File de Istorie/Prima domnie a regelui Mihai

Astăzi, 20 iulie, se împlinesc 90 de ani de la moartea regelui Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen și încoronarea ca rege al României a nepotului său, Mihai.

Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut pe 12 august 1865, la Sigmaringen și a decedat pe 20 iulie 1927, la Castelul Peleș din Sinaia. Acesta este înmormântat la Mânăstirea Curtea de Argeș.

Numele său complet era Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen. Acesta a fost a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei.

Ferdinand I a devenit rege la moartea unchiului Sau, Carol I pe 28 septembrie 1914 (10 octombrie 1914 este data morții pe stil nou).

Acesta  a fost al doilea rege al României. El a domnit 13 ani, în perioada 28 septembrie 1914 – 20 iulie 1927. Ferdinand a rămas în istorie ca Ferdinand întregitorul sau Ferdinand cel Loial, regele României Mari, care a trecut peste originea sa germană, pentru a urma voința de unitate a poporului său, în timpul Primului Război Mondial.

La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, a fost încoronat Rege al tuturor românilor. În timpul domniei lui s-a trecut la votul universal, dar numai pentru bărbați, s-a înfăptuit reforma agrară din 1921 și a fost adoptată Constituția modernă din 1923, care a oferit cadrul dezvoltării României Mari.

Al doilea rege al României s-a căsătorit la 29 decembrie 1892, la Sigmaringen, cu prințesa Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, fiică a ducelui Albert de Edinburgh și a marii ducese Maria Alexandrovna Romanov. Ferdinand și Maria au avut împreună șase copii, aceștia sunt: Carol al II-lea al României, Elisabeta de România, Regina Greciei, Maria de România, Regina Iugoslaviei, Nicolae, Ileana și Mircea.

Carol, primul copil al cuplului regal Ferdinand și Maria, s-a născut pe 16 octombrie 1893 , la  Sinaia și a decedat pe 4 aprilie 1953, în Portugalia. Viitorul rege, Carol al II-lea  i-a creat numeroase probleme tatălui său. Acesta a avut șase relații de dragoste cu: Ella Filitti, Maria  Martini, Ioana Maria  Valentina  Lambrino, supranumită„ Zizi”, prințesa Elena a Greciei și Danemarcei,Mirela Marcovici și Elena Magda Lupescu. În august 1918, Carol al II-lea  s-a căsătorit în secret cu„ Zizi” Lambrinoîntr-o biserică rusă din Odessa.

Imediat ce s-a aflat despre această căsătorie, un tribunal român a anulat-o, astfel Carol al II-lea a fost nevoit să se căsătorească a două oară cu prințesa Elena a Greciei și Danemarcei. Cei doi au împreună un băiat pe nume, Mihai( este vorba despre Majestatea Sa, Regele Mihai I al României) născut pe 25 octombrie 1921. Prințul moștenitor nu a fost un bun familist, pentru că în anul 1925 a decis să fugă în Italia cu amanta Elena Magda Lupescu.

Din Italia i-a trimis o scrisoare tatălui în care îi aducea la cunoștință că renunță la familie și la calitatea de prinț moștenitor. În aceste condiții a fost stabilit ca moștenitor, Mihai, nepotul lui Ferdinand.

La 20 iulie 1927, regele Ferdinand I a decedat, iar pe tronul României a urcat Mihai( prima domnie 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930).

Din cauza faptului că Mihai era minor, avea doar 6 ani, țara va fi condusă de o regență alcătuită din principele Nicolae (al doilea fiu al regelui Ferdinand și unchiul lui Mihai), patriarhul Miron Cristea și Gheorghe Buzdugan, președintele Înaltei Curți de Casație (până la 7 octombrie 1929 când a murit, fiind înlocuit cu Constantin Sărățeanu, consilier la Curtea de Casație). Este notabilă absența Reginei Maria din regență, una din figurile de autoritate de până atunci.

Față de regență, principalele partide politice s-au poziționat diferit. În timp ce Partidul Național Liberal a susținând-o, grăbind depunerea jurământului militar către noul rege pentru a evita formarea unui curent carlist în armată, în Partidul Național Țărănesc s-a discutat chiar aducerea în țară a lui Carol. Regența nu a avut autoritatea de a arbitra viața politică.

Întorcându-se inopinat în țară pe 6 iunie 1930, Carol poartă negocieri cu Iuliu Maniu, căruia îi promite să renunțe la relația cu Elena Lupescu, și este proclamat rege după două zile. El o aduce însă pe Elena Lupescu la București și, în cele din urmă, o exilează pe fosta lui soție.

 

Autor: Crina Elena Mihai

 

 

 

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Dezvoltarea patrimoniului cultural prin restaurarea monumentului istoric Poșta Veche

joi iul. 20 , 2017
Autor: Florentina Chiru 20.07.2017 Dezvoltarea patrimoniului cultural prin restaurarea monumentului istoric Poșta Veche din municipiul Călărași Număr referință: contract finantare nr. 44/21.06.2017 Data publicării anunțului: 21.07.2017 Finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului natural și cultural, […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!