Boboteaza, o sărbătoare devenită tradiție, în comuna Borcea

Print Friendly, PDF & Email

Sărbătoarea de Boboteaza este un eveniment care reuşeşte, an de an, să adune peste 3500 de oameni, în comuna Borcea, chiar dacă vremea nu este prietenoasă cu cei care vin să asiste la un eveniment care durează, în fiecare an, câteva ore bune.

În primele ore ale dimineții, locuitorii asistă la o adevărată demonstrație de rezistență la temperaturile neprietenoase din aer și din apă, pe care le îndură cei care se încumetă să participe la concursul de recuperare a Sfintei Cruci.

Slujba de la Biserică, sfinţirea apei, aruncarea crucii şi recuperarea ei, parada cailor, concursul de atelaje, au fost momentele organizate în comuna Borcea, care s-au derulat pe parcursul a mai bine de 6 ore.

În satul Pietroiu, Crucea a fost recuperată de tânărul Tudorel Ivan, iar în satul Borcea, de binecunoscutul participant și câștigător al concursului, de ani de zile, Daniel Moscoviciuc.

A devenit deja o tradiție prezența la această sărbătoare, a trasurii trasă de caii frezieni, adusă special de la București, precum și a celor doi cai albi cu jochei, care deschid coloana de defilare a cailor. Defilarea cailor a fost impresionantă, pe cei 1,5 km de drum parcurși.

Din programul stabilit de Primăria Borcea, de Bobotează, nu a lipsit concursul de atelaje, organizat pe diferite probe: viteză și frumusețe, premiile pregătite fiind: ham, căpețea, ciucuri cu salbă, căpăstru, bici, pieptar, care au fost oferite de către primarul comunei Borcea, câștigătorilor.

Primarul Aniel Nedelcu Pațurcă le-a mulțumit celor prezenți la această sărbătoare:

,,Doresc să mulțumesc Jandarmeriei, Poliției, ISU Călărași și subunității de pompieri Borcea, care ne-au însoțit an de an, precum și tuturor celor care au constribuit ca această sărbătoare să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Sper ca noul an să fie mai bun decât cel pe care l-am încheiat, să ne ajute Bunul Dumnezeu ca, împreună cu locuitorii, să realizăm proiecte bune pentru comunitate, pentru a avea o comună frumoasă, modernă și prosperă, de care să fim mândri peste ani. La mulți ani, borceni, la mulți ani tuturor celor care își vor serba onomastica, de Sf. Ion!”

La sărbătoarea de Bobotează a fost prezentă și senatoarea Roxana Natalia Pațurcă, precum și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din județ.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Primăria Călărași organizează manifestări dedicate împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române

mie ian. 23 , 2019
Primăria Municipiului Călărași, în colaborare cu Muzeul Municipal Călărași și Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”-filiala Călărași, organizează joi, 24 ianuarie, începând cu ora 10.00, manifestări dedicate împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul va avea loc în cadrul Muzeului Municipal Călărași și va avea următorul […]