Cartierul Măgureni în pericol de inundaţii, permanent

Print Friendly, PDF & Email

dig magureni sŞi în acest an, primăvara este una destul de capricioasă, aducînd cu ea şi pericolul iminent de inundaţii, odată cu creşterea apelor Dunării.  Prognozele nu sunt deloc îmbucurătoare  pe sectorul  judeţului nostru, pentru că Dunărea a depăşit, deja, cotele de atenţie. Debitul Dunării, aflat în continuă creştere, poate afecta, oricând, şi municipiul Călăraşi iar una din zonele cele mai vulnerabile este  cartierul Măgureni.

În ciuda faptului că există acolo un dig de protecţie,  localnicii  trăiesc, an de an, cu  temerea că, în orice moment, apele  Borcei pot pătrunde, din nou, în gospodăriile lor.  Acest dezastru l-au mai trăit în anii 2006 şi 2010, când apele învolburate ale Borcei au  inundat 40 de hectare de terenuri agricole cultivate şi câteva zeci de gospodării.  Probabil că şi anul acesta se va întâmpla aceeaşi situaţie.

Digul de protecţie începe să cedeze

După marile inundaţii din 2006 a fost construit digul de protecţie de-a lungul cartierului Măgureni, pe malurile Borcei . Modul în care a fost construit ridică multe semne de întrebare, întrucât, an de an, când apele Borcei cresc, malurile digului, pe alocuri, se prăbuşesc, ducând astfel la apariţia unor breşe care  permit pătrunderea  apei. La o privire mai atentă,  oricine poate  observa că realizarea acestuia s-a făcut  la modul  ,,hei-rup “, aruncându-se doar câteva sute de tone  de pământ pentru ridicarea malurilor . O asemenea lucrare de anvergură ar fi trebuit să fie realizată în baza unor studii de specialitate, care să includă anumite tehnici de consolidare a malurilor Borcei .  Şi cum realizarea digului se dovedeşte a fi o lucrare de mîntuială, autorităţile locale sunt obligate să aloce bani,  ori de câte ori este nevoie, pentru consolidare .

  Cum sunt pregătite autorităţile locale pentru prevenirea inundaţiilor în cartierul Măgureni

Intervievat pe această temă, primarul Daniel Drăgulin ne-a precizat că nu a alocat, în mod special, o anumită sumă de la bugetul local pentru consolidare digului .       ,,Cunoaştem situaţia din cartierul Măgureni şi monitorizăm  în fiecare zi digul de protecţie. În caz de inudaţii avem pregătiţi peste 8000 de saci cu nisip şi utilajele aferente  pentru întărirea digului .” a spus primarul Drăgulin .

 Este nevoie de fonduri europene pentru reconstrucţia digului de protecţie

Chiar dacă în anul 2008, primăria Călăraşi  avea în plan să construiască digul de protecţie  din Măgureni, suma estimată fiind de aproximativ 19 milioane de lei, totul a rămas la nivel de intenţie . Nici în acest an, actualul executiv nu dispune de fondurile necesare .

Cine administrează digul?

Autoritatea Naţională  Apele Române  ar trebui  să fie preocupată,  îndeaproape, de situaţia digului din cartierul Măgureni, pe care îl administrează.   Chiar dacă au existat fonduri europene ce puteau fi accesate pentru consolidarea digurilor de protecţie din zona fluviului Dunărea, pentru judeţul Călăraşi nu a fost atras niciun euro pentru asemenea lucrări.

Această problemă a fost adusă în atenţie şi de subprefectul Cornel Coman, în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de luna trecută, sugerând autorităţilor de la Apele Române să acorde  un interes mai mare privind atragerea fondurilor necesare pentru consolidarea digului din cartierul Măgureni,  dar şi altor asemenea construcţii din judeţul nostru.

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Toate şcolile din judeţ implicate în programul „Să ştii mai multe , să fii mai bun”

joi apr. 4 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱În prima săptămână a lunii aprilie a.c.  s-a desfăşurat la nivel naţional Programul  „Să  ştii mai multe, să fii mai bun „ iniţiat de Ministerul Educaţiei .  Elevii şi cadrele didactice din judeţul nostru s-au implicat într-o serie de activităţi educaţionale,  extraşcolare şi extracurriculare  menite […]