File de Istorie/ Casa Poporului

Print Friendly, PDF & Email

Pe 25 iunie, se ├«mplinesc 33 de ani de la inaugurarea lucr─ârilor de construc╚Ťie a Casei Poporului, actualul Palat al Parlamentului.

Pe 25 iunie 1984, au fost inaugurate lucr─ârile de construc╚Ťie a Casei Poporului ╚Öi a Bulevardului ÔÇ×Victoria SocialismuluiÔÇŁ din Bucure╚Öti.
Casa Poporului s-a construit pe fostul Dealul Spirii ╚Öi este a doua construc╚Ťie administrativ─â din lume ca suprafa╚Ť─â, dup─â Pentagon, de 64,8 kilometri p─âtra╚Ťi. Are o form─â dreptunghiular─â, cu dimensiuni impun─âtoare: 270 de metri la fa╚Ťad─â, 240 de metri pe lateral, o ├«n─âl╚Ťime de 84 metri ╚Öi o ad├óncime (sub 0 m) de 92 metri. Cl─âdirea are 12 etaje, 4 niveluri subterane ╚Öi un bunc─âr nuclear, 1.100 ├«nc─âperi, dou─â galerii monumentale de 180 metri lungime ╚Öi 18 metri ├«n─âl╚Ťime.

Cea mai mare ├«nc─âpere este Sala Unirii, cu o ├«n─âl┼úime de 16 metri ╚Öi o suprafa╚Ť─â de 2.200 metri p─âtra╚Ťi. A fost construit─â ├«ntre 1984 ╚Öi 1989, pe locul unor m├ón─âstiri, demolate ├«n acest scop ╚Öi al Dealului Uranus care a fost nivelat. Lucr─ârile de proiectare au fost f─âcute de o echip─â de arhitec╚Ťi condus─â de Anca Petrescu. Ceau╚Öescu a vrut ca aceasta cl─âdire s─â devin─â sediul pre╚Öedin╚Ťiei, comitetului central al Partidului Comunist ╚Öi al unor ministere. ├Än prezent, cl─âdirea este sediul Parlamentului Rom├óniei.

 

Autor: Crina Elena Mihai

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Ziua Dunârii/ Ivan Patzaichin revine la Călărași

lun iun. 26 , 2017
Print ­čľĘ PDF ­čôä eBook ­čô▒Prim─âria Municipiului C─âl─âra╚Öi organizeaz─â s├ómb─ât─â┬á 01.07.2016, ├«ntre orele 07.00-15.00, o serie de activit─â╚Ťi prilejuite de s─ârb─âtorirea ÔÇ×ZILEI DUN─éRIIÔÇŁ -edi╚Ťia 2017. Evenimentul se va desf─â╚Öura ├«n Parcul Central al Municipiului C─âl─âra╚Öi. ╚śi ├«n acest an maestrul Ivan Patzaichin va fi prezent printre c─âl─âr─â╚Öeni. Activit─â╚Ťile vor ├«ncepe […]

Te mai poate interesa