File de Istorie/69 de ani de la înfiinţarea Securităţii

Print Friendly, PDF & Email

Astăzi, 30 august, se împlinesc 69 de ani de la înființarea principalei instituții represive a României comuniste, numită Securitate.

În România comunistă funcționau mai multe instituții represive, instituții prin care partidul unic și conducătorul controlau cetățenii și îi pedepseau pe cei care nu erau de acord cu regimul.

Despre înfiinţarea acestei instituţii represive a statului român,renumitul istoric prof. univ. dr.  Adrian Cioroianu menționează următoarele: „La 30 august 1948, apărea prin decret-lege a Marii Adunări Naționale Direcția Generală a Securității Poporului, a cărei organizare era copiată după cea a poliției politice sovietice, iar scopul ei declarat era „apărarea cuceririlor democratice și asigurarea securității Republicii Populare Române contra dușmanilor din interior și exterior”. La început, Securitatea a fost încadrată în Ministerul de Interne, condus atunci de Teohari Georgescu. Primul șef al Securității a fost Pantelimon Bodnarenko, zis „Patiușa”, un cetățean sovietic născut în Transnistria, iar adjunctul său era Alexandru Nicolschi, agent al poliției politice sovietice, născut la Chișinău”.

Această instituție își obținea informațiile spionând cetățenii, prin intermediul ascultării telefoanelor, prin violarea corespondenței și prin anumiți„ turnători”, adică persoane care colaborau cu Securitatea în obținerea informațiilor.

Securiștii foloseau informațiile pentru a-i pedepsi pe cei care criticau partidul sau pe conducători.

Un securist avea un salariu de trei ori mai mare decât un muncitor, dar și alte avantaje, cum ar fi: magazine speciale unde nu stătea la coadă, prime și locații frumoase unde-și petreceau vacanțele.

Securiștii aveau uniformă, dar cei care lucrau sub acoperire, mergeau civil.

Pe timpul lui Gheorghe Gheorghiu  Dej, Securitatea a fost mai dură, deoarece a închis cca 100.000 de români și câteva mii au fost uciși.

Pe timpul lui Ceaușescu, măsurile Securității erau puțin mai blânde, adică închisoare, bătaie, pierderea slujbei și arest la domiciliu. În unele cazuri, românii erau internații în spitale psihiatrice, pentru că Nicolae Ceaușescu considera că aceștia aveau probleme psihice dacă îl criticau.

Securiștii se foloseau de„ turnători”, astfel că numărul celor care aveau un scop represiv era destul de mare. Securitatea avea între 30-40.000 de angajați, dar se folosea și de cca 300.000 de„ turnători”.

Autor: Crina Elena Mihai

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Călărăşenii sunt aşteptaţi la Târgul de toamnă

joi aug. 31 , 2017
Călărășenii sunt așteptați, în perioada 1-8 septembrie, la Târgul de toamnă, cunoscut în tradiția populară drept Bâlci și care are o vechime de peste 100 de ani.   În pregătirea Târgului de toamnă 2017, ce se desfășoară pe terenul de pe Prelungirea Dobrogei, unde se organizează în restul anului Oborul […]