2974 de persoane au beneficiat de cursuri de calificare oferite de CRFPA Călăraşi

WP_20151109_001Centrul Regional  de Formare Profesională a Adulţilor(CRFPA) Călăraşi a devenit, în ultimii ani, un reper important pe piaţa muncii din ţară, fiind unul din cei mai importanţi furnizori de formare profesională.

Numai în primele 10 luni ale acestui an, un număr de 490 de şomeri din judeţul Călăraşi  au beneficiat de cursuri gratuite de calificare asigurate de către CRFPA. Dintre aceştia, 239 au provenit din rândul femeilor.  Din numărul total de şomeri care au beneficiat  de  cursuri  de calificare, 211 sunt tineri ce  nu au depăşit vârsta de 25 de ani,  70 dintre ei fiind studenţi.  Un aspect pozitiv este şi faptul că 324 din cei 490 de şomeri beneficiari de cursuri gratuite de calificare provin din mediul rural şi mai mult de jumatate din numărul acestora sunt femei.  Tot în acest an, CRFPA Călăraşi a  organizat cursuri de iniţiere în meseriile pentru care această instituţie este autorizată, la care au participat 77 de persoane. De asemenea, a mai organizat cursuri de calificare pentru 377 de persoane şi cursuri de perfecţionare pentru  36 persoane.  Iar în cadrul proiectelor europene, centrul a asigurat cursuri pentru 165 de persoane.  CRFPA Călăraşi a furnizat cursuri de calificare pentru şomeri  şi pentru alte judeţe din ţară aşa cum sunt: Galaţi(445 şomeri), Tulcea(79 şomeri), Ialomiţa(339 şomeri); Giurgiu( 33 persoane); Brăila(27 şomeri); Constanţa (168 şomeri); Vrancea(221 şomeri); Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti(330 şomeri). Astfel, la 31 octombrie, CRFPA Călăraşi a oferit cursuri de calificare pentru un număr total de  2974 de persoane ( şomeri şi  angajaţi).

Cele mai solicitate cursuri au fost cele pentru operator IT, de frizerie coafură ,  manichiură-pedichiură, confecţioner textile, comerciant-vânzător  barman şi   ospătar.

Ca o noutate este şi cursul pe care CRFPA îl derulează în prezent, de tipăritor-offset ce a început în  luna octombrie. La acest curs participă 8 şomeri ce provin din rândul tinerilor şi care au mari şanse să fie recrutaţi de către un angajator din municipiul Călăraşi, precum  şi 5 persoane angajate de la un agent economic din domeniul tipografic.  Un alt curs solicitat de către călărăşeni au fost şi cel de maseur, o ocupaţie destul de căutată pe piaţa muncii locale.   De asemenea, la Olteniţa,  30 de şomeri  urmează, în prezent   cursuri de formare profesională pentru ocupaţiile de maseur şi de brutar. Toţi aceştia fac orele de practică la agenţii economici din Olteniţa  având, astfel, posibilitate de a-şi găsi mai uşor un loc de muncă. Cele mai solicitate cursuri pentru persoanele cu studii superioare,  furnizate de către CRFPA au fost cele de formator, manager de proiect ( 20 de persoane plătitoare şi 7şomeri), precum şi cursul de expert accesare fonduri structurale şi de coeziune(9 şomeri şi 5 plătitori).

 

CRFPA va încheia noi parteneriate cu liceele călărăşene în vederea accesării proiectelor europene

 

Aşa cum a precizat, directorul CRFPA Călăraşi , Ruxandra Prică,  centrul a avut un rol important în derularea proiectele europene, în calitate de furnizor de formare profesională.

Un proiect de succes a fost  cel intitulat ,, Competenţe europene pe piaţa României ( CEPRO) accesat de Colegiul Economic din Călăraşi . ,, 500 de elevi călărăşeni  care au fost implicaţi în cadrul proiectului au  au fost iniţiaţi în dezvoltare afacerilor. Prin activităţile derulate în cadrul proiectului respectiv, ei au învăţat  cum să pună bazele şi să administreze propria afacere. Ei au beneficiat de consiliere vocaţională asigurată de reprezentanţii CRFPA. Inedit este faptul că trei dintre  liceenii participanţi în cadrul proiectului respectiv şi-au pornit propriile afaceri. Unul dintre ei şi-a deschis o firmă de comerţ on-line, un altul, o firmă de mentenanţă IT iar cel de al treilea, un service auto.

A fost un proiect  foarte important şi reuşit care a adus numeroase beneficii liceenilor călărăşeni.  De aceea, intenţionăm să  realizăm un alt asemnea proiect in care vom atage un numar mai mare de 500 de tineri.  În acest sens, dorim  să încheiem parteneriate de colaborare şi cu alte licee din Călăraşi aşa cum este Colegiul Tehnic ,, Ştefan Bănulescu”, Liceul Tehnologic ,, Dan Matescu” şi alte licee din Călăraşi,  în vederea accesării proiectelor europene, mai ales că, în următorul exerciţiu financiar, instituţia noastră este eligibilă pe Programul educaţional cu finanţare europeană ,,Erasmus”. Un alt proiect de succes a fost şi  cel intitulat ,, INSERT, împreună pentru o societate inclusivă”   accesat de AJOFM Giurgiu în care CRFPA a  fost partener. În cadrul acestui proiect, un număr important  de persoane defavorizate au obţinut  diplome de calificare în diferite meserii şi au beneficiat de consiliere privind formarea competenţelor antreprenoriale. Pentru următoarea perioadă,  am încheiat un parteneriat cu Partida Romilor din Călăraşi, în vederea accesării unor proiecte europene destinate persoanelor defavorizate, avându-se în vedere că  Programul Operaţional pentru  Capitalul Uman(POCU)  pune un mare accent pe incluziunea socială.  Odată cu deschiderea noilor axe pe POCU unde instituţia noastră este eligibilă vom depune în viitorul apropiat o serie de proiecte cu finanţare europeană.

Totodată, avem în vedere să dezvoltăm un parteneriat tripartit între instituţia noastră,  agenţi economici şi alţi furnizor de servicii de formare profesională, în vederea plasării forţei de muncă. Un bun exemplu este faptul că, în prezent, avem o bună colaborare cu UCECOM Bucureşti, unde anul acesta ne-a fost partener în derularea cursului de mecanic auto şi de barman. De menţionat este  faptul că persoanele  care  au beneficiat de aceste  cursuri au reuşit  să se angajeze în cadrul  unor mari firme din   Bucureşti.”, a precizat Ruxandra Prică, directorul CRFPA Călăraşi.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Workshop ,,Soluţii pentru dezvoltarea turistică a judeţului Călăraşi”

Dum nov. 15 , 2015
Vineri, 13  noiembrie , la Consiliul Judeţean Călăraşi a avut loc   workshopul cu tema ,,Soluţii pentru dezvoltarea turistică a judeţului Călăraşi”. Evenimentul face parte din seria activităţilor din cadrul proiectului ,,Valorificarea potentialului turistic si piscicol al Dunării Călăraşene prin stabilirea de trasee turistice acvatice si dezvoltarea de facilitati de transport si […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!