Călărași/ Luni, 14 noiembrie, are loc acțiunea ,,Cu ochii pe diabet”

Anual, la data de 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Diabetului, au loc acțiuni de prevenire a acestei boli, în întreaga lume.

Așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți, Spitalul Județean Călărași, în colaborare cu Clubul Lions Călărași, organizează, la punctul stabilit lângă Piața Orizont, acțiunea care, în acest an, are ca temă:,,Cu ochii pe diabet” și sloganul: ,,Acționează acum pentru a schimba ziua de mâine!”

Georgiana Mihaela Enache, medic specialist în Diabet Nutriție si Boli Metabolice, de la Spitalul Județean Călărași, a declarat, pentru Actualitatea de Călărași:

diabet,,Luni, 14 noiembrie, începând cu ora 8.30, la Piața Orizont, probabil, la căsuța de lemn a pensionarilor, va fi punctul unde vom recolta glicemii, până la ora 15:00. Dacă vor fi mai multe cereri, vom sta până la ora 17.00.  La 18:30, Hotelul Hestia va fi iluminat în albastru,  simbolul diabetului fiind un  cerc albastru, care semnifică unitatea comunității diabetului zaharat la nivel mondial, ca răspuns la pandemia diabetică.

În zona de sud a României, prevalența bolii este de 13%, una dintre cele mai ridicate din Europa. În Ardeal este de 9%, iar în Călărași sub 8% sunt cazurile înregistrate cu diabet, ceea ce arată că foarte multe persoane nu sunt diagnosticate.

Statisticile OMS, din 2015, informează că 485 de milioane de adulți au diabet, la nivel mondial, cu 5 milioane de decese, numai anul trecut. Adică la fiecare 6% dintre cei diagnosticați, se înregistrează un deces.

Acțiunea pe care o organizăm la Călărași, pe data de 14 noiembrie, apare și pe site-ul Federației Internaționale de Diabet, alături de celelalte acțiuni care au loc în întreaga  lume.

Anul acesta, targetul propus, la nivel mondial, este de 1 milion de determinări ale glicemiei, în speranța de a diagnostica cât mai mulți oameni, la timp, pentru a împiedica apariția diabetului. Tot din statisticile OMS, 70% din cazurile cu diabet de tip II pot fi prevenite sau pot întârzia apariția diabetului, dacă sa iau la timp măsurile necesare.

La nivelul Călărași, suntem pregătiți pentru a testa 2.000 de cetățeni. Din 2013, și până în prezent, am diagnosticat peste 2000 de cazuri noi de diabet, în județ.

Persoanele depistate cu tulburări de glicoreglare, vor reveni cu un bilet de trimitere, de la medicul de familie, cu analizele făcute, și îi vom lua în evidență pentru a le da tratamentul. Inclusiv cei care nu au plătită contribuția la sănătate devin asigurați, prin programul de diabet, și primesc  tratament.

Coordonatoarea acțiunii organizată luni, la Călărași, este profesor dr. Gabriela Radulian, șef de clinică la Institutul Național de Diabet Nutriție si Boli Metabolice București.”

 

 

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Peste 400 de persoane atestate pentru desfăşurarea activităţii de agent de securitate

lun nov. 14 , 2016
Peste 400 de persoane au fost atestate, în primele 11 luni ale acestui an, pentru a desfășura activitatea de agent de securitate în judeţul Călăraşi. Cererea prin care se solicită atestarea se depune la unitatea de poliție unde solicitantul are domiciliul sau reședința. Poliția Română eliberează atestate pentru încadrarea personalului de […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!