Ana-Maria Păpurică a proiectat o navă spaţială, ce poate susţine viaţa a 7.000 de oameni

Please enter banners and links.

Print Friendly, PDF & Email

De câțiva ani de zile, elevii Colegiului Național „Barbu Știrbei” din Călărași participă și chiar obțin rezultate notabile la concursul NASA Ames Space Settlement Contest. Ziarul nostru ,,Actualitatea de Călărași” nu numai că le-a făcut cunoscute performanțele, ba chiar s-a implicat pentru a găsi sponsori, la una dintre ediții, astfel încât elevii să poată ajunge, peste ocean, să își ridice premiul obținut în echipă. Sprijinul l-am găsit la parlamentarul de Călărași, de atunci, Daniel Florea, actualul primar al Primăriei Sectorului 5 București. Astăzi, a venit timpul să vă prezentăm o performanță notabilă, cu atât mai mult cu cât este individuală, obținută de o elevă a clasei a X-a, de la Colegiul Național „Barbu Știrbei”.

Numele ei este Ana-Maria Păpurică și anul acesta a obținut locul 3 la competiția internațională NASA Ames Space Settlement Contest, după ce a proiectat o navă spațială ce poate susține viața a 7.000 de oameni, pe o perioadă nelimitată de timp.

Pentru Actualitatea de Călărași, Ana-Maria Păpurică a declarat:

,,Pasiunea pentru astronomie o am încă de când eram mică, căci întotdeauna m-a fascinat universul: mă uitam la stele ore în şir, încercând să le recunosc după nume, vizionam documentare şi citeam studii. Atunci când dna profesoara Ionescu Corina mi-a prezentat, în clasa a 9-a, concursul NASA Ames Space Settlement Design Contest, l-am privit cu scepticism pentru că nu mă consideram suficient de informată în domeniu, mă simţeam depăşită de situaţie. Cu toate acestea, dna profesoara m-a încurajat, văzându-mi potenţialul, şi m-a convins să particip împreună cu o echipă destul de numeroasă. În urma acestei participări, am obţinut o menţiune onorabilă, aşadar am căpătat mai multă încredere în mine, iar anul acesta am decis să particip din nou. Totuşi, mi-am propus să îmi depăşesc limitele, să îmi extind graniţele cunoașterii în domenii variate, participând de una singură. Începutul a fost destul de dificil, mi-am pus de nenumărate ori întrebarea dacă voi reuşi să duc la bun sfârşit acest proiect, însă nu m-am dat bătută, deoarece îmi cunosc capacităţile. Am început cu abordarea capitolelor simple, la îndemână: alegerea unui nume reprezentativ pentru nava, studierea nevoilor omeneşti (hrana, apă, atmosfera, dar şi nevoi psihologice) şi satisfacerea lor, pentru că, ulterior, să cercetez studii despre construcţia navelor spaţiale, protecţia împotriva radiaţiilor, gestionarea urgentelor, extragerea materiei prime exclusiv din spaţiu; cu alte cuvinte, cum să creez viaţa “din piatră seacă”. Am ajuns la concluzia că informaţii şi posibilităţi sunt destule, însă lucrul cel mai important este să le selectăm pe cele care ne îndeplinesc cerinţele, analizând atât beneficiile, cât şi dezavantajele lor, oportunităţile oferite de mediul de viaţă sau, din contră, piedicile pe care acesta ni le pune. Lucrarea a fost realizată în limba engleză, ceea ce a implicat cunoaşterea unor termeni ştiinţifici, iar imaginile care ilustrează nava, nave de transport, roboţi, sateliţi, sisteme de prelucrare a materiei prime, de circulaţie a aerului şi a apei, dispozitive de comunicare au fost realizate în programe de proiectare 3D, pe un calculator nu foarte performant. Acest lucru a reprezentat o provocare pentru mine, întrucât nu am mai utilizat niciodată astfel de programe avansate şi am fost nevoită să le descopăr tainele într-un timp foarte scurt. De asemenea, dimensiunile navei au fost calculate astfel încât oamenii să dispună de un spaţiu suficient de mare, care să le menţină starea de bine, în acelaşi timp având grijă ca acestea să creeze gravitaţia artificială de care au nevoie pentru a nu le afecta starea de sănătate, ne-a explicat cum altfel, decât cu pasiune și încântare, Ana-Maria.

Câteva date despre concursul internațional NASA Space

NASA Space este un concurs anual de design și se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, de oriunde din lume și este organizat de NASA Ames Research Center și NSS (National Space Society). Persoanele fizice concurează individual sau ca parte a unei echipe din două categorii, în echipe de până la șase elevi și în echipe de șapte sau mai mulți elevi. Scopul acestui concurs este de a învăța elevii despre știință și lucrul în echipă, în timp ce lucrează la proiecte de așezare spațială. Elevii prezintă un raport cu privire la desenele lor către NASA Ames, care sunt judecate de către profesioniștii din domeniul aerospațial. Premiile sunt acordate și pentru meritul artistic și literar.

 Îi transmitem, și pe această cale, sincere felicitări Anei-Maria, care ne-a reprezentat cu fruntea sus la o astfel de competiție de știință, deși tânăra ne-a dezvăluit un mic secret, precum că o altă știință i-a furat inima, căreia vrea să-i afle tainele: medicina.

Mult succes, în tot ce îți vei propune să faci! Ai dovedit că atunci când îți dorești ceva, succesul este de partea ta, Ana-Maria!

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Senatorul Filipescu: ,,Am propus conducerii Saint-Gobain să angajeze forţă de muncă locală”

mar apr. 3 , 2018
Please enter banners and links.Săptămâna trecută, primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, l-a invitat pe senatorul PNL, Răducu Filipescu, să fie prezent la o discuție ce a avut loc împreună cu conducerea societății Saint-Gobain, pe tema fabricii de parbrize, care își va începe activitatea, la finele acestui an. Despre această […]

PNL

Please enter banners and links.