Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu” a celebrat 59 de ani de existenţă
Colectivul de elevi şi cadre didactice, de la Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”, din Călăraşi, a celebrat, luni, 30 mai, un moment plin de însemnătate pentru comunitatea de pe malurile Bocei . Într-un cadru festiv şi într-o atmosferă cu mare încărcătură emoţională, la sala ,,Barbu Ştirbei” a Centrului Cultural Judeţean a fost marcată împlinirea celor 59 de ani de existenţă ai Colegiului Tehnic ,, „Ştefan Bănulescu”. Cu acest prilej, a fost prezentată şi prima monografie a acestei instituţii de învăţământ, apărută de sub tipar sub grija directorului liceului, prof. Vasilica Puran, şi a profesorului de istorie, Nicolae Stoiculescu.
În momentul de deschidere al acestei manifestări prestigioase, directorul colegiului, prof. Vasilica Puran, a ţinut să aducă în atenţie importanţa acestui eveniment aniversar, ce marchează activitatea celor 59 de ani ai celei mai prolifice unităţi de învăţământ tehnic călărăşean. Memoria acestor ani a fost transpusă în Monografia Colegiului ,,Ştefan Bănulescu”, căreia directorul acestei unităţi i-a făcut o scurtă prezentare. ,,Am făcut acest lucru, din respect pentru munca sutelor de cadre didactice care au îndrumat și format tot atâtea caractere, timp de aproape 60 de ani. Nu a fost o muncă ușoară. Pornind de la activitatea de documentare, în arhiva judeţului Călăraşi, a domnului profesor de istorie, Nicolae Stoiculescu, de la profesionalismul cu care tânărul meu coleg a selectat şi aşternut pe hârtie cele mai importante date privind începuturile şi evoluţia şcolii, urmând cu contactarea fostelor cadre didactice, inspectori, directori, directori adjuncţi (în special, a celor care au fost prezente chiar de la înființarea școlii) și redactarea materialelor, totul s-a desfășurat într-un ritm, din ce în ce mai alert, pe măsura apropierii momentului aniversar. Informațiile și fotografiile primite de la colegii care au activat în școală, în anii ’79- ’90, au fost extrem de prețioase, având în vedere că documentele din arhivă ofereau informații, legate numai de perioada istorică si transformările societăţii româneşti, din anii 1957 -1989. Cred că, apariția ei va constitui un bun prilej de aducere aminte a momentelor plăcute şi a experienţei didactice acumulate în decursul timpului în această școală, dar și un prilej de mândrie pentru ceea ce a reprezentat această instituție pentru învățământul călărăşean”.
În prefaţa monografiei a ţinut să insereze câteva impresii şi inspectorul general şcolar, prof. dr. Constantin Tudor:,, În viaţa unei şcoli, momentele aniversare constituie, întotdeauna, un fericit prilej de a face o retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în timpul scurs de la înfiinţarea şcolii şi la momentul aniversar, dar şi o posibilitate de a privi, cu încredere şi optimimism, spre evoluţiile viitoare. În cazul Colegiului Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”, din municipiul Călăraşi, care se apropie de venerabila vârstă de 60 de ani de existenţă, lucrurile nu pot sta altfel. În consecinţă, merită salutată evoluţia liceului, de la o simplă şcoală profesională, care urma să asigure muncitori pentru fabrica de confecţii, până la o instituţie de învăţământ tehnologic, solidă, care a pregătit şi a asigurat multe generaţii de lucrători pentru fostul combinat de celuloză şi hârtie, de la Călăraşi.”
La deosebitul eveniment aniversar au fost prezente şi oficialităţi călărăşene: Daniel Drăgulin, primarul municipiului Călăraşi, George Iacob, prefectul judeţului, preot Arcadie Puișor, inspector şcolar de religie, prof. Ion Dorobanţu, fost director al liceului, şi preot prof. dr. Marian Toader.
,,Cunosc faptul că aveţi rezultate remarcabile la competiţii naţionale şi internaţionale, acumulate de-a lungul anilor. Bineînţeles, ştiu că aveţi şi multe proiecte accesate. Am fost, sunt şi voi fi, mereu, alături de învăţământul călărăşean, indiferent de calitatea pe care o am, sau o voi avea. Să ne întâlnim, cu bine, peste un an şi peste trei, şi să sărbătorim, cu drag, orice perioadă ce trece în viaţa acestui liceu. Dragi elevi, să fiţi mândri că terminaţi un liceu de specialitate. Să vă respectaţi părinţii şi profesorii care vă sunt mentori, în această perioadă. Anii de liceu sunt cea mai frumoasă perioadă a vieţii voastre. Felicitări şi vă urez mult succes, în continuare! În încheiere, vreau să vă spun în privinţa discuţiilor apărute în spaţiul public, legate de desfiinţarea acestui liceu, că, niciodată, nu o să fiu de acord cu acest lucru. Cât timp voi ocupa o funcţie în administraţia locală, niciodată nu voi fi de acord ca acest liceu să nu-şi desfăşare activitatea cu profilul pe care cadrele didactice l-au considerat necesar pentru municipiul Călăraşi.”, a spus primarul Daniel Drăgulin.
,,Sărbătorim un moment deosebit din viaţa Colegiului Tehnic ,,Ştefan Bănulescu” . Îmi amintesc, cu plăcere , în urmă cu ceva timp,când liceul a obţinut Steagul Verde, cu care ne-am bucurat , ne-am mândrit pentru că aţi fost cei mai buni. Am observat că, şi dumnevoastră, puteţi fi un bun exemplu. Dragi elevi, am constatat că aveţi un colectiv de profesori buni. În acest parteneriat elevi –profesori, trebuie să faceți ca excelenţa să rămână în cadrul liceului, pe care îl urmaţi. Vă felicit pentru toate performanţele obţinute, care se datorează şi profesorilor care v-au îndrumat . Vă îndemn să visaţi şi să luptati pentru tot ce vă doriţi de la viaţă! Vă doresc un sincer ,,La Mulţi ani!”, a precizat prefectul judeţului, George Iacob.
În acelaşi cadru festiv, elevii Colegiului Tehnic ,,Ştefan Bănulescu” au susţinut un deosebit spectacol artistic, cu momente reuşite de muzică uşoară, dans, teatru, şi muzică populară tradiţională.
Scurt istoric al Colegiului Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”
De la înfiinţare şi până în prezent, actualul Colegiu Tehnic,,Ştefan Bănulescu” a suportat o serie de transformări. Astfel, în anul școlar 1957-1958, s-a numit „Școala de meserii – confecții”, în octombrie 1963 a primit denumirea ,,Școala profesională de ucenici, Călărași”sau ,,Școala profesională de ucenici Petrol-Chimie”. În perioada 1983-1987, a purtat numele Liceul Industrial nr.1, iar în perioada 1987 – 1989, s-a numit Liceul de Chimie Industrial nr.1. În 1990 – 1991, unitatea şcolară era cunoscută drept Liceul Industrial nr. 1, pentru ca, în anul școlar următor, să aibă o nouă denumire: Grupul Şcolar de Celuloză şi Hârtie, cu care a rămas până în anul 1999, inclusiv. Anul 1993 devine memorabil, prin înfiinţarea claselor pentru profilul pedagogic, specializarea învăţător-educator, continuându-se astfel tradiţia începută, la Călăraşi, în anul 1919, prin înfiinţarea Şcolii Normale de fete, mai târziu, Liceul de fete „Sf. Gheorghe”, din Călăraşi. În 2000, şcoala devine Liceul Ștefan Bănulescu , purtând astfel numele scriitorului care, în anii celui de-al doilea război mondial, urma cursurile liceale în orașul Călărași, la Liceul Teoretic Știrbei-Vodă. Începând cu 1 septembrie 2001, a devenit Colegiul Tehnic „Ştefan Bănulescu”, denumire pe care o poartă și astăzi.
Demn de menţionat este faptul că, începând cu anul şcolar 2016-2017, această unitate de învăţământ va purta numele ,,Colegiul Ştefan Bănulescu”. Prin această recunoaştere, liceul îşi va diversifica, în timp, domeniul educaţional având: profil tehnic, profil pedagogic şi profilul ,,Limba şi literatura română”.