92 de copii, aflaţi în grija DGASPC Călăraşi, aşteaptă să fie adoptaţi

Print Friendly, PDF & Email

foto adoptie Este de notorietate faptul că, până în prezent, adopţia s-a dovedit a fi un proces greoi si anevoios ce implică multă birocraţie şi timp, descurajând, astfel,  familiile care doresc să înfieze copii. La nivel naţional, în 2015, doar 6% din copiii aflaţi în grija statului au fost adoptaţi. Însă, există şanse ca acest procent să crească semnificativ, odată cu punerea în aplicare a noilor modificări ale Legii Adopţiilor(  nr.273/2004) care vor intra în vigoare, începând cu luna iulie 2016.

Noile modificări ale Legii 273/2004  simplifică procesul adopţiilor

Cuplurile sunt încurajate să adopte copii, prin scurtarea și simplificarea procesului, dar și prin acordarea unui concediu și a unei indemnizații.Astfel, copilul va putea fi declarat adoptabil și fără consimțământul părinților biologici. O altă prevedere importantă  arată că, dacă în șase luni, de la preluarea copilului în sistemul de protecție specială, părinții și rudele copilului nu sunt găsiți, vor putea fi demarate procedurile de adopție. Termenul de apel în instanţa judecătorească va fi redus de la 30 la 10 zile, iar primul termen de judecată va avea loc în 15 zile de la înregistrarea cererii.
În plus, nu va mai fi necesară citarea părţilor pentru judecarea cererilor de încredinţare în vederea adopţiei ca până acum, fiind reglementate şi situaţiile în care părinţii biologici refuză să se prezinte la două termene, atunci când sunt citaţi de instanţa judecătorească.
Adopţia va putea fi stabilită şi în cazul în care părinţii sau rudele care au putut fi găsite declară că nu doresc să se ocupe de copil, însă, ulterior, refuză să semneze declaraţiile care ar permite declararea ca adoptabil a copilului.
Termenul de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat. În cazul adopţiilor internaţionale, copilul va fi declarat eligibil, conform noului act normativ, la numai un an de la deschiderea procedurii, şi nu după doi ani, aşa cum se întâmplă în prezent.O altă modificare a Legii 273/2004 este că părinții adoptatori vor putea beneficia de un concediu de acomodare, de maxim un an, care include și o indemnizație lunară (raportată la indicatorul social de referinţă – 500 lei în 2016, în cuantum de 3,4 ISR”, adică o sumă de maxim 1.700 lei). În perioada în care adoptatorul primește această sumă nu mai primește indemnizație pentru creșterea copilului. O obligație a adoptatorilor este să informeze copilul, gradual, despre adopție, începând de la vârste cât mai mici. Părinții pot cere ajutor specialiștilor de la Direcțiile pentru Protecția Copilului sau cabinetelor care au încheiat convenții cu Autoritatea pentru Protecția Copilului.

O constrângere a legii adopţiilor modificată constă în faptul că persoane condamnate definitiv pentru infracțiuni contra persoanei sau contra familiei, pentru pornografie infantilă sau pentru trafic de droguri nu au dreptul să adopte copii.

92 de copii aflaţi în  grija DGASPC Călăraşi aşteaptă să fie adoptaţi

Noile modificări ale Legii nr 273/2004  ar putea atrage şi mai mult familiile care doresc să înfieze copii aflaţi în sistemul de protecţie socială din Călăraşi. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei  Generale de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului  (D.G.A.S.P.C.) Călăraşi,  la ora actuală, există în baza de date a instituţiei, 92 de copii adoptabili care au vârsta medie de 7 ani. În 2015 au fost adoptaţi 15 copii iar în acest an au fost finalizate 9 adopţii. Marea majoritate a familiilor care doresc să adopte, preferă copii de vârste foarte mici, de până în doi ani, să nu fie de etnie rromă şi, de asemenea, nu vor copii ai căror părinţi au afecţiuni psihice.  În aceste condiţii, şi mentalitatea celor aflaţi în căutarea unui copil este un obstacol în calea adopţiilor. Însă, fiecare copil are dreptul la o mamă şi un tată, îndiferent de ce etnie este. Un om primeşte  o bună educaţie, în familie, începând cu anii copilăriei. Aceşti copii abandonaţi au nevoie de  părinţi  care să le ofere afecţiune şi sprijin moral, iar ei, la rândul lor vor recunoaşte investiţia făcută de părinţii lor de suflet, devenind oameni realizaţi în viaţă.   

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Tratamente de dezinsecţie împotriva ţânţarilor, în perioada 10-12 iulie

mie iul. 6 , 2016
Primăria Municipiului Călărași aduce la cunoștință faptul că, în perioada 10.07.2016-12.07.2016, va executa tratamente de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor generatori de disconfort ai domeniului public. Tratamentele se vor aplica în intervalul orar 00.00-05.00, în funcție de condițiile atmosferice fiind posibilă prelungire perioadei menționate. Substanțele active ce vor fi utilizate sunt: […]