Doi recuperatori ai crucii, de Bobotează, în comuna Borcea

credinciosiSărbătoarea de Boboteaza este un eveniment care reuşeşte, an de an, să adune mii de oameni, în comuna Borcea, chiar dacă gradele nu indică un mercur prietenos în termometrele de afară.

Peste 3000 de locuitori au venit să vadă manifestarea organizată ireproşabil, până în cele mai mici detalii, de către primăria comunei Borcea, condusă de Aniel Nedelcu.

Slujba de la Biserică, sfinţirea apei, aruncarea crucii şi recuperarea ei, parada cailor, au fost momente organizate atât în satul Pietroiu, cât şi în satul Borcea.

Concursul de frumuseţe şi tracţiune a încheiat ziua, peste 60 de echipaje fiind înscrise în concurs. recuperator Cruce PietroiuLa -8 grade Celsius, 5 tineri din Pietroiu şi 6 din Borcea au înfruntat apa rece pentru a recupera crucea aruncată de preot. Oprea Nicuşor, 23 ani, a prins crucea la Pietroiu, iar la Borcea, cel care a ajuns primul la cruce a fost acelaşi tânăr de anul trecut, Adrian Anghel, de 26 de ani.

recuperator cruce Borcea“Am săvârşit şi în acest nou an, 2015, slujba sfinţirii Aghiezmei Mari. Am înălţat gândul şi ruga noastră către Bunul Dumnezeu şi, chiar în timpul Evangheliei, dacă aţi observat, Dumnezeu ne-a arătat prezenţa Sa în mijlocul nostru, prin faptul că soarele ieşise dintre nori şi şi-a arătat faţa spre poporul drept credincios. Apa sfinţită să vă fie de sfinţire tuturor celor care aţi venit pe acest frig pătrunzător, să vă fie de sănătate, de curăţire de păcate şi vindecătoare a tuturor bolilor trupeşti şi sufleteşti. Minunea se întâmplă când Duhul Sfânt se coboară. Ce minune poate fi mai mare decât aceea că de Boboteaza este singura zi din an când Iordanul curge invers, uitându-se după stăpânul său cum este botezat de către Ioan?

În 2013 şi 2014, Dumnezeu a dat roade bogate şi ne-a adus o alinare tuturor. La fel speram să se întâmple şi în acest an. Îi mulţumim şi primarului comunei Borcea, Aniel Nedelcu, pentru implicarea deosebită la acest eveniment, Consiliului Local pentru tot sprijinul pe care îl acordă mereu pentru bunul mers al activităţii în comunitatea noastră.”, a spus preotul paroh al Bisericii Sf. Ierarh Nicolae, din satul Borcea, Gheorghe Hangu.
Impresionantă a fost defilarea cailor, pe DN3B, pe o lungime de 1,5 km. În concurs au intrat peste 60 de atelaje, iar premiile nu au întârziat să apară, la cele trei secțiuni: viteză, tracțiune, frumusețe.

Aruncarea Crucii în apă, botezul cailor, concursul de cai: viteză, tracţiune, frumuseţe, atât în Borcea, cât şi în satul Pietroiu, s-a bucurat de o prezenţă numeroasă a locuitorilor care au rezistat la o temperatură destul de scăzută, preț de mai bine de 6 ore.

trasura recuperare cruceDe remarcat că, special pentru această sărbătoare, a fost adusă de la Bucureşti o trăsură elegantă, trasă de doi cai de rasă. Trăsura i-a dus pe preoţi și pe primarul comunei la biserici, dar şi la cele două pontoane, din Pietroiu și Borcea, unde s-a făcut sfinţirea apei şi de unde s-au aruncat tinerii după Cruce.

 
„La ceas de mare sărbătoare pentru comunitatea noastră, de Bobotează, vreau să vă mulţumesc în numele meu şi al autorităţii publice locale pentru prezenţa numeroasă şi vreau să vă adresez cuvinte de bucurie, belşug, sănătate, împlinire şi să dea Dumnezeu ca anul care a venit să fie mai bun şi să trăim împreună într-o comună frumoasă şi prosperă! Le mulţumesc factorilor care s-au implicat ca ziua să decurgă fără incidente: Jandarmeriei, Poliţiei, subunităţii de Pompieri Borcea, Ambulanţei. Locuitorilor le transmit sănătate, împlinire şi să dea Dumnezeu ca anul care tocmai a început să fie un an bogat, să avem o comună frumoasă şi prosperă!”, le-a transmis primarul Aniel Nedelcu locuitorilor din comuna Borcea.

Borcea
discurs primarPrimar Borcea
defilare caicredinciosirecuperare cruce 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Bărbat decapitat de tren, în apropiere de Dor Mărunt

vin ian. 9 , 2015
Un groaznic accident feroviar a avut loc în dimineaţa acestei zile, în apropierea localităţii Dor Mărunt din judeţul Călăraşi. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Călăraşi, plt.adj. Ovidiu Ştefan Tătăranu, astăzi, vineri 9 ianuarie, în jurul orei 7,30, un echipaj SMURD, de la Detaşamentul Lehliu Gară, a fost solicitat să […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!