O frumoasă după amiaza de ianuarie, într-unul din laboratoarele Centrului Regional de Formare Profesională al Adulţilor(CRFPA) din Călăraşi. Formatoarea cursului de cofetărie, Alina Panait, împreună cu cele 15 ucenice ale sale prepară una din prăjiturile aflate pe agenda de lucru: Prăjitură cu cremă de lapte şi mousse de ciocolată. Toate cele 15 eleve ale sale, având diferite vârste, venite din rândul şomerilor din Călăraşi sunt în jurul ei, învăţând din tainele finisării prăjiturii respective. Au învăţat cum să topească un derivat al zahărului, isomalt, folosit, special, pentru decorarea prăjiturilor. Alături, pe masa de lucru sunt aranjate platourile cu preparatele dulci, realizate de ele în aceeaşi zi de curs. Oricine ar fi putut observa o adevărată simfonie de culori îmbietoare, redată de prăjturile realizate de cursantele călărăşene, împreună cu formatorul lor, Alina Panait. Rulada multicoloră, prăjitura cu mousse de ciocolată şi cea cu mousse de lămâie, sau tortul cu blat de cacao insiropat cu lapte caramelizat erau doar câteva preparate cu arome deosebite ce au fost realizate în acea zi.
Secretele unei bune prăjituri: pasiune şi multă răbdare
Alina Panait predă pentru prima dată cursul de cofetar la Călăraşi dar, experienţa sa îşi spune cuvântul. A lucrat, până nu demult, la renumitul Hotel Howard Johnson din Bucureşti iar cunoştinţele sale în arta cofetăriei acum le împartăşeşte celor ce sunt interesaţi să lucreze în acest domeniu. Ea ne-a destăinut care este reţeta de succes a unui bun cofetar dar şi secretul unei prăjituri reuşite. ,,Meseria de cofetar necesită multă răbdare, implicare, meticulozitate, dorinţa de reuşită. Ca să poţi excela în această meserie trebuie să dai dovadă de spirit de echipă dar şi să ai o mare rezistenţă la un program de muncă prelungit. Reţeta unei prăjituri reuşite trebuie să aibă, pe lângă ingredientele de bază, atât pasiune cât şi multă răbdare. Fără aceste două ,,ingrediente”, acea prăjitura nu va fi niciodată apetisantă şi gustoasă. Pe lângă cunoştinţele teoretice şi practice pe care le-am predat celor 15 tinere, le-am recomadat să ţină cont şi de aceste aspecte pentru a fi cofetari de succes. De altfel, am observat că le place ceea ce au făcut în acest laborator şi sper ca să îşi găsească un loc de muncă în acest domeniu şi, de ce nu, să îşi deschidă chiar o afacere pe cont propriu” , ne- a spus Alina Panait.
Obţinerea calificării de cofetar –o bună oportunitate pentru deschiderea unei afaceri
Tinerele călărăşence s-au declarat încântate de tot ce au învăţat la cest curs. Prin treele sunt şi trei surori din Călăraşi, Simona, Lidia şi Daniela care au învăţat foarte multe lucruri noi privind realizarea unor creme de prăjituri, finisarea torturilor sau decorarea acestora. După ce vor obţine certificatul de calificare în această meserie , ele doresc să îşi dezvolte o afacere de familie prin deschiderea unei cofetării în Călăraşi. O altă cursantă, Angelica ne-a mărturisit că, în prezent lucrează într-o cofetărie şi a dorit să facă acest curs pentru a obţine o calificare. ,,Aici am învăţat multe lucruri, mai complexe decât ceea ce noi facem în bucătărie, acasă”, ne-a mărturisit Angelica.
Obţinerea calificării în meseria de cofetar, recunoscută de Ministerul Muncii reprezintă o bună oportunitate în ocuparea unui loc de muncă apreciat pe piaţa muncii actuale.
Aşa cum a precizat Ruxandra Prică, directoarea CRFPA Călăraşi, cursul de cofetar s-a derulat în cadrul proiectului cu finanţare europeană ,, ,,Insert – împreună pentru o societate incluzivă”, la care instituţia sa este partener. ,,Am iniţiat şi derulat în această perioadă cursul de cofetar pentru că am avut în vedere faptul că această ocupaţie este destul de căutată pe piaţa muncii din Călăraşi. Tot în cadrul acestui proiect vom derula, încă de la începutul anului, cursuri de: frizer, coafor,manichiură-pedichiură, brutar şi de instalator instalaţii sanitare. Dacă vor fi mai multe solicitări pentru cursul de cofetar, îl vom organiza, în continuare”, a spus Ruxandra Prică.
Please enter banners and links.