Cardul de sănătate va fi obligatoriu de la 1 mai

Print Friendly, PDF & Email

 

WP_20150316_001Începând cu data de 1 mai, toate persoanele asigurate şi coasigurate la sistemul public de sănătate vor putea beneficia de servicii medicale doar în baza cardului de sănătate. Acest aspect a fost adus în atenţie de către reprezentanţii Casei Judeţene de Sănătate(CJAS) Călăraşi care au susţinut astăzi, 16 martie, o conferinţă de presă, alături de cei din conducerea Direcţiei de Sănătate Publică. Aşa cum a precizat Gabriana Guţu, directorul executiv al CJAS Călăraşi, cardul de sănătate va deveni, de la 1 mai, instrumentul de confirmare al tuturor serviciilor medicale şi farmaceutice ce vor fi prestate şi decontate în sistemul public de sănătate. Toate serviciile asigurate de furnizori aflaţi în contract cu CJAS vor fi decontate numai în baza cardului de sănătate. Prin utilizarea acestui instrument la nivelul tuturor persoanelor asigurate şi coasigurate se eficientizează şi se monitorizează atent toate chetuielile efectuate în sistemul de sănătate. Cardul de sănătate conţine doar datele de identificare ale asiguratului şi acesta poate fi activat în momentul prezentării la medic. De asemenea, pot fi incluse de către medic şi unele date medicale, dar numai cu acordul pacientului.

Activarea cardului de sanatate va putea fi facuta la orice furnizor de servicii medicale, mai putin de farmacist. Operatiunea de activare dureaza maxim 30 de secunde şi constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie sa il divulge.
Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul ramane în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem. De aceea, reprezentanţii CJAS Călăraşi recomandă asiguraţilor călărăşeni să foloseasca la activarea cardului un cod de activare,cât mai simplu şi cât mai uşor de memorat pentru ca aceştia să nu întâmpine probleme în utilizarea lui.
Cardul, odata activat, va fi folosit când asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat, ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea şi apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

204827 de călărăşeni vor beneficia de carduri de sănătate

 

La nivelul judeţului Călăraşi au fost distribuite prin poştă, până în prezent, 192.400 de carduri de sănătate şi au fost returnate la CJAS 12.427, din care 1050 au fos predate titularilor de carduri. Din totalul acestora, 7318 au fost direcţionate la medicii de familie din judeţ pentru a fi distribuite. La ora actuală, medicii de familie din judeţul Călăraşi au activat 43.592 de carduri. Numărul asiguraţilor călărăşeni care vor benefia de carduri de sănătate se ridică la 204.827.

În cazul în care a fost pierdut cardul sau a fost deteriorat, asiguratul are obligaţia să semnaleze acest fapt la CJAS, în termen de 15 zile de la producerea evenimentului şi să depună la sediul acestei instituţii o declaraţie pe proprie raspundere şi o cerere pentru a intra in posesia unui duplicat al cardului propriu de sănătate. CJAS are obligaţia ca în termen de 30 de zile să îi remită alt card. Dacă, după data de 1 mai, sunt persoane care nu au intrat în posesia cardului de sănătate, din diferite motive, acestea pot beneficia de servicii medicale numai în baza unei adeverinţe eliberate de CJAS, ce are o valabilitate de maxim 3 luni de zile.

Demn de menţionat este şi faptul că, pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesara utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Fostul inspector-șef al ITM Călărași contestă decizia de demitere din funcție

lun mart. 16 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱 În urmă cu aproape o lună de zile, pe 20 februarie,Răzvan Meseșeanu a fost destituit din funcția de inspector-șef al ITM Călărași. Motivul invocat a fost că acesta nu a respectat Legea Funcționarului Public, după ce a sosit sentința definitivă și irevocabilă a Înaltei […]