Gara Călăraşi: investiţie de 4,8 milioane de euro, doar pentru trei rute de transport călători

Print Friendly, PDF & Email

gara calarasiGara Călăraşi, locul unde întorc toate trenurile, este pustie, mai tot timpul zilei. Doar  în primele ore ale dimineţii, peronul gării  este  animat de agitaţia călătorilor, în mare parte navetişti, care  se urcă în trenul spre Ciuliniţa şi, unde, trei sferturi dintre aceştia merg cu “naşul”, în schimbul sumei de un leu sau doi, după cum îi ţine buzunarul. Transportul pe calea ferată este asigurat numai pe ruta Călăraşi- Ciulniţa, dus-întors, şi numai alte două trasee fac legătura Călăraşiului cu alte localităţi din ţară, cum este Feteştiul sau Constanţa. Toate trenurile, ce popsesc la Călăraşi nu au un confort sporit, ele fiind clasificate în categoria Regio, adică personale, aşa cum erau denumite în trecut. Vagoanele de călători nici măcar nu asigură condiţiile aşteptate de călărăşeni. Nu au căldură iarna, vara nu au sistem de aclimatizare, iar pe timpul nopţii, în unele compartimente, nici nu există lumină. Investiţiile necesare, pentru confortul călătorilor, au lipsit cu desăvărşire, în ultimii ani. Potrivit reprezentanţilor Companiei CFR Călători, vagoanele de pe ruta Călăraşi-Ciulniţa nu au mai fost modernizate din 2008. Cu toate acestea, în medie, 23.000 de călători folosesc Staţia Călăraşi, potrivit răspunsului oficial dat, redacţiei noastre, de Biroul de Presă al Companiei CFR Călători. După cum se observă, trenurile de călători, ce poposesc în Călăraşi sunt intens uzitate de călărăşeni, datorită costului redus al biletelor de călătorie, pentru această formă de transport. Chiar pe adresa redacţie noastre au sosit nenumărate sesizări, din partea cetăţenilor care aşteaptă punerea în funcţiune a unui tren Interregio, care să facă legătura direct cu Bucureştiul, principalul nod feroviar din ţară, aşa cum exista în anii trecuţi. Numai că, cei din conducere companiei nu consideră necesară înfiinţarea unei astfel de rute, apreciind că, cităm: ,,Introducerea unor trasee noi necesită analize economico-financiare şi de eficienţă şi poate presupune şi o implicare financiară din partea administraţiilor locale“.

gara calarasi2Această precizare, venită din partea Companiei dă un răspuns clar: nu există niciun interes de a fi pus în funcţiune un tren Interegio pentru Călăraşi. Atunci, cum se poate explica investiţa de 4.8 milioane de euro, finalizată în această lună, prin care s-a modernizat  Gara Călăraşi? Printr-un proiect, accesat din fonduri europene, nerambursabile, în timpul guvernului Boc, Ministerul Transporturilor a modernizat  întreaga zonă a gării: a fost consolidată şi modernizată clădirea pentru staţionarea călătorilor, au fost refăcute peroanele, trecerile de nivel şi tunelul pietonal, a fost refăcut sistemul de linii, instalaţiile sanitare, electrice, termice şi de telecomunicaţii şi a fost sistematizată piaţa gării. O asemenea investiţie este binevenită pentru municipiul Călăraşi, însă a avut şi impactul economico-financiar, necesar?  Cu siguranţă, cei din conducerea Ministerului Transportului nu au făcut o analiză riguroasă privind oportunitatea unei asemenea investiţii.  Şi atunci, ne punem fireasca întrebare: pentru ce s-a modernizat gara, dacă trenurile fac legătura doar cu gara Ciulniţa?  Evident, modernizarea s-a făcut de dragul de a accesa fonduri europene, fără ca nimeni să ia în considerare şi optimizarea serviciilor de transport pentru călătorii care tranzitează această gară. Din păcate, doar modernizarea gării, fără adaptarea  serviciilor oferite călătorilor, e ca şi cum ne-am pune căciula de blană, fără să ne acoperim şi partea dorsală. Care doare!

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Şeful de post din Belciugatele şi-a înaintat demisia

joi dec. 19 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱În urmă cu două luni de zile, prezentam, într-una din ediţiile ziarului nostru, activitatea defectuoasă a  poliţistului Ion Şerban, şeful de post din comuna Belciugatele. Acest aspect a fost prezentat, pe larg, de către edilul localităţii Mihai Gurlui. El şi-a exprimat, în mod public, nemulţumirile […]