14 primării călărăşene nu vor primi bani de la Bugetul de Stat

WP_20150121_001Noua modalitate de repartizare a sumelor pentru bugetele locale legiferată prin Hotărârea de Guvern nr. 14/2015 a pus pe jar edilii comunelor călărăşene mari.  Aceştia vor fi în imposibilitatea de a dezvolta proiecte edilitare în 2015 deoarece nu vor avea bani. În această situaţie sunt 14 primării călărăşene care nu vor primi nici un leu în plus de la Bugetul Consolidat de Stat. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marian Dinulescu a tras un semnal de alarmă privind consecinţele punerii în aplicare a Hotărârii de Guvern care reglementează repartiţia banilor pentru bugetele locale ale primăriilor. ,,S-a încălcat grav Legea nr. 273/ 2006 a Finaţelor Publice prin care primăriile primeau bani de la  Bugetul de Stat, întrucât nu s-a mai respectat vechea formulă de calcul pentru repartizarea sumelor prin care se ţinea cont de numărul de locuitori al localităţii respective, de suprafaţa intravilană şi extravilană şi de gradul de colectare al impozitelor şi taxelor locale. Nu este corect ca o primărie cu 2000 de locuitori să primească aceeaşi sumă de 1,5 milioane de lei ca şi primăria unei localităţi care are 10.000 de locuitori. Acele localităţi care au avut încasări la bugetul local de peste 90% şi depăşesc suma de 1,5 milioane de lei nu mai primesc nici un ban în plus iar primăriile care au avut încasări de, aproximativ, 40% primesc diferenţa de până la 1,5 milioane de lei. Nu contest faptul că primăriile mici au nevoie de bani ca să se dezvolte dar nici nu trebuie să le dăm în cap celor care sunt gospodari şi încearcă să facă ceva în comună”, a spus Marian Dinulescu .

Şi deputatul Vasile Iliuţă a criticat modul în care se vor repartiza banii pentru primării, de la Bugetul de Stat. ,, Este clar că primăriile localităţilor cu populaţie mică vor fi avantajate dar, sunt puse într-o situaţie dificilă primariile localităţilor mari . Multe dintre acestea au în derulare o serie de proiecte edilitare care necesită cofinanţare . Ele vor fi în imposibilitatea de a asigura partea lor de finanţare pentru aceste proiecte. Trebuie să găsim modalitatea la nivel parlamentar de a îndrepta această mare eroare”, a spus deputatul Iliuţă.

Săptămâna viitoare, la Consiliul Judeţean va avea loc o întrunire a primarilor

cu parlamentarii călărăşeni pentru a dezbate problema repartizării fondurilor de la Bugetul de Stat. Totodată, vor întocmi un memoriu, pe această temă, pe care îl vor trimite, atât la Palament, cât şi la Guvernul României.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Trei tineri traficanţi de droguri au fost reţinuţi de poliţiştii călărăşeni

vin ian. 23 , 2015
Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Călăraşi au ridicat peste 700 de grame de fragmente vegetale, susceptibile a fi droguri de risc, în urma unei prinderi în flagrant delict şi a patru percheziţii domiciliare. Trei persoane au fost reţinute pentru trafic de droguri de risc, iar […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!