Edilul Drăgulin mulţumeşte cetăţenilor care au contribuit la realizarea spaţiilor expoziţionale din noul Muzeu al municipiului Călăraşi

2014-09-19 12.21.48Recent inaugurat, spaţiul destinat viitorului Muzeu al Municipiului Călăraşi are, în prezent,  o serie de standuri expoziţionale ce au fost realizate  prin contribuţia călărăşenilor care au făcut o serie de donaţii. Printr-o scrisoare deschisă, primarul Daniel Drăgulin mulţumeşte tuturor celor care s-au alăturat iniţiativei municipalităţii de a realiza acest edificiu important al Călăraşiului:

Stimaţi călărăşeni,

 

Iniţiativa de înfiinţare a unui muzeu, dedicat istoriei Municipiului Călăraşi, a culminat cu deschiderea spațiilor din primăria veche destinate acestui proiect. Astfel în prima zi din cele dedicate sărbătoririi orașului nostru pe 19 septembrie 2014, la ora 12.00, a fost tăiată panglica viitorului sediu al Muzeului Municipal Călărași. Expoziția organizată cu această ocazie conține obiectele donate de călărășeni începând din luna februarie când a fost făcut primul apel. Obiectele donate au fost aranjate de membrii familiilor Rădulescu (Cătălina, Ioana și Ilinca), Meleacă (Cosmin și Cristina) de  Eremia Răzvan și de Gigi Vâlcu după o idee și sub îndrumarea lui Florin Rădulescu.

Expozeul muzeografic urmărește prin intermediul obiectelor donate traseul urmat de un membru al comunității de-a lungul vieții. Familia este locul unde fiecare dintre noi își începe drumul, este locul unde ne simțim bine, este mediul prin intermediul căruia ne cunoaștem și explorăm necunoscutul din exterior.

Traseul continuă cu locul unde fiecare copil este dus pentru a fi aranjat să arate binefrizeria. În acest loc individul-copil mai întâi dus de mână sau însoțit de părinți sau bunici, apoi singur sau însoțit de prieteni revine pe tot parcursul vieții pentru a fi aranjat, ocazii în cadrul cărora socializează cu cei care așteaptă să le vină rândul.

Următorul popas muzeografic este magazinul de la colț sau mai nou de la scară unde copilul primește primele lecții despre independență. Cu un bănuț sau o bancnotă în mână copilul este trimis să cumpere niște bomboane, o pâine sau un litru de ulei. Și în acest loc va reveni pe tot parcursul vieții.

Cârciuma, bodega, birtul, restaurantul, salonul, cafeneaua, ceainăria  sau cofetăria fac parte din aceeași tipologie de spații menite să adăpostească temporar pe individ de la cea mai fragedă vârstă până la bătrânețe în cadrul unor evenimente împortante din viață sau pur și simplu pentru petrecerea timpului liber, excluzându-i pe cei atinși de vicii care au alte motive pentru care prelungesc șederea în aceste spații.

Pasul următor este școala locul unde individului îi este organizat timpul pe o perioadă destul de lungă. Această perioadă va veni cu un plus de valoare în formarea ca adult. Aici va dobândi cunoștințe despre el ca om, despre el ca produs al societății, își va descoperi compatibilități cu persoane sau cu meserii, va dobândi competențe și va fi învățat să gândească logic. În cazul muzeului nostru va fi locul unde va primi informații despre istoria comunității din care provine.

Nu toți cei care parcurg etapele anterior menționate rămân în memoria locurilor ca niște persoane cunoscute, dar cele care rămân, sigur își vor găsi locul în sala dedicată celor care au avut ceva de spus în domeniile lor de activitate.

Orașul cu clădirile, parcurile și împrejurimile lui trebuie să se regăsească pe acest traseu pentru că fără cei care s-au născut, au crescut sau au viețuit aici, orașul nu ar fi astăzi așa cum este – cu bune și rele la un loc.

Ultima sală de expoziție conține biroul primarului  – locul unde converg toate celelate puncte de pe traseul nostru muzeografic. Membri familiei au nevoie de un certificat sau o autorizație, frizeria și cârciuma au nevoie de autorizație de funcționare, școala are nevoie de buget, personalitățile au nevoie de un spațiu de desfășurare iar orașul are nevoie de un om sau de un grup de oameni care să hotărască ce trebuie făcut.

În afara acestor săli care creionează elemente din viața fiecăruia dintre noi a fost realizată la etaj, în locul unde înainte era sala de consiliu și sala unde se oficiau cununiile civile, o sală pentru expoziții temporare. Celelalte camere sunt pregătite să primească persoane de toate vârstele care au aptitudini artistice în a lucra cu lutul, culorile sau hârtia. Facem apel pe această cale către cei care au aptitudinile și competențele necesare să coordoneze aceste ateliere să ne contacteze pentru a discuta și a încheia parteneriate în vederea desfășurării unor astfel de activități. Pentru cei care își doresc o oază de liniște am organizat două săli de bibliotecă tip sală de lectură.

În încheiere, muțumim donatorilor pentru obiectele oferite, obiecte care ne-au ajutat în realizarea acestui traseu: Irina Ravac,Vica Nicola, Maria Gheorghe, Marian Balteş, Camburu Ştefan, Victor Eduard Gusăceanu, Diaconescu Ioan, Marius Dinu, Mihai Cotenescu, Dan Dumitru Dima, Iordache Răzvan, Dumitru Mardare, Ciprian Cuzeli, Oprea Vasile, Dan Elefterescu, Penelopia Clondir, Răzvan Clondir, Rodica Zaharia, Radu Ion, Sandu Paul, Pârvan Gabriel, Cristina Meleacă, Rodica Iacob, Cornelia Botka, Ștefan și Maria Bogatu, Tudor Ene, Pacioaga Gheorghe, Florentina și Teodor Gheorghe, Noni Ștefănescu, Dumitru Simionescu, Maria Jieanu, Puiu Dumitrache, Cristian Dumitru, Nicolae Țiripan, Mihai Uncuță, Georgeta și Vintilă Ploieșteanu prin intermediul lui Stelian Hagea, Marius Lotrea și Mihaela Zică, Iulian Fuiorea, Viorel Cristache, Chițu Dorel, Leo Ciochinaru, Laura și Marius Matache, Reghina și Valeriu Georgescu, Alin Badea, Alin Barz, Ramon Ilie, Anca Manea, George Dimăncescu, Emil Dădârlat, Rareș și Ruxandra Ionescu, Eugen Paveleț, Nelu Dobre, Nicu Dobre, Florin Zamfir, Maria Popescu, Valentin Bogdan, Mugur Coman, Viorel Tudorache, Liviu Munteanu, Marilena și Aurelian Rădulescu, Ioana Rădulescu, Ilinca Rădulescu, Nina Giurcă, Gheorghe Filip, Mihai Frumușelu, Costin Avram, Dan Lupoi, Adina și Liviu Degeratu, Eugen și Hilda Rădulescu, Anca și Adrian Dragomir, Laurențiu Dan Ionescu, Nicolae Cristache, Marin Nedelcu, Ioan Stanciu.

Am anticipat că acest muzeu nu poate exista fără Dumneavoastră şi aţi observat că până acum aşa este, de aceea vă solicităm în continuare sprijinul şi contribuţia la dezvoltarea colecţiilor acestui muzeu.

Persoana de contact pentru această acţiune este în continuare Florin Rădulescu pe care îl puteţi contacta la telefon 0728095702 sau la sediul vechi al Primăriei Municipiului Călăraşi.

Primar Daniel Ştefan Drăgulin

 

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Consilierii judeţeni au aprobat o nouă rectificare bugetară

lun sept. 29 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱 Astăzi, 29 septembrie, consilierii judeţeni s-au reunit într-o şedinţă ordinară pentru a dezbate proiectele Hotărârilor aflate pe agenda  de lucru. Printre cele 11proiecte care au fost adoptate cu unanimitate de voturi s-a aflat şi cel care a vizat o rectificare a Bugetului judeţului Călăraşi. Această […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!