Eveniment cultural reușit, în comuna Radovanu: lansarea monografiei localității

Print Friendly, PDF & Email

La inițiativa Primăriei Radovanu, a Școlii Gimnaziale „Dimitrie I. Ghica” și a Bibliotecii comunale Radovanu, a avut loc, în Anul Centenarului Marii Uniri a tuturor românilor, o manifestare de suflet și spiritualitate românească în incinta Căminului Cultural.

Invitații din Radovanu și din alte localități, profesori, elevi, preoți, consilieri locali, cetățeni obișnuiți, au fost salutați de către primarul comunei Vasilica Dobrescu. Aceasta și-a exprimat bucuria găzduirii evenimentului pe care l-a apreciat ca fiind al doilea ca importanță, după sărbătoarea comunei din luna mai.

Copiii, pregătiți de către doamnele profesoare Doinița Mușat și Mihaela Tudose, au prezentat publicului o suită de cântece patriotice, la care s-a adăugat și poezia preotului Ionel Rusu din Galați. A urmat prezentarea cărții „Radovanu-Schiță monografică”, alcatuită de către preot Toderiță Rusu din București, profesor Rozalia Rusu, fiică a satului și arhitectul dr. Dan Ionescu, de la Institutul Național al Patrimoniului București. Cartea a apărut la Editura Tradiție din București și reprezintă prima monografie tiparită  a localității Radovanu. Arhitectul Dan Ionescu a prezentat crâmpeie de istorie a moșiei și satului Radovanu și a evidențiat importanța bisericii de la 1754 și a palatului, ctitorite de către familia boierească Ghica,  a sitului arheologic Radovanu, una dintre cele mai vechi localități din câmpia Burnazului, un punct istoric și cultural al județului Călărași.

Doamna pofesor Rozalia Rusu a vorbit despre valoarea lucrării, foarte bine documentată și accesibilă tuturor, ca informații prezentate.

Părintele Toderiță Rusu a arătat motivele care l-au determinat la un asemenea demers întru
aparărea memoriei colective,  interpretat și ca un omagiu adus radovanenilor și tuturor românilor, care au făcut istorie și s-au jerfit pentru cauza lui Dumnezeu și a semenilor lor.

Programul  a fost completat de către Matei Vasilescu, Flavia Maria Rățoi și Ana Maria Cristea, trei elevi ai Școlii gimnaziale 92, din București, care au încântat asistența cu muzică folk, pe versurile lui Adrian Păunescu și  Corneliu Coposu. Matei Vasilescu a intepretat, în încheiere, la cobză, câteva cântece populare.

Întrebările și concluziile întâlnirii au avut loc în sala Bibliotecii Comunale, gazdă fiind bibliotecar Mirela Dumitrache.

Doamna primar Vasilica Dobrescu le-a transmis oaspeților invitația permanentă de a fi prezenți la evenimentele viitoare ale localității.

 

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Primăria Municipiului Călărași a marcat Ziua Armatei

vin oct. 26 , 2018
Primăria Municipiului Călărași a sărbătorit Ziua Forţelor Armate, joi, 25 octombrie. Au fost depuse coroane de flori și ținută veșnica pomenire în memoria soldaților români. Cu ocazia acestei zile, primarul Daniel Ștefan Drăgulin a transmis următorul mesaj: „Ziua Armatei îmi oferă ocazia de a adresa un călduros salut ofiţerilor, subofițerilor, […]