Cezar Neagu: “Lucrările le vom încheia, în acest an, nu și drumurile!”

Cezar-NeaguConferința de presă săptămânală, organizată de PNL Călărași, a avut pe ordinea de zi un subiect mult discutat, în ultima perioadă, de locuitorii care simt disconfortul lucrărilor care se efectuează pentru înlocuirea rețelelor de apă și canalizare, din municipiu.

Co-președintele PNL Călărași și, totodată, președintele Consiliului Județean, Răducu Filipescu, l-a invitat să participe la conferința de presă pe directorul Ecoaqua, Cezar Neagu, pentru a prezenta câteva date despre stadiul în care se află proiectul CL8, “Extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție și a sistemului de canalizare, inclusiv stații de pompare apă uzată din aglomerarea Călărași”.

Filipescu a subliniat că la SC Ecoaqua SA, Consiliul Județean este acționar în proporție de 32%, aproape la egalitate cu Consiliul Local (Primăria) care are 26%.

„S-a lansat pe piață cum că cei mai mari vinovați, pentru ce se întâmplă în acest oraș, (n.r. privind proiectul CL8), sunt Consiliul Județean și Ecoaqua. Că am făcut eu, cu Cezar Neagu, toate aranjamentele posibile și lucrează oamenii noștri. Vrem să vă spunem care este adevărul. Consiliul Județean este partener, ca acționariat, cu Consiliul Local. Dacă suntem parteneri, nu înseamnă că există vreo ierarhizare a cuiva. CL8 este un proiect câștigat pe POS Mediu 2, în valoare de peste 8 de milioane de euro, care a suferit o mulțime de probleme pe parcurs, contestații peste contestații, și a ajuns să fie pus „în operă”, abia în acest an. Consiliul Județean nu a avut absolut niciun amestec și nicio responsablitate în acest proiect, nu avem cunoștințe particulare, în ceea ce privește CL8, nu am fost la nicio operativă și nu am făcut niciun plan de dezvoltare a acestui proiect. CL 8 se desfășoară, în Călărași, într-un parteneriat Ecoaqua și Consiliul Local. Nu suntem stăpânii Ecoaqua și nici acționari majoritari, cu 50-51%, pentru a impune societății un anumit comportament. Se încearcă să se găsească vinovați sau ne spargem capul să găsim soluții să terminăm la timp? Dacă preocuparea principală a primarului este să arate cu degetul spre ceilalți, adică spre noi și Ecoaqua, e un comportament total greșit. Dacă tot orașul era asfaltat, domnul primar ar fi apărut pe toate posturile naționale și internaționale, cu ce a făcut în Călărași. Dar dacă e într-o încurcătură, nu neapărat din cauza lui, ci a legislației din România, vrea să se disculpe și să arunce „pisica altcuiva”. Trebuie să căutăm soluții, nu vinovați!”, a spus Filipescu.

„Sunt optimist că terminăm lucrările la timp!”

„Majoritatea firmelor care lucrează în subantrepriză, la acest proiect, sunt din Călărași, dar sunt și din alte județe, așa cum a încheiat contractele societatea care a câștigat licitația, Hidroconstrucția București”, spune directorul Cezar Neagu. Acesta a declarat că este optimist că lucrările se vor încheia la timp.

„Există penalități trecute pentru constructor, dacă nu termină la timp lucrarea, dar știți că în situații de acest gen se găsesc argumente că s-a întârziat, din nu știu ce motive. Eu zic că ne vom încadra în timp. În acest moment, rețelele sunt în proporție de 82% în pământ, se mai lucrează la branșamente  și cele două stații de pompare a apei uzate, Jirlău și Siloz, și chiar dacă va fi vreme urâtă, de la 1 noiembrie, se poate lucra.

Știu că supărarea domnului primar este asfaltarea. Sunt 17 firme care lucrează și știm că unii se fac că muncesc. Sunt multe străzi începute, dar utilaje puține, plus că dacă am întârziat cu plata, în luna august, două săptămâni, firmele de construcții nu au avut bani de motorină să folosească utilajele din dotare și să-și aducă oamenii. Dacă vor rămâne lucrări neexecutate, le vom face în ianuarie-februarie, pe banii Ecoaqua. Noi avem obligația participării cu cofinanțare de 4%, în bugetul proiectului. În august, când am întârziat cu plata, am negociat cu Ministerul Fondurilor Europene, cu Autoritatea de Management, un act adițional la contractul de finanțare, care ne permite să venim cu cofinanțarea, după 1 ianuarie 2016.  Până acum au venit 3 milioane de euro, din cele 8, dar ponderea va fi în utilaje, pe care le vom avea, în curând. Va fi un efort financiar deosebit, dar sunt optimist că terminăm un proiect care înseamnă aproape 10 milioane de euro, cu lucrările neprevăzute, bani care intră în infrastructura orașului Călărași, unde nu s-a mai investit de 25-30 de ani și sunt lucruri care vor dura 50 de ani, cel puțin.”, spune directorul Ecoaqua.

proiectul CL8Vor fi probleme cu drumurile

„Există 10% garanție de bună execuție a lucrărilor, oprită constructorului, din care vom face reparațiile, în primăvară. Va fi un disconfort pe perioada de iarnă, dar vom avea apă curată, canalizare, chiar dacă drumul e prost. Populația trebuie să înțeleagă și aceste lucruri. Și eu am dat în gropi, dar le vom rezolva, după ce încheiem cu înlocuirea rețelelor. Rugăm populația să înțeleagă faptul că ce trebuia făcut în câțiva ani de zile, am fost nevoiți să facem într-un singur an, din cauza contestațiilor și a problemelor întâmpinate, dar până în primăvară vom avea și drumurile făcute.”, a declarat directorul Cezar Neagu.

“Extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție și a sistemului de canalizare, inclusiv stații de pompare apă uzată din aglomerarea Călărași” are o valoare de 38.893.596,56 lei, fără TVA.
Conform proiectului, până la data de 11.01.2016, trebuie executate: înlocuiri și extinderi rețele de distribuție apă, aprox. 20,7 km , rețele de canalizare, aprox. 21,7 km, construcția a 2 stații de pompare ape uzate menajere, reabilitarea a 2 stații de pompare apă uzată, procurare apometre.

Please enter banners and links.

Next Post

APEL UMANITAR: În sprijinul lui Bogdan, a fost lansată campania CASUŢA LUI BOGDAN

vin oct. 16 , 2015
„Pe data de 6 octombrie, s-a întâmplat un lucru cumplit pentru familia Chirică, din comuna Chirnogi, judeţul Călăraşi: casa lor a ars în proporţie de 70% din cauza unui scurtcircuit. În picioare au mai rămas doar două camere fără acoperiş pe care Bogdan, copilul familiei,  s-a hotărât să le facă […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!