Cu sau fără scandal, Consiliul Local Călărași a aprobat noile chirii, la ANL-uri

c-local-2Joi după-amiază (27 octombrie), ședința Consiliului Local Călărași a avut, pe ordinea de zi, și proiectul ce viza mărirea chirilor, conform noii legi în vigoare, care a venit cu modificări privind calculul acestora.

Pentru că modificările sunt substanțiale, depășind chiar și 100% din suma plătită până acum, în sala de ședințe s-au adunat câțiva chiriași de la ANL-uri, care au dorit să știe cum s-a făcut noul calcul.c-local-1

gh-ciocarlanNu a lipsit mult să se încingă spiritele, discuția deviind de la
calculul chiriei, la atitudinea directorului de la Serviciul Public Centrale Termice și Administrare Fond Locativ Călărași, Gheorghe Ciocârlan, blamată de majoritatea celor prezenți în sala de ședințe.

Aceștia i-au reproșat directorului modul în care li se adresează, ori de câte ori au o problemă, iar acest lucru nu l-a lăsat fără reacție pe primarul Drăgulin, care le-a transmis, celor care se consideră lezați, să depună o sesizare la Primărie, pentru a-l putea sancționa disciplinar pe director. Nemulțumirile cetățenilor sunt legate de faptul că sunt nevoiți să facă reparații la casele închiriate, pentru acoperiș, pereți, centrale termice, etc.,  care nu le aparțin, iar răspunsul directorului Cicârlan dat, de fiecare dată, este că nu intră în obligația serviciului pe care îl conduce, să facă astfel de reparații.

După scandalul făcut în timpul ședinței, Gh. Cicârlan a reconsiderat răspunsul dat anterior și a promis că reparațiile vor fi făcute din banii Primăriei. Incertitudinea răspunsurilor date a continuat și la întrebarea simplă: de când intră în vigoare noile chirii, aprobate în Consiliul Local?, răspunsul directorului fiind: “Nu știu să vă spun, dar voi verifica!”

Conform legii, noile chirii aprobate intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Cuantumul chiriei nete anuale se determină prin însumarea următoarelor elemente de bază:
– recuperarea investiţiei (amortizarea) reprezintă valoarea de înlocuire a construcţiei (suprafaţa construită desfăşurată multiplicată cu valoarea de înlocuire pe metru pătrat aprobată anual) raportată la durata normată, respectiv 60 de ani conform catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe aprobat prin H.G. nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare;
– valoarea cheltuielilor de întreţinere curentă şi reparaţii curente: se consideră 0,40% din valoarea de înlocuire a construcţiei;
– valoarea cheltuielilor de reparaţii capitale: se consideră 0,51% din valoarea de înlocuire a construcţiei;
– valoarea cheltuielilor de administrare: se consideră 0,20% din valoarea de înlocuire a construcţiei;
– cota autorităţii publice (mărimea beneficiului) – aplicabilă numai titularilor care au împlinit vârstă de 35 de ani, este de 0,9% (de către municipiul Călărași).

După aprobarea proiectului de hotărâre, chiriașilor ANL li s-a spus că pot ataca în contencios administrativ proiectul, în cazul în care consideră că anexele cu calculele noilor chirii nu este corect, deoarece un alt punct contestat a fost cel care se referă la suprafața calculată la locuințe, care o depășește pe cea din contract, fiind luată în calcul suprafața construită și nu cea utilă, diferențele fiind de până la 10 mp.

cons-local-3

Please enter banners and links.

Next Post

Comunicat de presă ADI Ecoaqua

mar nov. 1 , 2016
Please enter banners and links. Despre Ultimele Postari Anna-Maria Gonciu Ultimele postari ale lui Anna-Maria Gonciu (vezi toate) Vineri, 25 noiembrie, C.C.I.A. Călărași a premiat excelența în afaceri - 26 noiembrie 2022 IN MEMORIAM AUREL DAVID -,,Fir-ați sănătoși și la pungă groși!” - 18 noiembrie 2018 “Reactivate” – un proiect […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!