Firmele private şi administraţiile locale vor fi sprijinite pentru accesarea fondurilor europene

Print Friendly, PDF & Email

MFE Teodorovici

Ministrul Teodorovici in vizita la firma Gimart SRLMinistrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a fost prezent joi, 10 aprilie, la Călăraşi pentru a inaugura sediul Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE), din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia. Cu acest prilej, ministrul Teodorivici a adus în atenţie principalele noutăţi privind accesarea fondurilor europene în următorul exerciţiu finaciar, 2014-2020.
„Pe 31 martie, România a trimis la Comisia Europeană (C.E.) Acordul de parteneriat, documentul care arată foarte clar modul in care vom cheltui cele 43 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile. În luna mai, vom trimite la C.E. şi Programele Operaţionale. Ele sunt deja pe site-urile ministerelor de resort. Şi tot în luna mai, „Ghidurile” programelor vor fi expuse pentru dezbaterea publică. Este extrem de necesar, ca în următorul exerciţiu financiar să avem o rată de absorbiţe a fondurile europene cât mai mare, pentru a asigura competitivitatea mediului privat, dar şi dezvoltarea tuturor localităţilor din ţara noastră. De aceea, vom propune simplificarea procesului de accesare a fondurilor europene, dar şi implementarea unor măsuri de sprijin în finanţare a proiectelor ce vor fi accesate atât de agenţii economici, cât şi de administraţiile locale.
În ceea ce priveşte POS.CCE, Ghidul Solicitantului va fi mult mai simplu. Procedurilor de depunere vor fi mult simplificate, cu mai puţine documente ce trebuie depuse. Organismele care vor gestiona aceste proiecte vor cere documentele necesare, cum sunt avizele sau autorizaţiile direct de la instituţiile de resort, aşa cum este ANAF-ul sau Registrul Comerţului, în baza unor protocoale de colaborare pe care le vor încheia. Dorim, de asemenea, să simplificăm procedura de decontare a facturilor. Când agentul privat vine cu o factură la decontare din partea prestatorului de servicii, noi, ca stat, vom plăti partea publică. Pentru partea de contribuţie privată dorim să asigurăm o linie de finanţare din care se poate lua suma necesară pe care va trebui să o ramburseze, de comun acord, cu acel organism financiar. Important este ca banii să ajungă cât mai repede la proiecte iar agenţii economici să se ocupe numai de clauzele impuse în contractele de finanţare.

În ceea ce priveşte sprijinirea administraţiiilor locale care nu au capacitatea financiară să confinanţeze proiectele europene, avem în vedere, deschiderea unor linii de credit, din care acestea se pot împrumuta. Administraţiile locale nu trebuie să se împrumute din piaţă liberă pentru finanţarea proiectelor. Ne gândim să asigurăm o facilitate financiară destinată unităţilor administrativ teritoriale (UAT). Statul român s-ar putea imprumuta la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare care ar putea împrumuta băncile pentru deschiderea unei linii de creditare, un fond de tip „revolving”. Statul să vină cu partea lui de contribuţie, iar UAT-urile, cu un anumit număr de locuitori, să poată beneficia de această facilitate pentru întocmirea documentaţiei şi chiar pentru finanţarea investiţiei, în sine. După aceea, autoritatea locală poate rambursa, într-un timp rezonabil, şi la o dobândă minimă, acel împrumut garantat de stat”, a spus ministrul Eugen Teodorovici.
Fiind prezent la Călăraşi ministrul Fondurilor Europene a mai vizitat şi societatea Gimart SRL, specializată în producţia de utilaje pentru navigaţie, ce a accesat un proiect în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, prin POS.CEE.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

La Grădiştea a început construcţia unui parc tematic

lun apr. 14 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱 Vineri, 11 aprilie, în sala de şedinţe a Căminului Cultural din comuna Grădiştea, a avut loc un eveniment ce a marcat demararea lucrărilor de constucţie a unui parc tematic. Această investiţie va fi realizată prin implementarea unui proiect accesat de către primăria Grădiştea, în […]