File de Istorie/ Un an de la moartea reginei Ana

Pe  1 august, se împlinește un an de la decesul ultimei regine a României.

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut pe 18 septembrie 1923 la Paris, cunoscută și sub apelativul Regina Ana, prenumele ei complet fiind Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marguerite și a decedat pe 1 august 2016 la Morges, în Elveția.

Aceasta a fost soția regelui Mihai I al României și singura fiică Prințului René de Bourbon-Parma și a Prințesei Margaret a Danemarcei, primind astfel titlul de principesă de Bourbon-Parma. Este strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) și Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) și nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma.

În anul 1939, Regina Ana și-a însoțit familia în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite. La New York a urmat cursurile unei școli de artă și a lucrat în același timp ca vânzătoare într-un magazin.

Din 1943 până la sfârșitul războiului, Majestatea Sa a participat, înrolându-se voluntar alături de Forțele Franceze Libere (trupele sub comanda generalului Charles de Gaulle), la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania unde a fost șofer pe ambulanță și infirmieră, pentru acestea primind „Crucea de Război” a Franței.

Principesa Ana de Bourbon-Parma nu a participat în noiembrie 1947 la nunta principesei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar în acele zile vărul său primar, Jean de Luxemburg, oferea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra. Acolo s-a cunoscut cu Regele Mihai I. Cu acest prilej s-a petrecut, la Londra, logodna sa cu Mihai I, Regele Românilor.

Deoarece Regele Mihai I a abdicat forțat pe 30 decembrie 1947, căsătoria Anei de Bourbon-Parma cu acesta a avut loc în exil, în data de 10 iunie 1948, la Atena. La început, cei doi au trăit în Marea Britanie, apoi s-au mutat în Elveția, având împreună cinci fiice: Margareta, Principesă Moștenitoare a României ( născută pe 26 martie 1949), Elena ( născută pe 15 noiembrie 1950), Irina ( născută pe 28 februarie 1953), Sofia ( născută pe 29 octombrie 1957) și Maria ( născută pe 13 iulie 1964).

Regina Ana a României s-a stins din viață pe 1 august 2016 la Morges, în Elveția, la vârsta de 92 ani. Majestatea Sa a fost înmormântată pe 13 august, la Mănăstirea Curtea de Argeș.

Autor: Crina Elena Mihai

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Astăzi se aprobă tarifele pentru transportul public local de călători, în municipiul Călărași

mie aug. 2 , 2017
Consiliul Local Călărași se va întruni, astăzi, începând cu ora 16.30, pentru a aproba proiectul de hotărâre privind transportul public local de călători în municipiul Călărași, privind stabilirea tarifului la biletele de călătorie și a abonamentului lunar pentru transportul public local de călători, stabilirea prețului legitimațiilor și a gratuităților pentru […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!