File de Istorie/Convenţia politico-militară dintre România şi Antanta

Astăzi, 4 august, se împlinesc 101 ani de la semarea Convenției politico – militare dintre România și Antanta.

Primul Război Mondial s-a declanșat pe 28 iulie 1914.

Nefiind pregătită să intre în acest conflict, țara noastră și-a declarat neutralitatea sub conducerea regelui Carol l. Perioada de neutralitate a României a durat 2 ani ( 1914- 1916).

În toată această perioadă, asupra României se fac presiuni din partea ambelor tabere pentru a intra în război. Puterile Centrale ne promiteau ajutor pentru unirea cu Basarabia, iar Antanta ne promitea unirea cu Transilvania și Bucovina.

În vara anul 1916, Antanta, ne-a somat să intrăm în război„ Acum, ori niciodată!” România va intra în conflict de partea acesteia, sub conducerea regelui Ferdinand l (1914- 1927), deoarece își dorea alipirea cu Bucovina și Transilvania.

La 4 august 1916, țara noastră a încheiat o Convenție politico – militară cu Antanta. Aceasta a fost semnată la București, în locuința lui Vintilă Brătianu. de către Ion I.C. Brătianu, președintele Consiliului de Miniștri al României și reprezentanții diplomatici ai puterilor Antantei la București.

Potrivit documentului, România se angaja să atace Austro – Ungaria cel mai târziu la 15 august același an și să participe la război alături de Antanta, iar această alianță ne promitea unirea cu Bucovina și Transilvania, 300 de tone de muniție zilnic, să apere Dobrogea, să trateze România pe poziții de egalitate la negocierile de pace de după război și să întreprindă unele atacuri asupra Puterilor Centrale.

La 14 spre 15 august 1916 țara noastră declară război Austro- Ungariei și trupele române vor înainta în Transilvania.

Din păcate, aliații nu și-au respectat promisiunile, pentru că trupele române sunt înfrânte și până la sfârșitul anului, România pierde Oltenia, Muntenia și Dobrogea, iar regele, armata și o parte a populației s-au retras în Moldova, capitala stabilindu-se la Iași.

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

La Călăraşi, a fost semnat primul contract privind reabilitarea drumurilor judeţene cu fonduri REGIO

vin aug. 4 , 2017
Joi, 3 august, în sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași, a avut loc semnarea contractului de finanțare a proiectului „Modernizarea și reabilitarea drumurilor județene DJ 402 tronson DN 4 – Curcani – Măriuța – limită județ Ialomița, km 0+000 – km 53+700 și DJ 302 tronson DN3 – Belciugatele […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!