Votați filmul: “Vicina. Cetate și Mitropolie”

DSCF0224O seară deosebită a fost cea de marți, 10 noiembrie, atât pentru cei invitați la premiera filmului documentar: “Vicina. Cetate și Mitropolie” , cât și pentru cei care au contribuit la realizarea lui.

Premiera filmului a avut loc în prezența primarului Daniel Ștefan Drăgulin, a inspectorului general școlar, prof. dr. Constantin Tudor, a preotului Alin Barz, doctor în istorie, care a avut o contribuție consistentă la realizarea filmului, în calitate de documentarist, a directorului Muzeului Dunării de Jos, Marian Neagu, care a participat la realizarea acestui film, a elevilor de la școala Tudor Vladimirescu, care au fost implicați în acest proiect cultural, de către profesorul coordonator, preot Florian Butoi, dar și a celorlalți invitați.

Preotul Florian Butoi alaturi de elevii saiDupă cele 30 de minute, urmărite cu un deosebit interes, au fost prezentați elevii care au mers în fosta cetate Vicina, aflată pe insula Păcuiul lui Soare, unde a fost filmat documentarul. Aceștia sunt: Adriana Durac, Andreea Dumitru, Dana Miu, Alina Petre, Larisa Andreea Barbu, Alexandru Andrei.

Regia și scenariul filmului îi aparțin preotului Florin Butoi, profesor la școala Tudor Vladimirescu,   imaginea – Andrei Fotă, montajul – Iuliana Luca, iar producția Mihaela Prevenda.

Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu, din Călărași, lansează azi (n.r. 10 noiembrie) filmul Vicina. Cetate și Mitropolie”. Cu siguranță, mulți am fost pe insula Păcuiul lui Soare. Astăzi vă vom arăta părerile istorice și vom încerca să înțelegem cu toții faptul că trebuie să ne promovăm cultura, spiritualitatea, locurile de obârșie, ale neamului nostru. Pentru că Vicina a fost construită în perioada 971-976 și se pierde în negura vremii, la mijlocul sec. Al XV-lea. Am încercat să o readucem la viață, prin acest film documentar. Vă vom lăsa pe dumneavostră să concluzionați, ținânt cont de părerile avizate ale celor care au făcut descoperiri arheologice, atât pe Insula Păcuiul lui Soare, dar și la Măcin, Niculiţel, Mahmudia, Hârşova, Capidava, Cernavodă sau Isaccea, pentru că nu putem afirma cu certitudine că Vicina a fost aici, pe Insula Păcuiul lui Soare.
Paradoxal este că vizităm de atâtea ori insula sau cetatea și, cu toate acestea, știm atât de puține despre ea! Așa că, sperăm să o descoperim împreună!

Le mulțumesc celor care au fost alături de mine, copiilor, dumneavoastră, celor care m-au ajutat în realizarea acestui film.”, a spus pr. Florian Butoi.

Filmul este înscris, din data de 6 noiembrie, în Festivalul Filmului Anului Ortodox- FAO 2015- de film scurt, și are nevoie de susținerea noastră, prin votul dat pe site-ul: http://filmulanuluiortodox.ro/film/dupa-tip/documentar/367-vicina-cetate-si-mitropolie.html

Sincere felicitări și mult succes!

error: Content is protected !!