File de Istorie/Bătălia de la Posada

Pe 9 noiembrie, s-au împlinit 687 de ani de la declanșarea Bătăliei de la Posada.

Bătălia de la Posada a avut loc între domnitorul Țării Românești, Basarab I și regele maghiar, Carol Robert de Anjou în perioada 9-12 noiembrie 1330. Această bătălie a marcat emanciparea Țării Românești de sub tutela coroanei maghiare.

În anul 1324 Basarab I se afla sub suzeranitatea lui Carol Robert de Anjou. Un an mai târziu, domnitorul român a cucerit Turnul Severin, ceea ce a dus la răcirea relaţiilor cu Regatul Ungar. Mai mult decât atât, din 1327 Basarab a refuzat să mai plătească tributul de vasal.

Aceste lucruri l-au determinat pe regele ungar, la sfatul lui Dionisie (mai târziu ban de Severin), să întreprindă o expediție de recucerire a teritoriului pierdut și de pedepsire a vasalului său.

Carol Robert de Anjou și-a început campania de pedepsire a lui Basarab în luna septembrie a anului 1330, pornind din Timișoara în fruntea unei armate însemnate. Inițial a ocupat Banatul de Severin și cetatea Severinului, după care a început să străbată Oltenia, pustiită în prealabil de către Basarab, spre Curtea de Argeș. Datorită acestei strategii de apărare, în rândurile armatei invadatoare s-a instalat foametea încă de la intrarea în Țara Românească. Pe drum, Carol Robert a primit o solie din partea domnitorului român (ilustrată și într-una dintre cele trei miniaturi legate de acest subiect ale cronicii pictate de la Viena), care i-a adus o propunere de pace.

Basarab I îi oferea regelui 7.000 de mărci de argint ca despăgubire, îi ceda cetatea Severinului și îi trimitea un fiu la curtea ungară ca garanţie, „numai vă întoarceți în pace și vă feriți de primejdii, că de veți veni mai încoace, nu veți scăpa de dânsele”.

Carol Robert a refuzat oferta și a răspuns cu aroganță că Basarab este păstorul tuturor oilor sale și că îl va scoate de barbă din vizuina lui. În cele din urmă, armata maghiară a ajuns la Curtea de Argeș, pustiită în prealabil, și o incendiază.

Inamicul a fost atras într-o vale îngustă și prăpăstioasă, unde a suferit o înfrângere umilitoare. Au existat două atacuri, conform documentelor. Primul, dat în susul văii, a oprit înaintarea intrușilor, iar al doilea a însemnat distrugerea lor.

După o luptă de 4 zile, care a avut loc în perioada 9 – 12 noiembrie 1330, Carol Robert de Anjou a scăpat cu greu, schimbând hainele sale cu ale unui oștean pentru a nu fi recunoscut. S-a reîntors către patrie tot prin Timișoara.

Basarab I a câștigat lupta de Posada, obținând astfel independența Țării Românești.

Informații despre acestă luptă  ne sunt oferite de„ Cronica pictată de la Viena”.

Autor: Crina Elena Mihai

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Grav accident de muncă în municipiul Călăraşi

mar nov. 14 , 2017
În dimineaţa zilei de marţi, 14 noiembrie, în municipiul Călăraşi, a avut loc un grav accident de muncă. În timpul  lucrărilor de toaletare a arborilor, efectuate de către Serviciul Spaţii Verzi, din cadrul Primăriei Călăraşi, un muncitor a căzut  de la înălţime. Victima, un bărbat în vârstă de 50 de […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!