Asistenţii maternali, între dragostea faţă de copii şi goana după un salariu de la stat

Print Friendly, PDF & Email

doinita nicolaeAsistenţii maternali sunt angajaţii din sistemul de protecţie socială care au în grijă copii abandonaţi de familiile lor. Ei sunt cei care trebuie să îngrijească micuţii, lipsiţi de dragostea părintească, să le ofere căldura unui cămin familial şi să le dea o bună educaţie. Statul cheltuieşte, lunar, pentru copiii aflaţi în asistenţă maternală,  aproximativ, 2000 de lei, sumă în care  sunt incluse plata salariului asistentului maternal, alocaţia de hrană, îmbrăcămitea copilului,  dar şi plata facturilor la utilităţi. În afară de aceşti bani, copiii aflaţi în asistenţă maternală pot beneficia şi de plăţi suplimentare pentru diverse servicii şi tratamente medicale. 2000 de lei, este o  sumă destul de mare, spunem noi, dacă  ne gândim la faptul ca marea majoritate a călărăşenilor, care au copii, beneficiază, lunar, de salarii cuprinse între 600 şi 800 de lei. Din aceşti bani trebuie să îşi hrănească copiii, să îi îmbrace şi să achite facturile lunare.

La nivelul judeţului Călăraşi, sunt 361 de copii, îngrijiţi de 299 de asistenţi maternali. Unii dintre aceştia s-au ataşat mult de copiii pe care îi cresc şi îi iubesc. Dar sunt mulţi care nu prea dau mare atenţie educaţiei şi unei bune creşteri pentru copiii pe care îi au în grijă, pentru că nu îi interesează decât banii pe care îi primesc de la stat pentru ocupaţia pe care o au. Ba mai mult, unii dintre aceştia au intentat acţiuni în instanţă pentru a solicita plăţi suplimentare pentru concedii sau pentru zilele de week-end. În ceea ce priveşte prestaţia unor asistenţi maternali, Doiniţa Nicolae, directoarea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) s-a declarat profund nemulţumită. ,, Copiii aflaţi în grija asistenţilor maternali au nevoie de o atenţie deosebită, ţinând cont că ei sunt traumatizaţi psihic pentru că au fost părăsiţi de părinţi. Cunosc asistente care îngrijesc foarte bine micuţii aflaţi sub supravegherea instituţiei noastre şi sunt mult ataşaţi de aceştia, dar cunosc şi asistente care nu dau o atenţia necesară copiilor după urma cărora câştigă un salariu. Avem multe mămici maternale, cu o vârstă înaintată, 65 dintre ele au vârsta cuprinsă între 65 şi 75 de ani. De aceea, am luat hotărârea ca această categorie de asistente maternale să nu mai beneficieze de prelungirea contractului de muncă odată cu încheierea acestuia. În acest an, am făcut selecţia pentru 20 de asistente maternale tinere care ar putea lua în grijă copiii  intraţi în sistemul de ocrotire socială”, a precizat Doiniţa  Nicolae.  De asemenea, directoarea DGASPC a dorit să dea şi câteva veşti bune asistenţilor maternali, prin intermediul ziarului nostru. Începând cu  data de 1 octombrie  vor fi  alocate sumele necesare pentru decontarea  facturilor (pentru procurarea încălţămintei, îmbrăcămintei şi rechizitelor pentru copii), aferente pentru perioada aprilie – decembrie 2014.  Anul viitor se vor opera  modificări, în cadrul Legii nr. 272/ 2002, privind majorarea  normei de hrană pentru copiii aflaţi în grija DGASPC. De la 9 lei pe zi, cât este în prezent, aceasta va ajunge la 14 lei.

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Program stagiunea de teatru: miercuri, 1 octombrie, sunteți invitați la teatru

mar sept. 30 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Din data de 19 Septembrie, a debutat stagiunea de spectacole „Toamna Culturala”, cu  piesa de teatru „Mobila si durere”, prezentat de Centrul pentru UNESCO Bucuresti. Spectacolele programate în cadrul stagiunii sunt: 1 Octombrie – spectacolul de teatru „Acum ori niciodata”, Teatrul National Bucuresti. Regia: Mihai […]