Astăzi se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătăţii

432Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Călăraşi sărbătoreşte în data de 7 aprilie 2014, Ziua Mondială a Sănătăţii.
În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, având sloganul „Entităţi mici, pericol mare!” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.
În acest an, tema campaniei este reprezentată de bolile transmise prin vectori.
Scopul acestei campanii este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja.
Vectorii sunt entităţi mici (ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, melcii de apă dulce) care pot transmite boli de la o persoană la alta şi dintr-un loc în altul.
Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim.
Bolile transmise prin vectori sunt afecţiuni cauzate de aceşti agenţi patogeni în populaţiile umane.
Campania organizată în anul 2014, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, se concentrează asupra unor vectori importanţi şi a bolilor pe care aceştia le pot cauza, precum şi asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja.
Deoarece bolile transmise prin vectori încep să se răspândească dincolo de graniţele tradiţionale, acţiunile întreprinse trebuie să fie extinse şi în afara ţărilor în care aceste boli apar în prezent.
Bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase.
Boala transmisă prin vectori cu cea mai mare mortalitate, malaria, a cauzat în 2010 aproximativ 660.000 de decese.
În România, în anul 2011 s-au înregistrat 40 de cazuri de malarie, iar în 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import.
Totuşi, boala transmisă prin vectori cu cea mai mare creştere în lume este febra Denga, cu o creştere de 30 de ori a incidenţei în ultimii 50 de ani.
În prezent, 40% din populaţia lumii este ameninţată de febra Denga.
În 2012, o izbucnire epidemică din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de îmbolnăviri şi identificarea a 80 de cazuri de import în alte 10 ţări europene.
În România s-au raportat 2 cazuri confirmate în 2011 şi 3 cazuri în 2012 (călători în Thailanda şi Madeira).
Persoanele cu risc de expunere la intepaturi de capuse trebuie sa ia urmatoarele masuri preventive:
1. Purtati imbracaminte deschisa la culoare pentru a putea observa capusele; imbracamintea va acoperi mainile si picioarele, pantalonii trebuie introdusi in ciorapi si manecile la camasi nesuflecate!
2. Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse
3. Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren
după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide.
4. Utilizati substante repelente pentru piele expusa (ex. DEET 30%) si utilizati repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).
5. Inspectati corpul dupa posibila expunere si indepartati capusele imediat cu penseta prin tractiune usoara si continua. Pensa se va aplica cat mai aproape de piele pentru a nu lasa bucati din gura capusei in piele. Nu se va zdrobi corpul capusei. Mainile se protejeaza cu manusi sau tifon. Dupa scoaterea capusei zona se spala cu apa si sapun si se dezinfecteaza cu un dezinfectant cu acool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg. Zona va fi observata 30-40 zile, iar daca apare o pustula sau alt semn la locul muscaturii se va consulta imediat medicul infectionist.
6. Nu se utilizeaza caldura sau alte substante (petrol, amoniac, etc.) pentru a indeparta capusa, iritarea acesteia putand creste riscul de infectie.
7. Prezentati-va la medicul de familie sau medicul infectionist daca apar simptome in urma unei muscaturi de capusa.

Masuri recomandate populatiei pentru a preveni bolile transmise prin tantari:

1. Dimineata si seara purtati haine deschise la culoare cu maneci lungi si pantaloni lungi
2. Aplicati substante chimice pe pielea expusa muscaturilor de tantari (DEET),
3. Aplicati substante insecticide pe imbracaminte (paramethrin)
4. Folositi in jurul patului o plasa de tantari (care sa fie tratata cu paramethrin)
5. Utilizati sprayuri cu substante insecticide, sau benzi impregnate sau pastile pentru tantari in locuinta si in jurul ei
6. Instalati sau reparati plase de protectie la ferestre si usi pentru a nu permite tantarilor sa intre in locuinta
7. Pentru a reduce populatia de tantari din jurul locuintei nu lasati apa stagnanta in butoaie sau vase descoperite, ghivece de flori, vasele de baut ale animalelor, anvelope aruncate;
8. Evacuati zilnic gunoiul nu faceti depozite de gunoi
9. Prezentati-va la medicul de familie sau la medicul infectionist in cazul aparitiei simptomelor de imbolnavire.

Vectorii ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim.
Prevenţia se realizează prin asigurarea unei ape de calitate, ameliorarea condiţiilor de sanitaţie, educaţie în domeniul igienei personale şi comunitare, controlul vectorului.

Direcţia de Sănătate Publica Călăraşi

Please enter banners and links.

Next Post

Primaria Călărași vrea să înființeze un nou cimitir

lun apr. 7 , 2014
Primaria municipiului Calarasi cu sediul in Calarasi , Str. Bucuresti nr. 140a, isi anunta intentia de a achizitiona de pe piata libera un teren in suprafata de 3 – 5 ha pentru infiintarea unui nou cimitir. Proprietarii de terenuri interesati isi pot depune ofertele la registratura institutiei pana pe data […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!