Amplu control la Spitalul Judeţean Călăraşi, după decesul tinerei care a născut doi gemeni

marian dinulescu Cazul relatat de curând, în presa centrală, al tinerei din comuna Borcea, care a murit la două săptămâni după ce a adus pe lume o pereche de gemeni, a cutremurat o ţară întreagă.  La nivelul Spitalului Judeţean s-a iniţiat un amplu control realizat din ordinul ministrului sănătăţii. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marian Dinulescu, a precizat următoarele: ,,S-a format o comisie din care fac parte medicul şef al spitalului, dr. Mariana Chiru, dr. Laurian Ioniţă şi medicul anestezist dr. Lucica Farcaş, precum  şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.Verificările se fac strict în cazul medical al tinerei care a murit după ce a născut doi gemeni”. De asemenea, vicepreşedintele Dinulescu a dorit să facă unele lămuriri în această privinţă. ,,Tânăra era o persoană cu handicap. Ea a intrat în comă imediat după ce i s-a făcut operaţia de cezariană, în urma căreia a născut doi copii sănătoşi. A doua zi am făcut solicitare la mai multe spitale din Bucureşti ca să o preia. Numai Spitalul Elias a acceptat  cererea noastră, tânăra fiind transferată la această unitate, în aceeaşi zi. M-am interesat despre situaţia ei şi am aflat că, după trei zile a fost deconectată de la aparate pentru că se simţea mai bine. După un interval scurt de timp, a intrat din nou în comă şi a murit. Decesul tinerei a avut loc la 14 zile după operaţia de cezariană. S-a speculat în presa centrală că anestezia a fost făcută de un  medic rezident. Pot spune că acel medic rezident este anestezist, a intrat în foarte multe operaţii la spitalul din Bucureşti  unde a lucrat, până nu demult. Însă, în cazul de faţă, este o problemă, acel medic rezident care a făcut anestezia trebuia asistat de un medic anestezist, fapt ce nu s-a întâmplat.  Deocamdată nu există o cauză oficială a decesului tinerei. Cu siguranţă, acea comisie constituită la nivelul spitalului va concluziona împrejurările care au dus  la moartea tinerei mame,” a spus Marian Dinulescu.

Medicul anestezist rezident lucrează, de 4 ani, la spitalul C.C. Iliescu

 bianca-vidaeffActualul manager al Spitalului, Bianca Vidaeff, a declarat pentru Actualitatea de Călărași: ”În perioada 4-6 martie, a avut loc controlul efectuat la ordinul ministului sănătăţii, în cadrul căruia au fost verificate aspectele legate de procedurile medicale şi igienico-sanitare, din perioada ianuarie-martie a.c., managementul medical şi procedural, în ceea ce priveşte intervenţia în cazul pacientei Petcu Georgiana Valentina, din comuna Borcea, dar şi modul în care au fost achitate arieratele din banii daţi de Ministerul Sănătăţii, în 2013.”

Cristina Florea, medicul rezident care a făcut anestezia tinerei, este angajată de 4 ani pe secţia chirurgie cardiacă a Spitalului C.C. Iliescu din Bucureşti, iar din ianuarie a venit la Călăraşi. Până la intervenţia în cazul gravidei, a făcut în spitalul din Călăraşi 22 de anestezii, este membru al Colegiului Medicilor, are drept de liberă practică şi asigurare de malpraxis. Comisia de anchetă urmează să stabilească dacă aceasta a intervenit conform protocolului impus de lege, în cazul intervenţiilor făcute de medicii rezidenţi. Deşi doctorul Constantin, care a efectuat operaţia, a spus că nu o cunoştea deloc pe anestezistă, aflăm că medicul Cristina Florea îl tratase în urmă cu o săptămână pe acesta, când s-a simţit rău şi i-a pus o branulă. Fără a avea rezultatele de la necropsie, doctorul Victor Constantin s-a grăbit să o acuze pe rezidentă că ar fi vinovată de decesul tinerei, fapt care nu e confirmat de niciun act oficial, deoarece nu e cunoscută cauza decesului. Tânăra gravidă suferea de mai multe boli, era diabetică, avea paraplegie spastică, tulburările mentale, hepatice, boli ale sistemului nervos, care au complicat sarcina. Aceasta s-a internat prima dată în spital, în data de 26 ianuarie a.c. şi, la cerere, s-a externat la 30 ianuarie a.c., şi a revenit în 8 februarie, când sarcina avea 33 de săptămâni. Medicul Victor Constantin  a decis să fie făcută operaţia de cezariană, deoarece tânăra era în travaliu avansat şi ar fi putut naşte până ajungea la Bucureşti, spune acesta.  Deoarece sala de operaţie pregătită pentru naşterile prin cezariană a fost inundată chiar în acea seară, s-a mutat intervenţia în altă sală, fără a fi verificat înainte echipamentul din dotare, în timpul operaţiei constatându-se că nu funcţionează monitorul aparatului de anestezie, care ar fi putut fi înlocuit cu unul mobil, aflat în dotarea spitalului. La finalul operaţiei, tânăra a intrat în stop cardiac, iar medicul anestezist a intervenit pentru a face resuscitarea, tânăra fiind readusă la viaţă, dar rămânând în comă. Aceasta a fost transferată la spitalul Elias, unde a murit, după două săptămâni de la operaţia de cezariană.

Directorul Spitalului, Bianca Vidaeff,  ne-a declarat că este aşteptată necropsia, al cărei rezultat va veni în două-trei luni, din cauza procedurilor greoaie, şi a menţionat, în acelaşi timp, că gemenii aduşi pe lume au fost externaţi la începutul săptămânii, şi că se simt foarte bine.

Cristina Florea, medicul anestezist rezident,  nu este fugită din ţară, cum s-a vehiculat informaţia, ci lucrează mai departe la spitalul C.C. Iliescu, în această perioadă suspendându-şi activitatea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi.

Next Post

Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”a ocupat locul 1 la concursul ,, ”Câștigă pentru școala ta”

lun mart. 9 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Vineri, 6 martie, pe scena sălii de spectacole ”Barbu Știrbei”, a avut loc cea de-a treia ediție a ,,Sărbătorii Primăverii”, manifestare organizată de Primăria municipiului Călărași, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Casa Corpului Didactic Călărași Centrul Cultural Județean. Anul acesta, evenimentul s-a desfășurat […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!