File de Istorie/525 de ani de la prima călătorie a lui Cristofor Columb

Pe 3 august, se împlinesc 525 de ani de la prima călătorie a lui Cristofor Columb.

Cristofor Columb s-a născut la Genova, în Italia, în anul 1451 și a decedat pe 20 mai 1506. Acesta a fost  de origine  italiaan  şi şi-a stabilit domiciliul  în Spania. El credea că pământul are forma unei sfere și că poate ajunge în India, navigând spre vest.

Columb a efectuat mai multe expediții, traversând Oceanul Atlantic. Prima călătorie a sa a avut loc la 3 august 1492.

La 3 august 1492, Cristofor Columb a părăsit portul Palos cu trei corăbii și 120 de oameni, corabia pe care era îmbarcat Cristofor Columb se numea Santa Maria, celelalte se numeau Nina și Pinta. După ce atinse insulele Canare, se avântă în necunoscut. Împinse de un vânt favorabil, corăbiile mergeau atât de repede, încât, în zorii zilei de 12 octombrie 1492,         la ora 2 noaptea, Rodrigo de Triana – un marinar de pe Pinta zărește pământul, descoperind astfel Lumea Nouă (America). Sunt descoperite insulele: Santa Maria Conception, Fernandina, Isabella, Juna, Bohio Española. Pe 15 martie 1493 Columb revine triumfător în Spania. Columb a explorat la fel și coasta de nord-est a Cubei, și coasta nordică a Hispaniolei, din 5 decembrie. Aici a eșuat Santa Maria, în dimineața de Crăciun 1492, echipajul fiind nevoit s-o abandoneze. El a fost primit de localnicul Cacique Guacanagari, care i-a permis lui Columb să își lase câțiva din oamenii săi în acel sat când va pleca. Columb a lăsat 39 de oameni și a întemeiat așezarea La Navidad, care astăzi este o localitate din Haiti. Înainte de a se întoarce în Spania, Columb a răpit între zece și douăzeci și cinci de „indieni”, pe care i-a luat cu el. Doar șapte sau opt din ei au ajuns vii în Spania, ei făcând o impresie deosebită la Sevilia.

Din păcate, Cristofor Columb nu și-a dat seama că a descoperit un alt continent. Acesta a crezut că a ajuns în India, astfel că i-a numit pe locuitori indieni. Cele care a realizat că Columb descoperise de fapt un nou continent, a fost un alt navigator, Amerigo Vespucci, astfel că teritoriile au fost numite America, după numele său.

 

Autor: Crina Elena Mihai

 

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

File de Istorie/Convenţia politico-militară dintre România şi Antanta

vin aug. 4 , 2017
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Astăzi, 4 august, se împlinesc 101 ani de la semarea Convenției politico – militare dintre România și Antanta. Primul Război Mondial s-a declanșat pe 28 iulie 1914. Nefiind pregătită să intre în acest conflict, țara noastră și-a declarat neutralitatea sub conducerea regelui Carol l. Perioada […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!