Centrul de Plasament Perişoru, locul unde copiii uitaţi de părinţi îşi reclădesc destinele

WP_20150825_001Am avut curiozitatea să cunoaştem viaţa copiilor  de la Centrul de Plasament  ,,Sfântul Ştefan” din  Perişoru, aşezământ social aflat în administrarea Direcţiei  Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului(DGASPC) Călăraşi.  Dis de dimineaţă, câţiva muncitori repară de zor mobilierul de joacă din parcul unde cei 109 copii ai centrului îşi petrec timpul liber.  Nu pot să  nu observ cele opt vile cochete, cu nume de flori,  în care sunt cazaţi copiii, că sunt recent zugrăvite. Împreună cu directoarea DGASPC, Doiniţa Nicolae  intrăm într-una din ele.

Aici am avut  plăcuta surpriză să îl întâlnesc pe Ionuţ Nicolae, un tânăr ce şi-a petrecut întreaga copilărie în acest centru şi care, acum, a devenit un om cu o carieră de succes. În prezent, el este secretar cu studii superioare la Biroul de Relaţii Externe din cadrul   Departamentului de Relaţii Internaţionale de la Universitatea Bucureşti.

Copiii şi tinerii din centru învaţă limba engleză  cu Ionuţ Nicolae  

 WP_20150825_004Pe Ionuţ l-am întâlnit, pentru prima dată,  la finele anului trecut, când a venit cu daruri la copiii din centru, cu prilejul sărbătorilor de iarnă.  Acum l-am găsit, din nou, în mijlocul prietenilor săi de suflet, unde, timp de o săptămână  le predă noţiuni elementare de engleză. Bineînţeles că Ionuţ nu a venit cu mâna goală. El

le-a adus şi dicţionare care să îi ajute. În jurul lui sunt câţiva tineri frumoşi cam la ceeaşi vârstă cu el  care pregătesc sala pentru lecţii.  Chiar dacă au trecut de vârsta majoratului, ei, acum, urmează cursurile unor şcoli postliceale sau  sunt studenţi la Universitatea Artifex.

Dintr-o dată, sala de curs se umple cu fete si băieţi, veseli şi gălăgioşi . Unul dintre ei, mai ciocolatiu la ten se duce direct în braţele doamnei Doiniţa şi îi spune cu bucurie în glas : ,,Iar ai venit pe la noi? Ce bine îmi pare!”. Apoi şi ceilalţi prichindei, fetiţe şi băieţi, o înconjoară cu afecţiune pe directoare.  Se vede că este foarte iubită de ei! Toţi se aşează la mese sau pe jos, cu câte un caiet şi câte un  creion şi ascultă atenţi cum Ionuţ le predă, pentru început, numerele în limba engleză.  După  acel curs de circa două ore, toţi copiii trebuie să îşi facă şi lecţiile pentru a aprofunda cunoştinţele acumulate. Ionuţ  le spune foarte hotărât: ,,cine nu îşi  face lecţiile, a doua zi,  nu va mai veni la curs .”Aşa că toţi  învăţăceii  a trebuit să  înveţe  lecţia predată. La final, Ionuţ mi se destăinuie:  ,,Mă simt foarte ataşat de acest loc unde am crescut şi m-am format ca om. Însă  nu pot să observ că, în prezent, copiii aflaţi în centre au numai drepturi şi mai puţine îndatoriri şi acest lucru ii face mai puţin responsabili. Pot spune că în acest centru, condiţiile sunt foarte bune, copiii au tot ce le trebuie să ducă în trai decent. Eu am fost  crescut aici în perioada 1993-2011.  Atunci, regimul de aici era mult mai  autoritar şi cu mai multă disciplină. Mâncarea era de slabă calitate iar îmbrăcămintea o primeam numai din donaţii. Dar asta nu m-a impiedicat să îmi îndeplinesc visul şi să devin un om respectat”a spus Ionuţ. ,,Sper ca prietenii  mei cu care am crescut în centru, Grigore, Alex, Sorin, Gheorghiţă, Dorina, dar şi ceilaţi copii să devină oameni  demni de  respect.

,, De ce m-au părăsit părinţii ?”- o întrebare fără răspuns

În centru, am întîlnit şi pe  psihologul Mirela Breotă, o persoană cu vocea blândă şi caldă, menită parcă să i te confesezi.  ,, Avem copii buni, chiar dacă unii dintre ei au câte o uşoară dizabilitate sau unele probleme de comportament. Dar sunt ascultători iar aici au condiţii de viaţă, pe care, poate, părinţii lor nu au reuşit să le ofere. Numai în  această vacanţă, copiii noştri au plecat în trei tabere la munte şi la mare.  Cu toate acestea au o tristeţe în suflet, pe care noi, educatorii şi psihologii din centru nu putem să le-o vindecăm. Este dorul de familie şi de părinţi. Unii dintre ei tin permanent legătura cu familile lor dar sunt şi  câţiva  care  nu au fost căutaţi niciodată de familie. Mulţi dintre copii mi se confesează şi mă întreabă cu tristeţe, de ce au fost părăsiţi de părinţi . La această întrebare nu am reuşit să le dau un răspuns care să îi mulţumească. În centru sunt 32 de educatori care se ocupă în permanenţă de cei 109 copii, încercând să suplinească, pe cât posibil, afecţiunea părintească. Toţi aceşti copii încearcă să îşi  reclădească destinele. Cu mândrie pot spune că avem în centru 6 studenţi, 2 elevi la şcoli postliceale şi 24 de elevi la liceu. De  fapt,  toţi copiii noştri  frecventează şcoala. Unii dintre ei sunt înscrişi în Programul ,,Şansa a doua” pentru că au venit în centru la vârste mari, fiind analafabeţi. Acum ei frecventează cursurile acestui program şi încearcă să îşi găsescă  un drum mai bun în viaţă”. Ne-a dezvăluit  psihologul Mirela Breotă.

 ,,Consiliul Copiilor”

În centru este constituit Consiliul Copiilor care  este, de fapt, o punte de comunicare cu conducerea Centrului . Din acest for fac parte cei mai buni copii care comunică doleanţele colegilor dar îi şi supraveghează şi îi atenţionează pe cei cu probleme de comportament.

WP_20150825_014Valentina, victima agresiunii sexuale săvârşite de doi poliţişti  va fi reintegrată în familie

Am întâlnit-o în centru şi pe Valentina ce a fost  victima agresiunii sexuale acelor doi poliţişţi din Călăraşi. Ea  beneficiază de consiliere psihologică. În prezent, au fost iniţiate toate demersurile necesare pentru ca ea să fie reintegrată în familie, pentru că nu mai doreşte să stea în centru.

Gheorghiţă , absolvent de facultate, va fi angajat în cadrul centrului

 

Povestea lui Gheorghiţă, un tânăr de 26 de ani ne-a spus-o, pe scurt, psihologul Mirela Breotă. ,,Guţă, aşa cum îi zic toţi, a venit în centru la vârsta de 14 ani,  după ce ambii săi părinţi au decedat. Şi acum îl ţin minte, cum plângea, mereu, când a venit aici. Foarte greu s-a adaptat şi, iată, acum, a terminat facultatea şi a  devenit un tânăr de nădejde”  a spus psihologul.

În curând, Gheoghiţă va avea o mare bucurie.  Cu sprijinul doamnei Doiniţa, el  va fi  angajat în cadrul centrului. Va fi, astfel, un  bun exemplu, demn de urmat de colegii săi.

,, Avem o mare mulţumire că în ultimii doi ani,  s-au schimbat multe lucruri în bine.  Directorul centrului, Paul Dragu este un bun administrator. Iar  doamna Doiniţa  este mereu în mijlocul nostru şi al copiilor. Avem o bună comunicare cu dânsa  şi încercăm astfel   să găsim împreună  soluţii la unele probleme care mai apar”,  a  mai adăugat psihologul Mirela Breotă.WP_20150825_010

 

Considerat,  în  anii trecuţi, un adevărat batalion disciplinar, Centrul de Plasament Perişoru demonstrează, în prezent, contrariul.  Cei 109 copii şi tineri instituţionalizaţi  beneficiază de condiţii foarte bune de hrană şi de cazare.  Ei sunt cazaţi în  spaţii modern echipate cu aparatură electronică, televizoare, laptop-uri,  ,mobilier nou şi  multe flori ce  dau  o atmosferă plăcută şi caldă. Aceşti copii au însă şi o  mare responsabilitate: să  finalizeze cu bine şcoala şi să devină oameni  realizaţi în viaţă.WP_20150825_018WP_20150825_017

 

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Biblioteca Judeţeană Călăraşi vă invită la ,,Ziua Naţională a Limbii Române”

Dum aug. 30 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Luni, 31 august, Biblioteca Judeţeană Călăraşi, în colaborare cu cenaclul literar-artistic ,,Phoenix” organizează evenimentul ,,Ziua  Naţională” a Limbii Române. Biblioteca Judeţeană vă invită şi vă aşteaptă cu bucurie, să formăm împreună un nucleu cultural, care să beneficieze de un exerciţiu de cunoaştere, creaţie  şi cultură, […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!