Drăgulin: “Proiectul CL8 s-ar fi finalizat demult, dacă ar fi existat materialele necesare şi forţă de muncă suficientă!”

primar DragulinÎn acest an, municipiul Călăraşi a fost un adevărat şantier, datorită lucrărilor de execuţie ce s-au derulat în cadrul proiectului CL 8, ce a vizat reabilitarea reţelelor  de canalizare şi de alimentare cu apă, fapt ce atras nemulţumirea călărăşenilor pentru disconfortul creat. Edilul Daniel Drăgulin a tras nenumărate semnale de alarmă privind modul defectuos în care se derulează acest amplu proiect, ce a afectat toate străzile din Călăraşi, perturbând întregul trafic rutier. Despre aceste aspect, dar şi despre investiţiile derulate până în prezent, precum şi cele  ce vor începe anul viitor în Călăraşi, ne-a dat mai multe detalii  în cadrul unui interviu.

Domnule primar, cum considerati că a fost anul 2015, din punct  de vedere investiţional, pentru municipiul Călăraşi? 

Daniel  Drăgulin: Din punct de vedere edilitar, pot spune că, nu iau în calcul investițiile derulate de Primărie, într-un an calendaristic. Întotdeauna, la final de an, fac un scurt bilanț al realizărilor finalizate, pe care eu le văd ca etape  în  mandatul meu de primar. Pe mine mă interesează ca în momentul alegerilor locale, de anul viitor, să fiu în  măsură să raportez călărăşenilor ceea ce am realizat din programul electoral cu care am venit în faţa lor, în anul 2012. De asemenea, am în vedere  derularea unor  investiţii de modernizare şi reabilitare  ale unor obiective din  municipiul Călărăşi, care nu se vor termina în câteva luni de zile, ci pe parcursul a doi sau trei ani, pentru că vor face parte dintr-un amplu program edilitar.

Dacă ne referim, strict, la anul acesta, banii care au fost alocaţi din bugetul local pentru investiţii au fost direcţionaţi pentru lucrări ce au fost bine realizate. Tot în acest an, am demarat o serie de de lucrări de bună calitate, aşa cum este asfaltarea străzii Belşugului, precum şi amenajarea unor parcări în spaţiile dintre blocuri. În toate străzile din oraş am monatat cămine de tip Geiger, pentru colectarea apei pluviale, pentru că lipsa acestora s-a simţit, din plin, în perioada precipitaţiilor. De asemenea, în toate unităţile de învăţământ, s-au efectuat lucrări de intervenţie privind ingienizare şi reabilitrarea acestora. Unii ar spune că sunt lucruri mărunte, dar ţin de activitatea primăriei.

 Au fost şi investiţii  pe care nu aţi reuşit să le realizaţi?

 Daniel Drăgulin: Da, sunt câteva investiţii  pe care nu am reuşit să le demarăm, din motive obiective, independente de voinţa noastră. Am fost nevoiţi să reziliem două contracte de finanţare. din fonduri europene. pentru reabilitare energetică a unor blocuri din municipiul Călăraşi. Primul contract a vizat reabilitarea blocurilor L1 şi M1,  şi a fost reziliat din cauza unor probleme apărute în procesul de achiziţie publică. Iar cel de al doilea contract se referă la reabilitarea blocurilor L51 şi N34, la a cărui licitaţie nu s-a prezentat niciun ofertant. În aceste condiţii, am fost nevoiţi să renunţăm, momentan,  la cele două contacte, pentru că nu mai exista timpul fizic necesar pentru finalizarea lucrărilor de execuţie şi am fi riscat să pierdem fondurile europene alocate pentru aceste investiţii.

 Ce se va întâmpla, în continuare, cu cele două proiecte?

 Daniel Drăgulin: Categoric, nu vom renunţa la ele! Le vom depune, din nou, imediat după ce se va redeschide sesiunea de depunere privind termoizolarea blocurilor, pe Programul Operaţional Regional, în  următorul  exerciţiu financiar. Tot în acest an, ar fi trebui să demarăm şi proiectul depus pe Programul  Operaţional de Pescuit, privind realizarea unor spaţii de comercializare a peştelui. Deşi a fost aprobat, proiectul respectiv nu a intrat în prima perioadă de finanţare. Iar proiectul CL 8 ne-a pus în mare dificultate, pentru că, în acest an, nu am reuşit să petruim şi să asfaltăm mai multe străzi, aşa cum ne-am propus la începutul acestui an.  Tot din cauza proiectului CL8, nu am reuşit să demarăm lucrările de reamenajare a scuarului de pe strada Bucureşti. Reamneajarea zonei respective  o vom începe în primăvara anului viitor. Cu toate acestea, sper ca la finele acestui an, să finalizăm Şcoala nr. 12, pentru că mai sunt doar câteva lucrări de finisaje, de interior. În mod sigur vom pune în funcţiune această unitate şcolară, la începutul anului viitor, astfel încât elevii şi profesorii Colegiului Naţional ,,Barbu Ştirbei” să poată începe cel de-al doilea semestru în această nouă unitate de învăţământ.

Pe parcursul derulării proiectului CL8, aţi tras nenumărate semnale privind modul defectuos în care se lucrează la reabilitarea reţelor de apă şi canalizare.  Cine credeţi că poartă  responsabilitatea executării acestor lucrări ?

Daniel Drăgulin: Responsabile de modul în care se derulează proiectul CL8 sunt SC Ecoaqua şi firma contructoare, Hidroconstrucţia S.A .Vizavi de acest proiect, eu nu am ce să îmi repoşez. Am urmărit, pas cu pas, desfăşurarea lucrărilor şi, atunci când am constatat că au existat probleme, i-am sesizat pe cei îndrituiţi să le rezolve. Drept dovadă sunt nenumăratele adrese pe care le-am trimis factorilor responsabili, dar şi discuţiile pe care le-am avut, permanent, cu aceştia, în cadrul şedinţelor operative săptămânale.

Şi totuşi , cum rămîne cu străzille din oraş, unde s-au făcut săpături şi nu au fost aduse la starea iniţială?

 Daniel Drăgulin: Cred că ne apropiem la final, în ceea ce priveşte aducerea la starea iniţială a străzilor. Unii dintre călărăşeni au înţeles că, aducerea la starea iniţială a drumurilor, constă în asfaltarea acestora. Aşa ceva nu se poate, pentru că, din punct de vedere tehnic, nu este bine, deoarece poate apărea  fenomenul de  tasare a terenului respectiv şi toate lucrările executate sunt în zadar. Este normal să aşteptăm, în această perioadă de garanţie, pentru a vedea cum se comportă solul, în urma compactării, şi apoi vom interveni cu lucrări, în funcţie de situaţia fiecărei străzi.

Pe parcursul derulării acestui proiect , aţi avut o bună comunicare   cu  societatea Ecoaqua şi cu firma constructoare Hidroconstrucţia?

 Daniel Drăgulin: Da, am avut o bună comunicare!

S-au conformat solicitărilor dumneavoastră ?

Daniel Drăgulin:Uneori da, alteori, nu! Dacă ar fi ţinut cont de sugestiile mele probabil că, la ora actuală, ar fi  fost terminate lucrările.  Dar, după părerea mea, cel mai important lucru pe care nu l-au respectat a fost acela că  nu au ştiut să îşi dimensioneze forţa de muncă, necesară unui  asemenea proiect, de mare anvergură. Şi a mai fost încă o problemă,şi anume, modul în care s-a realizat aprovizionarea.  S-au început lucrările pe mai multe fronturi, crezându-se că aprovizionarea se va face în timp util cu piesele şi subansamblurile necesare reţelelor. Numai că, furnizorul acestor echipamente,  care a fost desemnat, conform fişei de proiect, nu a putut să facă faţă tuturor solicitărilor. Şi, astfel, a întârziat foarte mult realizarea proiectului. În momentul în care s-a început lucrările, concometitent, pe mai multe străzi, s-a dorit să se termine mai repede, pentru a se aduce  străzile la starea initial, fără a lăsa timp pentru tasarea terenului. Din această cauză, pe multe străzi solul nu s-a compactat.

Mulţi dintre călărăşeni consideră că, în ultimele luni, lucrările din cadrul proiectului CL8 s-au desfăşurat haotic. Aţi sesizat o oarecare undă de disperare din partea constructorului, motivată de faptul că a intrat în criză de timp?

Daniel Drăgulin: Cred că a ajuns şi la disperare. În ultima perioadă, eu am tot  discutat cu ei, spunându-le, mereu, nemulţumirile mele faţă de modul în care se lucrează. Dar le-am spus și destul de multe lucruri care să îi mobilizeze. După părerea mea, acest  proiect s-a fi finalizat, demult, dacă ar fi existat materialele necesare şi forţă de muncă suficientă.  Totodată, vreau să informez cetăţenii, din municipiul Călăraşi, că Primăria a avut o singură atribuţie în derularea proiectului CL8, aceea de a preda amplasamentul pe care s-au desfăşurat lucrările de execuţie. Deci instituţia noastră este absolvită de orice responsabilitate privind derularea acestui proiect.

Ce se va întâmpla anul viitor cu străzile din Călăraşi?

Daniel Drăgulin:  După cum bine ştiţi, pentru anul viitor, una din priorităţile aflate pe agenda mea de lucru o reprezintă reabilitarea străzilor din municipiu. Acum suntem în perioada de contractare a unui împrumut bancar, în valoare de 250 de miliarde de lei vechi.  Cea mai mare parte din această sumă va fi direcţionată pentru reabilitarea străzilor din Călăraşi.  Astfel, cetăţenii vor avea ocazia să observe că ne interesează, cu adevărat,  confortul lor. De asemenea,doresc să îi asigur, că, în primăvarea anului viitor vom demara o serie de investiţii menite să aducă plus valoare comunităţii noastre.

 

 

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Primăriile vor fi amendate pentru școlile care nu au avizele de la Pompieri

lun nov. 9 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Declarația premierului interimar, Sorin Câmpeanu, care a spus că 93% dintre școli nu au aviz de la pompieri, a pus pe jar o țară întreagă. Inspectorul general școlar, Constantin Tudor, ne-a declarat că situația menționată, la nivel național, este valabilă doar pentru școlile care au […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!