând să fie achiziţionată abia în trimestru IV al acestui an. În prezent, laboratorul funcţionează.
În ceea ce priveşte apa furnizată dintr-o sursă proprie a spitalului s-a constatat că această nu întruneşte condiţiile de potabilitate. Alimentarea din această sursă a fost întreruptă. În acest sens, au fost efectuate lucrările tehnice necesare pentru asigurarea calităţii apei şi au fost întocmite documentele necesare pentru autorizarea sanitară, pentru a fi reluată alimentarea cu apă.
Un aspect îmbucurător este faptul că, în urma controlului, nu s-au constatat deficienţe privind respectarea normelor de prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale din secţiile spitalului.
Nu putem să nu remarcăm faptul că starea dezastruoasă în care se află Secţia de Pediatrie nu a făcut obiectul controlului efectuat la Ordinul Ministrului Sănătăţii. După cum a afirmat dr. Laurean Ioniţă, la secţia respectivă nu s-au efectuat lucrări de igienizare, nici până în prezent.
În schimb, în această perioadă se lucrează intens la extinderea Unităţii de Primiri Ugenţe, investiţie realizată cu fonduri din bugetul Consiliului Judeţean Călăraşi.