Este nevoie de 1 miliard de euro pentru modernizarea staţiilor de irigații din ţară, spune ministrul agriculturii

Vineri,  17 mai .a.c. ministrul agriculturii, Daniel Constantin s-a aflat într-o scurtă vizită în județul Călărași, prilej cu care a vizitat Stația de Pompare Pietroiu,   aflată în administrarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, stație ce a fost construită în anul 1960. Aici, ministrul Constantin a dorit să  afle situația sistemului de irigații din zonă și, în acelaşi timp, a discutat cu fermierii călărășeni pentru a  cunoaște  problemele legate de furnizarea  apei  pentru  irigații. Președinții organizațiilor de udători din Călărași și Ialomița au adus în atenție faptul că au posibilități reduse, în ceea ce privește utilizarea apei din sistemul de irigații, din cauza costurilor foarte mari pentru energia electrică. Totodată, aceștia au prezentat și dificultățile   pe care le întîmpină în relația cu societatea Enel, în ceea ce privește furnizarea de energie și  utilarea cu echipamente electrice a rețelelor de distribuție a apei de irigat.

Ministrul Daniel Constantin a dat asigurări fermierilor că  s-au luat măsurile cele mai bune pentru utilizarea, la o scară mult mai mare, a sistemului de irigații

,,Ordonanța  pe care  adoptat-o Guvernul, în urmă  cu o lună de zile, ne va permite să realizăm prima umplere a canalelor magistrale de irigaţii, astfel încât, apa să fie cât mai aproape de beneficiari, iar costurile pentru irigat să fie mult mai mici.  Tot în acest an,  încercăm să convingem Comisia Europeană să alocăm un miliard de euro pentru refacerea infrastructurii de irigații. Dincolo de reabilitarea sistemului de irigații, ne gândim să găsim soluții pentru finanțarea unor surse alternative de apă pentru irigat din subteran, finanțare din fonduri europene,  ce poate fi accesată de fermieri.  Și avem studii finalizate, privind realizarea unor lacuri de acumulare pentru irigații, unde apa furnizată va avea costuri foarte mici. Dar, eu vreau să văd, în acest an, cât mai mulți fermieri, care solicită contracte pentru furnizarea apei din sistemul de irigații.  În cazul în care vor fi multe  asemenea contracte, există posibilitatea diminuării prețului apei.  Numai pentru acest an, au fost contracte, pentru irigații, 400.000 de hectare de terenuri  cultivate”, a precizat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

  Prezent la întâlnirea cu Ministrul Agriculturii, deputatul Valeriu Steriu a salutat vizita acestuia la Călărași

,,A fost o vizită foarte utilă a ministrului Daniel Constantin,  pentru a lua pulsul, în teren, la ceea ce se întâmplă astăzi în agricultura judeţului Călăraşi. Mă bucur că a putut să vadă staţia de pompare de la Pietroiu, veche din anul 1960. Dincolo de uzura morală, această staţie necesită un consum  mare  de energie, ce generează costuri mari ale apei pentru irigaţii,  pe care trebuie să le suporte fermierii călărăşeni. Acest lucru face ca agricultura judeţului nostru să nu fie competitivă.  Este de apreciat iniţiativa Ministerului Agriculturii, pentru a identifica 1 miliard de euro, pentru modernizarea tuturor staţiilor de pompare din ţară. Numai în acest fel, poate fi folosită la întreaga capacitate infrastructura de irigaţii,  în stare foarte bună, ce nu a mai fost folosită de foarte mulţi ani. Iar soluţia găsită de Minister, privind prima umplere a canalelor cu apă,  furnizată gratuit fermierilor, va constitui un mare avantaj. De asemenea, fermierii au identificat şi soluţii privind alimentare cu apă de irigat din foraje, însă legislaţia actuală nu le permite acest lucru. Împreună cu Ministrul Agriculturii, putem iniţia o propunere legislativă pentru a soluţiona şi această problemă”, a precizat deputatul Valeriu Steriu.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Călăraşiul şi „bărcuţa”

sâm mai 18 , 2013
                Edilul municipiului Călăraşi şi-a propus, să personalizeze municipiul aflat pe malul stâng al braţului Borcea. Pentru că ne aflăm lângă apă, primarul Drăgulin s-a gândit să înceapă acţiunea „bărcuţelor”, amplasate lângă panoul care anunţă intrarea în municipiu. Nu vream să minimalizăm ideea, […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!