File de Istorie/ James Watt, inventatorul maşinii cu abur

Pe 19 august, se împlinesc 198 de ani de la moartea lui James Watt.

James Watt s-a născut pe 19 ianuarie 1736 în localitatea Greenock din Scoția și a decedat pe 19 august 1819 la Staffordshire.

Acesta a fost un matematician, inventator și inginer scoțian, care a activat într-o perioadă de efervescență a revoluției industriale, ca fiind cel care a adus importante îmbunătățiri funcționării mașinii cu abur a lui Thomas Newcomen, prin inventarea camerei de    condensare a aburului separată în anul 1769, respectiv reproiectarea și adaptarea regulatorului centrifugal la mașinile sale cu abur în anul 1788.

James Watt, împreună cu un industriaș britanic, Matthew Boulton, reușesc să creeze o întreprindere de fabricare a ceea ce se numea „mașina cu abur a lui Watt, îmbunătățită” (1774). Tot aici va realiza, împreună cu un alt inventator scoțian, William Murdoch, un angrenaj de „convertire a mișcării verticale în mișcare de rotație” (1781). Ulterior, a mai realizat o mașină cu „dublă acțiune” (1782).

Watt este cel care a introdus unitatea de măsură denumită cal-putere, pentru a putea compara puterile diferitelor mașini cu abur ale timpului și care era, atunci, echivalentul ridicării a 550 livre într-o secundă, sau echivalentul a 745,7 watt, unitatea de măsură a puterii din Sistemul Internațional.

De numele său este legată, de asemenea, denumirea watt-ului ca unitate de măsură a puterii mecanice.

Inventatorul mașinii cu abur s-a stins din viață pe 19 august 1819 la vârsta de 83 de ani, la Staffordshire.

Autor:Crina Elena Mihai

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Colegiul "Ştefan Bănulescu" a implementat proiectul "Sănătate, sport şi recreere în Şcoala de Vară"

sâm aug. 19 , 2017
În perioada 17 iulie – 15 august 2017, Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Dunărea de Jos, Călărași – în parteneriat cu Colegiul Ștefan Bănulescu, Călărașia implementat proiectul “SĂNĂTATE, SPORT ŞI RECREERE în ȘCOALA DE VARĂ”. Proiectul, câştigat în cadrul concursului local de proiecte 2017 , finanțat deMST /Directia Județeană pentru Sport si […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!