Concursul Naţional,, Gestionarea corectă a deşeurilor şi promovarea turismului durabil” o manifestare de succes

Print Friendly, PDF & Email

concurs col  banulescuExpozitia cu obiecte din materiale reciclabileexpozitia de preparate culinareÎn perioada 22-24 mai, municipiul Călăraşi a fost gazda Concursului Naţional cu participare internaţională ,,Gestionarea corectă a deşeurilor şi promovarea turismului durabil”. Acest eveniment este organizat la iniţiativa Colegiului Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean Şcolar, Primăria Călăraşi, Consiliul Judeţean şi Asociaţia de Dezvoltare Durabilă ,,Dunărea de Jos” Călărași. Aflată la cea de a-VI-a ediţie, această competiţie inedită, cu un rol esenţial în promovarea educaţiei pentru un mediu curat, a reunit 120 de elevi, din 28 de judeţe din ţară (Călăraşi, Argeş, Braşov, Botoşani, Ialomiţa, Brăila, Buzău , ILFOV, Covasna, Constanţa, Cluj, Dolj, Giurigiu, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Prahova, Vâlcea, Mehedinţi,Teleorman, Olt, Tulcea, Sălaj, Vaslui, Neamţ, Satu-Mare,Gorj, Bistriţa, Suceava), din Raionul Bălţi şi din Chişinău, Republica Moldova, Ungaria, dar şi din oraşul Silistra, Bulgaria.

Debutul acestui eveniment a avut loc într-un cadru festiv, vineri, 22 mai, în sala Cinematografului 3 D, din Călăraşi. Printre invitaţi s-au aflat viceprimarul municipiului Călăraşi, Virgil Dumbravă, inspectorul de proiecte şi programe educaţionale, Bica Simion, şi directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi, Irina Ravac. Elevii Grupului ,,Clopoţeii” de la Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Titulescu”, Şcoala Gimnazială ,, Mihai Viteazu” şi de la Gimnaziul ,,Carol 1”, din Călăraşi, au prezentat un inedit moment muzical, interpretând câteva cunoscute arii din operele marilor compozitori clasici. De asemenea, prichindeii de la Grupul folcloric ,,Ghiocelul”, din cadrul Palatului Copiilor, din Călăraşi, au cântat melodii populare şi au dansat pe scenă câteva hore şi sârbe tradiţionale.

Concursul Naţional ,, Gestionarea corectă a deşeurilor şi promovarea turismului durabil” a avut mai multe secţiuni unde elevii participanţi, de la gimnaziu şi liceu, au prezentat proiecte de mediu; obiecte din deşeuri, proiecte de alimentaţie publică şi turism, dar şi preparate culinare tradiţionale din toate zonele ţării. O altă secţiune, în cadrul concursului, a fost şi sesiunea de comunicări ştiinţifice dedicată profesorilor, în domeniul interdisciplinarităţii. La secţiunea ,,Revistă” fiecare echipaj înscris a prezentat o revistă pe teme de ecologie, editată în acest an. Unul dintre coordonatorii acestei competiţii, directorul Colegiului Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”, prof. Vasilica Puran, a dorit să aducă în atenţie importanța acestui eveniment.

“Concursul pe care îl desfăşurăm în aceste zile are un rol deosebit în promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor, precum şi a mediului curat. ,,Conservarea şi protejarea mediului”, a fost tema cu care am început, în primii ani, această manifestare, la care am adăugat, pe parcurs, şi celelalte două secţiuni (Alimentaţie publică şi Turism). Amploarea acestei competiţii a crescut, de la an la an. Dacă în primul an au participat la acesta doar opt judeţe, iată că în acest an concursul are şi participare international. “, a spus prof. Vasilica Puran, cea care a pus în mişcare angrenajul acestui amplu eveniment, dedicat conservării mediului încojurător. În cadrul competiţiei s-au evidenţiat proiecte de mediu foarte bine realizate. Proiectul ,,Prietenii naturii”, aparţinând liceului ,,Atanas Burov, din Silistra, Bulgaria, lucrarea: Solidaritatea europeană pentru mediu “, realizată de colectivul Liceului republican ,,Ion Creangă “, din municipiul Bălţi, Republica Moldova, sau proiectul cu tema Delta Dunării “, realizat de elevii Colegiului Tehnic Ştefan Bănulescu, sunt doar cateva dintre lucrările premiate, care au reliefat conceptul de dezvoltare durabilă în şcoală. La secţiunea Expo Eco, echipele de elevi şi-au promovat preparatele culinare din zonele din care provin. Iarăşi o secţiune interesantă a fost şi cea de prezentare a obiectelor confecţionate din materiale reciclabile, unde elevii şi-au pus în valoare imaginația şi creativitatea. Harta României cu LED-uri, realizată de elevii Colegiului Tehnic Ștefan Bănulescu , Eco Celpsidra timpului cu nisip colorat, create de echipa Școlii Gimnaziale nr. 13 din Botoşani sau obiectele de vestimentaţie create de elevii de la centrul de Asistenţă Medicală ,,CASMED” din Bălţi, Modova, au fost doar câteva exponate care au fost apreciate de membrii juriului. O altă secţiune importantă a fost şi cea de comunicări ştiinţifice, prin care au fost promovate exemplele de bună practică. La această secţiune, profesorii participanţi au promovat atât activităţile pentru protejarea mediului din şcolile lor, cât şi alimentaţia sănătoasă. ,,Cu acest prilej a fost editată şi revista ,,Educaţia pentru Mediu Natura-Trecut, Prezent şi Viitor”, în care au fost incluse lucrările din concurs.

Conservarea corectă a deşeurilor şi promovarea turismului durabil “ o manifestare de succes

Competiţia desfăşurată la Călăraşi a fost apreciată de toţi particpanţii.

,,Pot spune că ediţia, din acest an, a fost o adevărată reuşită. Acest lucru mi-a fost confirmat de toţi cei care au luat parte la manifestările concursului. De asemenea, am observat entuziasmul elevilor care şi-au îmărtășit impresiile şi au făcut schimb de informaţii privind realizările lor. Calitatea lucrărilor şi exponatelor a fost net superioară, faţă de anii precedenţi. Impactul acestei manifestări este unul destul de important. În acest fel, am reușit să ne promovăm liceul, dar şi comunitatea călărăşeană. Elevii şi profesorii participant, veniţi din ţară şi de peste hotare, au vizitat diferite obiective din Călăraşi şi au fost impresionaţi de ce au văzut. Dorim ca anul viitor să îi dăm o mai mare amploare acestui concurs. Vrem să includem şi secţiunea de artă, unde elevii vor putea concura la muzică, desen sau sculptură şi sperăm ca, anul viitor, această competiţie să se desfăşoare pe parcursul unei săptămâni. Totodată, mulţumesc primarului municpiului Călăraşi, Daniel Ștefan Drăgulin, care a acordat o finaţare mai mare concusului nostru, în acest an. Astfel, am putut să organizăm o frumoasă excursie la Cheile Dobrogei şi la Acvariul din Constanţa, unde elevii si profesorii s-a întors cu impresii plăcute”, a spus prof. Vasilica Puran.

Tot cu prilejul acestui concurs a fost editată şi revista ,,Educaţia pentru Mediu. Natura-Trecut, Prezent şi Viitor” , în care au fost inserate toate lucrările şi eseurile realizate de elevii şi profesorii participanţi.

Rezultate generale ale concursului:

Secţiunea I: Proiecte de Mediu – gimnaziu „Deşeurile, o ameninţare pentru toţi!”:

 

Premiul I:Palatul Copiilor Iaşi;Clubul Copiilor Paşcani; Şcoala Gimnaziala ,,Mihai Viteazul”

Premiul II:Palatul Copiilor Călăraşi; Clubul Copiilor Motru, jud. Gorj

Şcoala Gimnazială ,,Constantin Brâncoveanu” Călăraşi

Premiul III; Şcoala Gimnazială ,,Mihai Viteazul” Călăraşi

 

Secţiunea I: Proiecte de Mediu – liceu„Deşeurile, o ameninţare pentru toţi!”

Premiul I:

Lycée professionnel de gestion, administration et services “Atanas Burov”, Silistra, Bulgarie

Liceul Teoretic Republican ,,Ion Creanga » Mun. Bălţi, Moldova;Palatul Copiilor Târgovişte, Filiala Moreni,. Damboviţa;Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu” Călărasi

Premiul II:Scoala Postliceala FEG Călăraşi

Premiul III:Liceul Tehnologic ,,Dan Mateescu”Călăraşi; Colegiul Tehnic,,Ştefan Bănulescu”

 

 

Sectiunea II : Proiecte de Turism – gimnaziu Promovarea turismului durabil prin tradiţii gastronomice specifice”

Premiul I:Şcoala Gimnaziala nr. 17Botoşani;Clubul Copiilor Pascani;Colegiul Economic Budapesta, Ungaria

Premiul II:Palatul Copiilor Iasi;Scoala Gimnaziala nr. 17 Botosani

 

Sectiunea II : Proiecte de Alimentatie – liceuPromovarea turismului durabil prin tradiţii gastronomice specifice”:

Premiul I:Colegiul de Medicina, Bălţi, Moldova; Palatul Copiilor Călăraşi

Premiul II:Colegiul Economic Călăraşi;Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu” Călăraşi

Premiul III:Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu” Călăraşi

 

Secţiunea III: EXPO ECO – Preparate culinare

 

Premiul I:Şcoala Gimnazială nr. 17 Botoşani;Colegiul de Medicină, Bălţi, Moldova; Palatul Copiilor Iaşi;Clubul Copiilor Paşcani; Palatul Copiilor Târgovişte, Filiala; Moreni, Dâmboviţa;Palatul Copiilor Călăraşi;Şcoala Gimnazială ,,C-tin Brâncoveanu” Călăraşi;Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu” Călăraşi

Premiul II: Şcoala Gimnazială ,,C-tin Brancoveanu” Călăraşi

Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu” Călăraşi

 

Secţiunea III: EXPO ECO – Obiecte din deşeuri- gimnaziu

Premiul I:Şcoala Gimnazială nr. 13 Botoşani;Clubul Copiilor Motru , jud. Gorj;Şcoala Gimnazială ,,Mihai Viteazul” Călărasi;Şcoala Gimnazială ,,Tudor Vladimirescu” Călărasi;Şcoala Gimnazială nr. 1 Modelu; Palatul Copiilor Iaşi;Clubul Copiilor Paşcani;Şcoala Gimnazială ,,C-tin Brancoveanu” Călăraşi;Şcoala Gimnazială ,,Iancu Rosetti” Roseţi

Premiul II:Palatul Copiilor Târgovişte, Filiala Moreni, jud. Dambovita

Clubul Copiilor Călăraşi;Şcoala Gimnazială ,,Mihai Viteazul” Călăraşi;Şcoala Gimnaziala nr. 13 Botoşani

 

Secţiunea III: EXPO ECO – Obiecte din deşeuri- liceu

Premiul I:Centrul de Asistenţă Socio-Medicala ,,CASMED”, Bălţi, Moldova; Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea; Palatul Copiilor Târgovişte, Filiala Moreni, jud. Dâmboviţa; Palatul Copiilor Iaşi;Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu” Călăraşi

Premiul II:Palatul Copiilor Călăraşi;Clubul Copiilor Paşcani

Premiul III:Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea

 

Secţiunea III: EXPO ECO – Obiecte din deşeuri- preşcolari

Premiul I: Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Ţara Copilăriei” Călăraşi

Premiul II:Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Ţara Copilăriei” Călăraşi

Premiul III:Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Ţara Copilăriei” Călăraşi

 

 

 

Sectiunea V: Reviste ECO – conceptie- elaborare-machetare

Premiul I:Şcoala Gimnazială ,,Grigore Antipa”” Botoşani;Palatul Copiilor Târgovişte; Filiala Moreni, jud. Dâmboviţa;Palatul Copiilor Călăraşi;Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”, Călăraşi

 

În cadrul Comitetului de organizare a concursului au fost: prof dr. Constantin Tudor , inspector şcolar general al ISJ Călăraşi (preşedinte); prof Vasilica Puran, director al Colegiului Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”, coordonator de proiect ( preşedinte executiv); prof Steluţa Caraion , inspector şcolar general adjunct( vicepreşedinte ), prof Ioana Barbu, director adjunct Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”

(vicepreşedinte),precum şi ing.Irina Ravac, manager CCIA Călăraşi ( preşedinte juriu).

Din Comitetul de program au făcut parte: ing. Daniel Ştefan Drăgulin, primarul municpiului Călăraşi; prof. Rodica Frecăuţeanu din municipiul Bălţi, Republica Moldova, prof. Verona Zaharia, Paşcani , judeţul Botoşani, prof. Elena Nistoran, Motru, judeţul Gorj, prof. Rodica Sandu, din Moreni, judeţul Dâmboviţa; prof. Lavinia Vasile de la Palatul Copiilor Călăraşi, prof. Daniela Soare de la Grădiniţa ,,Ţara Copilăriei” din Călăraşi şi ing. Cătălin Lazăr de la Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Covasna.

 

excursie de la Cheile Dobrogei

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

CRFPA Călăraşi, la ceas aniversar

vin mai 29 , 2015
Luni, 25 mai, Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) Călăraşi a împlinit 10 ani de când a fost pus în funcţiune actualul sediu(situat pe str. Sloboziei, nr. 4 bis), în care această instituţie îsi desfăşoară activitatea. În anul 2005, la aceeaşi dată, CRFPA Călăraşi şi-a deschis larg porţile […]