File de Istorie/ Convenţia de la Paris din 1858

Print Friendly, PDF & Email

Pe 7 august, se împlinesc 159 de ani de la semnarea Convenției de la Paris din 1858.

La 7 august 1858 (19 august 1858 este data pe stil nou) a fost semnată Convenția de la Paris care a pus bazele unirii Principatelor Dunărene, în conformitate cu hotărârile Congresului de la Paris din 1856 și cu cererile adunărilor ad- hoc din 1857.

Datorită unor împrejurări interne și externe nefavorabile, Revoluția de la 1848 din Principatele Române nu a reușit să transpună în viața politică și de stat ideile și principiile constituționale stipulate în programele lor. Țările Române au fost nevoite să accepte hotărârile marilor puteri europene, concretizate sub forma Convenției de la Paris din 1858.

Acest document prevedea următoarele: unirea Moldovei cu Țara Românească, noul stat să se numească Principatele Unitele ale Moldovei și Valahiei, principatele urmând să aibă  doi domnii și două guverne.

Erau stabilite două instituții comune la Focșani, Comisia Centrală ( cu rol legislativ) și Înalta Curte de Justiție și Casație ( cu rol juridic).

De asemenea, Convenția mai prevedea ca principatele să rămână vasale Imperiului otoman, să fie desființate privilegiile boierilor, românii să fie egali în fața legii, iar votul să fie cenzitar.

Până la alegerea domnitorilor vor fi numiți în principate câte trei caimacani ( locțiitor de domnitor).

Alegerile vor fi organizate în ianuarie 1859. În Moldova va fi ales ca domnitor, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza. În Țara Românească, alegerile s-au organizat în data 24 ianuarie același an, fiind ales ca domnitor tot Alexandru Ioan Cuza, realizându-se astfel dubla alegere.

 

Autor: Crina Elena Mihai

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

File de Istorie/ Bătălia de la Oituz

mar aug. 8 , 2017
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Pe 8 august, se împlinesc 100 de ani de la de declanșarea bătăliei de la Oituz. Bătălia de la Oituz s-a desfășurat în perioada 8-22 august 1917 și a fost o confruntare militară complexă desfășurată între armata română sprijinită de trupele Imperiului Rus și trupele […]

Te mai poate interesa